Hoppa till huvudinnehåll

FN:s säkerhetsråd kunde inte komma överens om att fördöma flygattacken mot de inlåsta migranterna i Libyen

Libyska soldater inspekterade förstörelsen i den bombade hangaren på onsdagen.
Libyska soldater inspekterade förstörelsen i den bombade hangaren på onsdagen. Libyska soldater inspekterade förstörelsen i den bombade hangaren på onsdagen. Bild: EPA-EFE/STR Libyen

FN:s säkerhetsråd kunde inte komma överens om ett uttalande där man skulle ha fördömt flyganfallet mot ett libyskt interneringsläger för migranter och flyktingar. Av okänd anledning fick uttalandet inte grönt ljus från Washington.

Sent på tisdag kväll dödades minst 44 migranter och över 130 sårades då en av hangarerna i ett interneringsläger för migranter i Tripoli-förorten Tajoura fick en direktträff under ett flygangrepp.

Med anledning av flygattacken samlades FN:s säkerhetsråd till ett extrainsatt möte på onsdag kväll. Britterna hade lagt fram ett förslag till uttalande där man skulle ha fördömt anfallet.

Enligt det här förslaget skulle säkerhetsrådet också ha uppmanat parterna till eldupphör och till att återgå till förhandlingsbordet.

Säkerhetsrådets avslutades utan något gemensamt uttalande efter att de amerikanska FN-diplomaterna uppgav att de inte fått grönt ljus för texten från Washington. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP och enligt nyhetsbyråns källor är det oklart varför Washington inte godkände uttalandet.

Migranter tvingades arbeta i vapenlagret intill förläggningen?

Libyens FN-erkända enhetsregering (GNA) har anklagat Khalifa Haftars styrkor, som Haftar har döpt till Libyens nationella armé (LNA), för flygräden mot anläggningen.

I april inledde Haftar och LNA en offensiv för att erövra huvudstaden Tripoli och LNA har flera gånger riktat sina flygangrepp just mot mål i förorten Tajoura.

Det finns flera militära anläggningar i Tajoura och enligt nyhetsbyrån AP har källor inom LNA sagt att flygräden på tisdag kväll var riktad mot en militäranläggning intill interneringslägret för migranter.

Migranter och myndigheter kring den förstörda hangaren i Tajoura på onsdagen.
Migranter och myndigheter kring den förstörda hangaren i Tajoura på onsdagen. Migranter och myndigheter kring den förstörda hangaren i Tajoura på onsdagen. Bild: EPA-EFE/STR Libyen

AP har talat med flera källor som säger att anläggningen ligger vägg i vägg med ett vapenlager.

- Koordinaten för den här förläggningen var välkända för båda parterna i konflikten. Det var känt att där fanns 600 personer. Det finns ingen ursäkt för att förläggningen träffades, påpekade Charlie Yaxley som är talesman för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Inte nog med att det här interneringslägret rapporteras ligga vägg i vägg med ett vapenlager. Enligt nyhetsbyrån AP:s källor har migranter också tvingats arbeta i lagret.

Källor: AP, AFP, Reuter

Läs mera:

Interneringsläger för migranter i Libyen flygbombades - minst ett 40-tal döda - "läget är ohållbart"

Kring 120 flyktingar och migranter var inlåsta i en hangar i en förort till Libyens huvudstad Tripoli, då byggnaden fick en direktträff under ett flygangrepp sent på tisdag kväll. Enligt FN har minst 44 människor dödats och över 130 skadats i attacken.