Hoppa till huvudinnehåll

IIHF kan komma att ompröva beslutet om att spela OS och VM i liten rink: "Processen var inte riktigt schysst"

Kalervo Kummola och René Fasel under en presskonferens.
Kalervo Kummola och René Fasel under en presskonferens. Kalervo Kummola och René Fasel under en presskonferens. Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press Kalervo Kummola,René Fasel

Det internationella ishockeyförbundets ordförande Rene Fasél såg i höstas NHL-ishockey i Finland. Han var så imponerad av spelet att han bestämde sig för att landslagsturneringarna i framtiden ska spelas i liten rink. Beslutet som klubbades igenom har ändå stött på starkt motstånd och nu ska IIHF ännu fundera igenom det hela, avslöjar viceordförande Kalervo Kummola till Ilta-Sanomat.

Det internationella ishockeyförbundet IIHF:s starka man René Fasel lyckades i maj köra igenom ett beslut om att internationella matcher från och med 2022 ska spelas i en NHL-rink.

Både i Europa och NHL är rinkarna lika långa, cirka 60 meter. Bredden är ändå annorlunda, NHL spelas i små rinkar som endast är 26 meter breda, medan isen i Europa i regel är 28-30 meter bred.

Förbundsordförande Fasel såg i början av november NHL-hockeymatcherna i Helsingfors mellan Florida och Winnipeg från kortsidan och ska då fattat tycke för spelet i liten rink, uppgav Helsingin Sanomat.

Hur ska OS och VM spelas?

I stor rink
59.6% (134 röster)
I liten rink
40.4% (91 röster)
Antal avgivna röster: 225

Jari Kurri kritiserar beslutet

Det i maj fattade beslutet har ändå mötts av kritik på många håll och även Kummola har konfronterats med den.

– Beslutsprocessen var inte riktigt schysst, medger Kummola.

– Jari Kurri var till exempel av den åsikten, att aldrig i livet. Han motiverade det hela med att en bred rink ger européerna en fördel som de nu riskerar att förlora, säger Kummola till Ilta-Sanomat.

Rinkbredd i KHL 2019–20
Rinkbredd i KHL 2019–20

Enligt den ryska sajten Sports har många KHL-klubbar redan bestämt sig för att nästa säsong spela i små rinkar, bland dem storlagen SKA Sankt Petersburg och Dynamo Moskva.

Enligt Kummola kan IIHF:s beslut nu omprövas. I augusti står frågan på förbundets agenda.

– Vi utser en arbetsgrupp som också består av spelare och tränare. Vi får se vad de tycker om det hela.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport