Hoppa till huvudinnehåll

HJK tog klar seger i hett Helsingforsderby – avgjorde matchen i den första halvleken: "En utmärkt insats"

HIFK:s och HJK:s spelare strider.
Heta känslor i dagens Helsingforsderby. HIFK:s och HJK:s spelare strider. Bild: Matti Raivio/All Over Press HJK Helsingfors,HIFK Fotboll

Heta känslor, fin stämning – och två HJK-mål. Kaan Kairinens och Sebastian Dahlströms mål i den första halvleken räckte för att säkra tre poäng till HJK i säsongens andra Helsingforsderby.

10 256 åskådare skapade i säsongens andra Helsingforsderby igen en publikfest som man i fotbollsligan inte får se någon annanstans.

Tifo av HIFK:s anhängare.
Tifo av HIFK:s anhängare. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Fotboll
HJK:s anhängare innan ett Helsingforsderby.
HJK:s anhängare innan ett Helsingforsderby. Bild: Matti Raivio/All Over Press HJK Helsingfors

Majoriteten av de Helsingforsderbyn som spelats sedan Helsingfors IFK:s avancemang till säsongen 2015 har slutat oavgjort.

Något kryss blev det ändå inte mellan HIFK och HJK idag. Gästande HJK drog ifrån redan i den första halvleken.

Kaan Kairinen gav de blåvita ledningen efter nio minuters spel. 20-åringen fick, en bit framför straffområdet, väldigt ostört ta emot bollen och smälla iväg ett skott med vänstern.

Målet var Kairinens första i fotbollsligan.

Hoppa över Twitterpostning

"Rätlinjigare spel"

HJK ägde den första halvleken. Bland annat Riku Riski och Nikolai Alho hade chanser att komma med i målprotokollet och HIFK-målvakten Arnold Origi tvingades till flera svettiga räddningar.

HJK:s andra balja kom efter en dryg halvtimmes spel. Riku Riski framspelade Sebastian Dahlström med ett lågt inlägg och Dahlström styrde in bollen från nära håll.

Hoppa över Twitterpostning

– Inte hade HJK riktigt något att säga till om i den första halvleken, sade Kaan Kairinen till Ruutu+ i paus.

I säsongens första derby lyckades Helsingfors IFK överraska de regerande finländska mästarna med en hög press. Något som inte syntes idag.

– Vi är rätlinjigare idag, konstaterade Kairinen.

Origi åkte på tuff smäll

Efter en knapp timmes spel åkte Helsingfors IFK på en ordentlig motgång.

Den välspelande målvakten Arnold Origi rusade ut mot en lös boll. Kenyanen fick en smäll av HJK-anfallaren Evans Mensah och signalerade för byte, samtidigt som han höll sig om magpartiet.

Origi ersattes av Daniel Kollar, anmärkningsvärt var att HIFK därmed förbrukat sina tre byten redan efter en timmes spel.

Någon upphämtning lyckades HIFK inte fixa i den andra halvleken. Detta trots att HJK bjöd det rödklädda hemmalaget bättre med i matchen.

Arnold Origi har ont och får en klapp på ryggen av Hannu Patronen.
Arnold Origi fick lämna planen. Arnold Origi har ont och får en klapp på ryggen av Hannu Patronen. Bild: Matti Raivio/All Over Press Arnold Origi

HJK-lotsen nöjd

HJK behöll sin trygga tvåmålsledning i en halvlek som inte innehöll värst många riktigt bra målchanser.

– Det betyder mycket för alla att få fira med anhängarna efter matchen, en fin vinst, sade vinnarlagets Riku Riski efter matchen.

Förlusten var de facto den första för Helsingfors IFK sedan början av maj.

– Allt borde ha fungerat felfritt för att vi skulle ha klarat oss. Vi var rädda, det har vi inte varit förr, sade HIFK-coachen Tor Thodesen efter matchen enligt STT.

HJK har i och med segern lika många poäng som serieledande Ilves, men fyra matcher mer spelade. HIFK hittas på en åttonde plats i tabellen.

– En utmärkt insats av oss. HIFK bättrade på till den andra halvleken, men fick bara en målchans, gladde sig HJK:s tränare Toni Koskela.

Resultat:

HIFK – HJK 0–2 (0–2)

9' 0–1 Kaan Kairinen
32' 0–2 Sebastian Dahlström

Publik: 10 256

Läs också

Nyligen publicerat - Sport