Hoppa till huvudinnehåll

Parasit hotar biodlingen på Åland: "Om man hittar varroa i en kupa måste man avliva hela bisamhället"

Biodlare på Åland.
Maritta Martikkala och Kaija Tunkkari (skymd) samlar in bin för varroaprovtagning hos biodlaren Bror Nordlund (till höger) i Jomala på Åland. Biodlare på Åland. Bild: Nina Smeds / Ålands Radio och TV biodling (arbete),bin

Information är viktigt för att behålla Åland som en varroafri zon, säger Maritta Martikkala från Livsmedelsverket. Hon befinner sig på Åland för att ta de årliga varroaproverna på de åländska bisamhällena.

Under tre dagar åker Livsmedelsverket runt till åländska bisamhällen och samlar in prover som ska visa om Åland fortfarande är varroafritt.

Provtagningen går till så att man öppnar bikupan och plockar ut cirka 300 bin som skickas till ett laboratorium i Kuopio.

- Alla bin har sjukdomar, men om bina får varroa får de fler sjukdomar och det ger mycket mer arbete åt biodlaren, säger Maritta Martikkala.

Varroakvalstret lever som parasit på tambin och orsakar stora skador på bisamhället.

Bara åländska bin

Brist på information är det största hotet. Nya biodlare måste veta att de ska köpa bisamhällen från Åland.

Biodlaren Bror Nordlund i Jomala Torp har bin för andra året. Han känner till risken med att varroa kan sprida sig till Åland.

- Risken finns ju alltid. Vi har ju nära till Sverige där det finns varroasmitta och i princip kan ett bi sitta på en bil och komma med över, säger han.

Bror Nordlund, biodlare på Åland.
Bror Nordlund har haft bin i två somrar och är medveten om risken med att varroa sprids till Åland. Bror Nordlund, biodlare på Åland. Bild: Nina Smeds / Ålands Radio och TV biodling (arbete),Bror Nordlund

Avlivning enda utvägen

- Om man hittar varroa i en kupa måste man avliva hela bisamhället. Det går inte att få bort när det väl kommit in, säger Maritta Martikkala från Livsmedelsverket.

Text och bilder: Nina Smeds, Ålands Radio och TV

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

  • Harsyran är vintergrön

    De syrliga bladen kan ätas året runt.

    Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur