Hoppa till huvudinnehåll

Markbränder i Kronoby och Oravais under fredagen: "En stor del av bränderna går att undvika"

Brandman släcker eld i en skog
Hittills har 33 markbränder brutit ut i Österbotten i år. (Arkivbild) Brandman släcker eld i en skog Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa brandmän,bränder,skogsbränder,markbränder,släckning av bränder,eldsvådor,terrängbrand

I Österbotten och Mellersta Österbotten råder varning för skogsbrand. Under fredagen bröt markbränder ut i Kronoby och Oravais. Thomas Nyqvist, riskhanteringschef vid Österbottens räddningsverk, uppmanar folk att vara försiktiga och tänka efter.

I Brännbergskärr i Oravais bröt en markbrand ut i en skogsbacke på fredag eftermiddag. Elden spred sig till ett område på ungefär femtio gånger femtio meter.

När Yle Österbotten når jourhavande brandförman Tom Björk vid Österbottens räddningsverk vid tretiden berättar han att man har lyckats begränsa elden, men att eftersläckningsarbetet kommer att pågå i flera timmar.

Nedbränd skog
Arkivbild Nedbränd skog Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa bränder,skogsbränder,markbränder,släckning av bränder,eldsvådor,terrängbrand

Enligt Björk försvåras släckningsarbetet av vinden och den ojämna terrängen. Orsakerna till branden utreds fortfarande.

– Jag har mina aningar, men inget som jag har belägg för, säger Björk.

Tidigare under fredagen bröt även en mindre gräsbrand ut invid Vasavägen i Kronoby. Just nu råder varning för skogsbrand i Österbotten och Mellersta Österbotten.

– Det är väldigt torrt nu, konstaterar Björk.

Efterlyser sunt förnuft

Thomas Nyqvist, riskhanteringschef vid Österbottens räddningsverk, uppmanar folk att vara försiktiga. Han poängterar att mark- och skogsbränder inte alltid börjar med en öppen eld. Också grillar, cigarettfimpar och bilars katalysatorer kan utgöra en brandfara.

– Jag efterlyser vanligt sunt förnuft, säger Nyqvist.

Han uppmanar folk att följa med läget. De senaste varningarna hittas till exempel på Meteorologiska institutets webbsida.

Det är värt att komma ihåg att varningarna baserar sig på väderprognosen, så därför lönar det sig inte att kontrollera varningarna alltför långt på förhand.

Riskhanteringschef Thomas Nyqvist.
Thomas Nyqvist Riskhanteringschef Thomas Nyqvist. Bild: Yle/ Malin Hulkki Thomas Nyqvist

– Man kan inte kolla varningarna på fredagen om man tänker göra upp eld på tisdagen, säger Nyqvist.

Enligt Nyqvist är det också viktigt att vara medveten om den miljö man befinner sig i. Om det råder varning för skogsbrand behöver man inte ens fundera på att göra upp eld.

Nyqvist säger att det hittills har varit en hyfsad sommar i fråga om markbränder, inte minst i jämförelse med fjolåret.

– I fjol var det exceptionellt många bränder.

Hittills i år har 33 markbränder brutit ut på Österbottens räddningsverks område. I fjol var siffran för hela året 153.

Människan vanligaste orsaken

Den långa torkan i kombination med de kraftiga åskvädren i fjol somras låg som grund för en stor del av markbränderna. Blixtnedslag orsakade 29 bränder under 2018.

Den största enskilda orsaken till bränder är ändå människan. I fjol berodde 71 bränder i Österbotten på människans verksamhet; hittills i år är siffran 21. Grillar eller brasor, cigarettfimpar och förbränning av skräp är de vanligaste anledningarna till att markbränder bryter ut.

Enligt Nyqvist skulle största delen av bränderna som beror på människan vara möjliga att undvika.

– Naturen är svårare att göra något åt, konstaterar han.

Det gäller att tänka efter före.

Nyqvist ger rådet att det alltid är bra att hålla koll på var man är. Ifall det börjar brinna eller inträffar någon annan olycka är det viktigt att man kan tala om var man befinner sig.

Han tipsar samtidigt om 112-appen som automatiskt anger positionen när man ringer till nödnumret, vilket kan vara bra till exempel ifall man rör sig i skärgården.

Det lönar sig enligt Nyqvist även att kontrollera att sommarstugans säkerhetsutrustning är i skick.

– Det gäller att tänka efter före.