Hoppa till huvudinnehåll

"Lita inte för mycket på tekniken och god tur" - Sjöräddarna gör ändå allt för att rädda dig och din båt

borgå sjöräddare förevissar hur sjöräddning går till
Sjöräddare visar hur en sjöräddning går till borgå sjöräddare förevissar hur sjöräddning går till Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,sjöräddning,borgå sjöräddare

Tongåvan samlar under juli och augusti pengar för att över 1400 sjöräddare ska kunna vara till sjöss under sommarhalvåret. Många tillbud kunde undvikas om båtfararna kunde vara mer förutseende och inte lita för mycket på tekniken och god tur.

- Serva motorn och tanka innan du åker ut på sjön!

De är sjöräddare Jari Ekströms råd till alla båtförare.

Sjöräddare sitter på brygga
Jari Ekström har varit sjöräddare i 20 år Sjöräddare sitter på brygga Bild: Yle/Camilla Andelin Finlands sjöräddningssällskap,Jari Edström

Enligt honom är de vanligaste uppdragen för sjöräddarna nämligen att bogsera båtar som har fått motorstopp och då bränslet tagit slut.

- Vi hjälper ju gärna och finns till för alla som rör sig till sjöss men det finns, som sagt, enkla medel för att båtresan kan köras utan avbrott.

Kalla på hjälp om du uppskattar att du inte klarar dig ur situationen

Samtidigt påpekar han att man inte ska vara rädd för att kalla på hjälp ifall situationen ser hotande ut.

Har bränslet tagit slut eller motorn strejkar, har man kört på grund eller har brand ombord så är det klokt att kalla på hjälp för att undvika värre skador.

Man kunde tro att behovet av hjälp är störst i dåligt väder men de flesta utryckningarna gör sjöräddarna då det är livligt på sjön, då vädret är vackert. Många litar på tekniken, på god tur och har svårt att uppskatta hur långt bränslet räcker.

Mobilen litar många också på men den funkar inte långt ute till havs och tar laddningen slut, har du ingen nytta av den. Så en VHF-telefon, nödraketer och -facklor är också skäl att ha med sig.

sjöräddningsbåt kör i full fart på solblänkande hav
Sjöräddarna kommer i ilfart då du är i nöd sjöräddningsbåt kör i full fart på solblänkande hav Bild: Andreas Hindrén Finlands sjöräddningssällskap,Sjöräddning

Bra simkunskaper och social läggning krävs av sjöräddarna

Jari Ekström har tjugo års erfarenhet av att vara sjöräddare och stortrivs i verksamheten. Hans intresse föddes då han var 15, då han såg sjöräddningsbåten ligga vid bryggan i Lovisa.

- Jag tyckte det såg så intressant ut så jag gick och frågade hur man kan vara med i verksamheten. Och jag har lärt mej massor under åren som jag har varit med.

Fyra personer flyter i vattnet.
Sjöräddarna övar Fyra personer flyter i vattnet. Bild: Yle/ Mira Bäck Lovisa,sjöräddning,frivilligt arbete,Hobby,räddningsverksamhet,lovisanejdens sjöräddare

För att bli sjöräddare krävs goda simkunskaper och att man är social.

- Vi är ett packat sjack som är ganska tätt inpå varandra i båten, så man måste komma överens med folk, konstaterar Ekström.

Skär av bogserlinan och låt båten sjunka

En incident som han minns: de fick alarm till en båt som tog in vatten . Passagerarna kunde räddas men båten fylldes med vatten i såpass rask takt att inget fanns att göra för att rädda båten.

- Det var bara att skära av bogserlinan och låta båten sjunka, konstaterar Ekström. Men mänskorna kunde räddas och det var det viktigaste.

Sedan gällde det för sjöräddarna att märka ut platsen där båten hade sjunkit, och ta i land de räddade båtfararna.

Sjöräddningsbåt
Sjöräddningsbåt Bild: Yle/Camilla Kivivuori sjöräddning,Sjöräddningssällskapet,hav,båttrafik

Alla sjöräddare jobbar gratis

Tongåvan samlar under juli och augusti månad in pengar för Finlands sjöräddningssällskap.

Inom Finska sjöräddningen finns 135 båtar varav hälften kör omrking på havet och hälften på insjöarna. Ungefär 1400 frivilliga sjöräddare arbetar inom de lokala föreningarna, som är 57 till antalet.

Sjöräddningsbåtarna är i sjön i princip från första maj till slutet av oktober.

Jari Ekström berättar att drygt hälften av alla räddningsuppdrag sker på insjöarna.

Stöd verksamheten

Många som fått hjälp ute på sjön drar oftast en lättnadens suck att inget värre hände, men väldigt sällan får sjöräddarna tack efteråt.

Men ett tack kan man rikta till sjöräddarna genom att stöda deras verksamhet, oberoende om man haft erfarenhet av deras hjälp eller kanske kommer att ha det i framtiden:

Betala in på konto FI35 1572 3000 027011
Stöd via sms:
skriv LAHJOITUS10, skicka till 16155 (10€)
skriv LAHJOITUS20 och skicka till 16155 (20€)
Via Mobile Pay:
använd koden 62700

Insamlingen startar fredagen den 5.7.2019 kl 19.20

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje