Hoppa till huvudinnehåll

Asta Kujala blir Yles evenemangschef – Yle Urheilus nya chef är Joose Palonen

Kaksi Yle ulkotuotantojen naista virittävätä kameraa
Kaksi Yle ulkotuotantojen naista virittävätä kameraa Bild: Ilmari Fabritius Yle,kameror

Yles enhet för Evenemang, sport och produktion har kompletterat sin ledningsgrupp. Dessutom har Riku Saaranluoma utsetts till chef, med ansvar för partnerskap.

Yles nya enheten för Evenemang, sport och produktion (TUT), som inleder sin verksamhet på hösten, ansvarar för bolagets finskspråkiga evenemang och sport samt för bolagets produktionsresurser. Enheten producerar evenemang i samarbete med bolagets andra enheter och svarar för utvecklingen av bolagets evenemangskoncept.

Asta Kujala har valts till Yles evenemangschef. Kujala arbetar för tillfället som förman och producent för programmet Puoli seitsemän. Tidigare har hon bl.a. fungerat som ansvarig producent för MTV:s enhet för evenemangsjournalstik.

“Yle vill allt kraftfullare vara med och skapa nya fenomen i vårt land. Vi vill också bli starkare och mångsidigare i dialogen med och närvaron bland finländarna. Det är fint att få vara med och göra detta arbete för och med publiken”, säger Asta Kujala.

Joose Palonen blir chef för Yles finskspråkiga sportavdelning Yle Urheilu. Han arbetar nu som redaktionschef på Yle Urheilu. Han har tidigare bl.a varit förman på Ilta-Sanomats sportredaktion.

“Sportens höjdpunkter, som Yle erbjuder på fria kanaler, ger finländarna gemensamma upplever, glädje och inspiration. Vi förmedlar också i fortsättningen idrottens stora känslor, samtalsämnen och berättelser för finländarna. Det är en ära att få föra detta värdefulla arv till nästa årtionde”, konstaterar Joose Palonen.

Riku Saaranluoma har utsetts till chef, med ansvar för enhetens partnerskap och sportens rättighetsförhandlingar. Saaranluoma fungerar för tillfället som programchef för Yle TV2.

Robert Portman, som har ansvarat för partnerskap och rättighetsförhandlingar, flyttar till Europeiska rundradiounionen EBU, där han kommer att ansvara för vintersportsgrenarna.

Dessutom har Yle Urheilus redaktionschef Sasha Ikonen utnämnts till ansvarig huvudproducent för olympiska spelen i Tokyo. Han ersätter Robert Portman i det uppdraget.

Direktör för Yles enhet för Evenemang, sport och produktion är Panu Pokkinen. Den nya enheten inleder sitt arbete den 1.10.2019.

Yle berättade om tidigare utnämningar inom enheten och i övriga bolaget i juni. Utnämningarna är ett led i utvecklingen av Yles verksamhet och ledarskap. Bolagets styrelse fattade beslut om den nya enheten i april 2019.

Bolaget