Hoppa till huvudinnehåll

Jordbävning i södra Kaliforninen - hittills inga dödsoffer

En spricka i en väg i södra Kalifornien, orsakad av en jordbävning.
Jordbävningen har orsakat sprickor i vägarna. En spricka i en väg i södra Kalifornien, orsakad av en jordbävning. Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT Kalifornien,jordbävningar,vägar,Spricka,Ridgecrest,Trafikkon

En jordbävning av magnitud 6,4 har drabbat södra Kalifornien. Enligt amerikanska forskningscentret för geologi, USGS är jordskalvets epicentrum i Searles Valley i Mojaveöknen på ungefär nio kilometers djup.

I närheten av jordbävningens epicentrum ligger staden Ridgecrest, där omkring 27 600 människor bor. Där har räddningstjänsten fått in anmälningar om bränder och personer som skadats.

Ingen har dött på grund av jordskalvet.

Karta över Kalifornien.
Karta över Kalifornien. Bild: Yle / Google Kalifornien

Epicentret är beläget ungefär 200 kilometer nordost om Los Angeles och skalvet rapporteras ha känts av ända i Las Vegas.

Lucy Jones, seismolog på forskningscentret för geologi, säger att flera efterskalv kan drabba området under de närmaste dagarna, och det är till och med möjligt med en större jordbävning.

Ridgecrests borgmästare Peggy Breedon säger till CNN att föremål fallit ner från byggnader och träffat människor och att staden kände av några efterskalv.

Vidare bekräftar hon för CNN att jordbävningen gett upphov till bränder och trasiga gasledningar.

Två män i Kalifornien inspekterar skadorna av en vattenledning som gått sönder på grund av jordbävning.
Två män inspekterar skadorna av en vattenledning som gått sönder. Två män i Kalifornien inspekterar skadorna av en vattenledning som gått sönder på grund av jordbävning. Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT Kalifornien,jordbävningar,Ridgecrest,rör,Vattenledning,arbetare

Privatpersoner med anknytning till Ridgecrest delar med sig av bilder och videor på skalvet på Twitter.


En jordbävning av magnitud 6,4 räknas redan kunna orsaka mycket skada. Det är den kraftigaste jordbävningen i södra Kalifornien sedan år 1994 då ett skalv av magnitud 6,6 orsakade skador för miljardbelopp i Los Angeles.

Källor: Reuters, AFP, AP