Hoppa till huvudinnehåll

Iransk oljetanker får inte lämna Gibraltar - Iran rasar över beslutet och hotar Storbritannien

Det iranska oljefartyget Grace 1.
Det iranska oljefartyget Grace 1. Det iranska oljefartyget Grace 1. Gibraltar,Storbritannien

En iransk myndighetsperson anser att Iran borde stoppa en brittisk oljetanker som svar på att en iransk oljetanker stoppades i Gibraltar.

På torsdag stoppades den iranska oljetankern Grace 1 i Gibraltar. Det var misstankar om att tankern transporterade iransk råolja till Syrien som ledde till att fartyget stoppades. Brittiska marinkåren deltog i operationen.

Att transportera råolja till Syrien strider mot Europeiska unionens sanktioner. En domstol i Gibraltar har nu beslutat att Grace 1 kommer att hållas kvar i fjorton dagar till.

Enligt den iranska ledningen agerar Storbritannien å USA:s vägnar. Trumpadministrationens säkerhetsrådgivare John Bolton har redan hyllat och tackat Storbritannien för beslutet att stoppa tankern.

Iran glädjer sig inte över beslutet och hotar med motåtgärder.

- Om Storbritannien inte släpper iväg vår tanker kommer våra myndigheter att tvingas ta till motåtgärder och lägga beslag på en brittisk oljetanker, säger Mohsen Rezai som fungerar som rådgivare för den iranska ledningen.

På torsdag berättade det iranska utrikesministeriet att man kallat till sig den brittiska ambassadören i Iran för att förklara den "olagliga operationen".

Det iranska utrikesministeriet sa också att Storbritannien betett sig som pirater. Storbritanniens utrikesministerium avfärdar Irans anklagelser.

Källor: Reuters, BBC