Hoppa till huvudinnehåll

Guvernör betalade muta för att få OS till Rio de Janeiro

Olympiska ringarna, Rio 2016.
Olympiska ringarna, Rio 2016. Bild: All Over Press olympiska spelen,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,Olympiska ringarna

Sergio Cabral, tidigare guvernör i Rio de Janeiro, har erkänt att han betalat två miljoner dollar för att säkerställa att staden skulle få arrangera sommar-OS för tre år sedan.

Sergio Cabral står åtalad för korruption i Brasilien och under fredagens rättegång erkände han att han betalade en muta för att Rio de Janeiro skulle få OS 2016 rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Pengarna betalades till Lamine Diack, tidigare ordförande i internationella friidrottsförbundet, och gav Rio de Janeiro nio röster vid valet som ägde rum 2009.

Cabral säger att Artur Nuzman som var ordförande för Brasiliens olympiska kommitté bad honom att betala ut mutan åt Diack inför omröstningen.

– Nuzman kom till mig och sade att han ville berätta om Lamine Diack och att han är en person som tar emot mutor. Jag frågade vad det fanns för garantier och Nuzman sade att han brukar sälja fyra till sex röster, säger Cabral.

Popov och Bubka inblandade?

Diack ska ha garanterat sex röster för 1,5 miljoner dollar och ytterligare några röster till om han fick 500 000 dollar extra. Cabral säger också att det var han som godkände betalningen.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska pengarna bland annat ha gått till IOK-medlemmarna Aleksandr Popov och Sergej Bubka. Något som Popov kraftigt dementerar.

– Jag röstade inte ens på Rio de Janeiro. Jag har aldrig medverkat i dessa förhandlingar och aldrig haft någon kontakt med dessa personer, säger han.

Läs också