Hoppa till huvudinnehåll

Reine Rimón sjunger världens äldsta jazzmusik: "Jag ville göra det för ingen hade gjort det tidigare"

kvinna framför ett somrigt Paatimo
Reine Rimón pendlar mellan sin gamla hemstad San Diego och sin nuvarande hemstad Borgå. kvinna framför ett somrigt Paatimo Bild: Yle/Pontus Nyqvist Borgå å,Reine Rimón

Rimón har i flera år firat USA:s självständighetsdag i San Diego där hon har bott i tjugo år. I år firar hon med att uppträda med gammal traditionell jazzmusik i sin nya hemstad Borgå.

- Vi spelar världens äldsta jazz, det blir blues och gospel. Där vi spelar har vi publiken alldeles inpå oss. Man ser hur de lever in i musiken och jag tycker att den här kontakten som man får med publiken är fantastisk.

Rimón berättar att hon inte riktigt vet hur den fjärde juli firas i Finland men berättar att det i Amerika är pompa och ståt.

- Folk samlas för att njuta av det vackra vädret och så grillar man mat och sjunger sånger. Amerikanerna är väldigt patriotiska och det här är en dag som de firar med vänner, kamrater och släkt.

Rimón har själv brukat åka över bron i San Diego till Coronado för att fira självständighetsdag.

- Där finns en massa vackra båtar och så har de en parad där som börjar på morgonen och slutar på kvällen. Det är jätte energiskt och man får en känsla av att man själv vill sätta handen på hjärtat och sjunga nationalsången.

Väl mottagen i USA

Rimón hittade musiken som 14–15-åring då hon började med swingmusik. Därefter började hon i en orkester som spelade traditionell musik från stenkakor och det var där allting fick fart.

- På något sätt började jag tänka att det här var något som jag ville göra för ingen hade gjort det tidigare. Därefter märkte jag att jag var bra på det och så blev jag ännu mer intresserad när det inte fanns någon konkurrens.

Kvinna vid Borgå å
Reine Rimón. Kvinna vid Borgå å Bild: Yle/Pontus Nyqvist Borgå å,Reine Rimón

Rimón berättar att hon har blivit väldigt bra mottagen i USA och att hon gjort en del inspelningar med lokala musiker i New Orleans.

- När jag reser dit så tar de fortfarande emot mig med öppna armar. De brukar alltid säga att ”Du är den enda som längre sjunger den här typens musik”, man känner sig på ett sätt privilegierad.

Rimón berättar att många av de gamla musikerna i New Orleans håller på att dö ut så hennes musik bidrar till att hålla den gamla traditionen levande.

- Det finns väldigt lite av den här sortens musik överhuvudtaget. Jag tror att vi är de enda i Finland som spelar så här gammal traditionell jazz.

Komma ihåg att väga frukt och att stanna vid rött ljus

Rimón flyttade till i Huktis i Borgå i september 2018 men pendlar fortfarande en del till sin gamla hemstad San Diego.

- Jag har fortfarande en fot i Amerika och en fot här. Jag tycker att det är ganska skönt att jag kan välja. Jag tycker om att det finns årstider här, det är något som jag saknar i Kalifornien.

Borgå å en solig sommardag, båtar och bro
Borgå å påminner Rimón om Mississippi i New Orleans. Borgå å en solig sommardag, båtar och bro Bild: Yle/Pontus Nyqvist Borgå å,Borgå,Reine Rimón

Mörkret och kylan i Finland har än så länge inte stört henne men hon berättar att det finns en del saker hon ännu behöver vänja sig vid.

- Varje gång jag kommer hit så måste jag akta mig så att jag inte kör mot rött ljus när jag vänder till höger för det får man göra där. Det sitter så i ryggmärgen. En annan sak som jag inte alltid kommer ihåg är att man själv måste väga sina frukter och grönsaker när man handlar.

Rimón är även hedersmedborgare i New Orleans. Rimón berättar att hon ser en del likheter mellan Borgå och New Orleans.

- New Orleans har Mississippi och Borgå har Borgå å. Det är lite annorlunda stämning i de olika städerna men vattnet och ån ger samma känsla, ”Down by the riverside”.

På torsdagskvällen uppträder Rimón tillsammans med en kvartett på Paahtimo.