Hoppa till huvudinnehåll

Ordkrig mellan Kina och Storbritannien om Hongkong: "De fantiserar om förgången kolonial storhet”

En demonstrant viftar med den brittiska flaggan efter att demonstranter stormat lokalstyrets byggnad i Hongkong.
En demonstrant viftar med den brittiska flaggan efter att demonstranter stormat lokalstyrets byggnad i Hongkong. En demonstrant viftar med den brittiska flaggan efter att demonstranter stormat lokalstyrets byggnad i Hongkong. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,Våldsamt upplopp

Demonstrationerna och kravallerna i Hongkong har lett till en ordkrig mellan Kina och Storbritannien.

Kina har reagerat kraftigt på att britterna uttryckt stöd för demonstranterna och kritiserat den planerade utlämningslagen, som ska göra det möjligt att utvisa brottsmisstänkta för Hongkong till Fastlandskina.

Många Hongkongbor befarar att lagen kommer att utnyttjas för att utvisa regimkritiker till politiska domstolar i Fastlandskina.

Storbritanniens utrikesminister premiärministerkandidaten Jeremy Hunt gick på onsdagen ut och kritiserade Kinas sätt att handskas med enklaven.

Stobritanniens utrikesminister, premiärministerkandidaten Jeremy Hunt
Storbritanniens utrikesminister, premiärministerkandidaten Jeremy Hunt. Stobritanniens utrikesminister, premiärministerkandidaten Jeremy Hunt Bild: EPA-EFE/PETER MORRISON Jeremy Hunt

Han uppmanade Kina att inte utnyttja den politiska krisen och demonstrationerna i Hongkong som en ursäkt för förtryck.

Varnar för konsekvenser

Hunt varnade för allvarliga konsekvenser om Kina bryter mot det avtalet som ska garantera Hongkongs särställning.

Avtalet ingicks före Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina för drygt 20 år sedan. Det ger Hongkong större frihet än resten av Kina.

Hunts uttalande möttes av stormflod av fördömanden från Peking.

‒ Han verkar fantisera om förgången brittisk kolonial storhet, sade den kinesiska utrikesministeriets talesperson Geng Shuang.

‒ Jag vill på nytt understryka att Hongkong numera har återanslutits till dess modersland, sade han.

Kolonial attityd

I London kallade det brittiska utrikesministeriet upp Kinas ambassadör för samtal om läget.

Men före ambassadören hörsammade kallelsen sammankallade han en presskonferens för att fortsätta attackerna mot britterna.

‒ Jag säger till dem: tassarna bort från Hongkong och visa respekt, sade ambassadören Liu Xiaoming.

‒ Den här koloniala attityden spökar spökar fortfarande i hjärnan på en del tjänstemän och politiker, fortsatte Liu.

Relationerna mellan Storbritannien och Kina har blivit en het fråga i och med brexit. Det kommande EU-utträdet tvingar britterna att söka närmare relationer med USA och de växande asiatiska ekonomierna.

I kläm mellan USA och Kina

Men det är inte alltid enkelt. Ett exempel är kampen kring den kinesiska telekomjätten Huawei.

Huawei är en av de stora aktörerna inom de kommande 5G-nätverken. USA ser Huaweis nätverk som en säkerhetsrisk på grund av bolagets kontakter till den kinesiska staten.

Amerikanerna kräver att britterna utesluter Huawei från kommande 5G-upphandlingar. Samtidigt har de varnat för att en sådan åtgärd kommer att få konsekvenser för handeln mellan länderna.

Fördömer våld

På torsdagen backade Hunt något från sina tidigare uttalanden. Han underströk till BBC att den brittiska regeringen inte uttryckt stöd för våldsamma demonstrationer.

Han sade att han inte ser någon orsak till varför relationerna mellan Storbritannien och Kina inte också i fortsättningen ska vara goda.

‒ Jag vill förtydliga vad jag sade. Jag fördömde, och vi som Storbritannien fördömer allt våld och de som stöder demokratidemonstrationerna var mycket upprörda av de scener de bevittnade, sade Hunt.

På måndagen stormade demonstrationer lokalstyrets byggnad i Hongkong. Byggnaden vandaliserades under upploppet.

Hunt uppmanade samtidigt myndigheterna i Hongkong att göra något åt roten till missnöjet, det vill säga utlämningslagen.

Källor: Reuters, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes