Hoppa till huvudinnehåll

Kimi Räikkönen efterlyser mer semester och mindre dataanalysering i formel 1: "Skulle göra en enorm skillnad"

Kimi Räikkönen ler.
Kimi Räikkönen. Kimi Räikkönen ler. Bild: Moy / XPB Images Kimi Räikkönen

Mindre dataanalysering skulle göra gott för tävlingarna, tror Kimi Räikkönen. Med en minskad datatillgång skulle istället förarnas kvaliteter få en viktigare roll.

Mercedes har dominerat formel 1 denna säsong och flera röster har höjts mot att tävlingarna är för spännigsfattiga.

Bland annat har Mercedesföraren Lewis Hamilton uttryckt sin försåtelse för dem som tycker att tävlingarna är tråkiga.

Även Kimi Räikkönen ser en del förbättringspotential i tävlingarna. I en intervju med Die Motorprofis fick "Ismannen" frågan om vad han ville ha från formel 1 i framtiden.

– Semester!

– På lång sikt är det inte min sak att fundera på förändringar. Men om man frågar mig, så finns det nog saker som kräver förändring. Ta bort alla dessa dataanalyser om möjligt.

– Om man inte skulle justera bilarna så mycket baserat på all data, så skulle känsla och andra egenskaper vara mer avgörande, säger Räikkönen enligt webbplatsen.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Good job team! First double points. Photo by @calloalbanese

A post shared by Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) on

Stallkamraten håller med

Den gångna tävlingshelgen i Österrike blev lyckad för Alfa Romeos del, både Räikkönen och stallkamraten Antonio Giovinazzi lyckades nå poängplaceringar.

Giovinazzi håller med sin erfarne stallkamrat.

– Det är precis som Kimi sade. Även om han inte skulle berätta för mig eller om jag inte frågar honom, så kan jag se all hans data och dra slutsatser från det. Det finns inte riktigt några hemligheter i stallen.

– Tänk nu hur svårt det skulle vara för dig om du inte hade tillgång till mina uppgifter. Det skulle göra en enorm skillnad, inflikar Räikkönen.

Antonio Giovinazzi och Kimi Räikkönen skriver autografer.
Antonio Giovinazzi och Kimi Räikkönen skriver autografer. Bild: imago images / HochZwei/ All Over Press Antonio Giovinazzi,Kimi Räikkönen

"Skulle vara en helt annan känsla"

I Nascar är datatillgången bergänsad när loppen körs. Räikkönen har kört två Nascartävlingar.

– Där är de egna besluten ännu viktigare. Det kan se lätt ut att bara köra en oval bana, men sanningen är att det är långt i från enkelt. Det är en mycket komplex sak, mer ren racing.

"Ismannen" ser stora skillnader serierna emellan.

– I formel 1 finns alla uppgifter om vad som behöver ändras. Om föraren själv skulle vara tvungen att bestämma om sina inställningar, så skulle känslan vara en helt annan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport