Hoppa till huvudinnehåll

Hovrätten trodde inte på samma förklaring som tingsrätten - man dömdes för att ha strypt ihjäl kvinna med tältsnöre

Lagböcker och domarklubba.
Lagböcker och domarklubba. Bild: CC domstolsbeslut

Östra Finlands hovrätt har dömt en svensk man till fyra års fängelse för att ha strypt ihjäl sin kvinnliga vän med ett tältsnöre i Kouvola i fjol.

Hovrätten ansåg att strypningen ledde till att kvinnan drabbades av hjärtstopp.

Paret hade tidigare utväxlat meddelanden om morddokumentärer. Mannen hade skrivit till kvinnan att om han någon gång dödade någon skulle det vara en kvinna. Enligt ett vittnesmål verkade paret ändå gilla varandra.

Tingsrätten ansåg att meddelandena mellan mannen och kvinnan skrivits i humoristiskt syfte och att kvinnan dog i en olycka efter att ha trasslat in sig i snören som hängde från tältets tak.

Mannen upprepade samma berättelse i hovrätten.

Under natten som kvinnan avled hade paret och två andra personer avnjutit alkohol och kannabis. Enligt mannen slutade kvällen med att kvinnan satt på sina knän med ögonen slutna och höll i tältets mittersta stång. Han sade sig ha trott att kvinnan somnat på knä.

Hovrätten: Osannolikt händelseförlopp

Han berättade att han hjälpte kvinnan lägga sig ned vilket ledde till att tältet rasade. Enligt mannen tillbringade han några minuter med att reda ut röran i tältet. När han nästa gång såg på kvinnan upptäckte han ett snöre kring hennes hals. Han berättade att han tog bort snöret själv och ringde ambulansen.

Hovrätten trodde inte på mannens version av händelserna. Enligt hovrätten skulle tältet ha gett vika för kvinnans tyngd om hon av misstag trasslat in sig i snöret. Hovrätten var även av den åsikten att tältet i det här fallet skulle ha gett vika innan kvinnan hunnit strypas ihjäl.

Snöret lämnade efter sig ett synligt märke på kvinnans hals.

Hovrätten ansåg att de andra händelseförloppen var så osannolika att mannen måste ha vållat kvinnans död genom att strypa henne med snöret. Mannen dömdes av hovrätten för grovt dödsvållande och grov misshandel.

Källa: STT Uutiset