Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: EU-kommissionens besök i Helsingfors fortsätter, jordbävning skakar Kalifornien, överenskommelse i Sudan

Två män i Kalifornien inspekterar skadorna av en vattenledning som gått sönder på grund av jordbävning.
Två arbetare inspekterar skadorna efter jordbävningen i Kalifornien. Två män i Kalifornien inspekterar skadorna av en vattenledning som gått sönder på grund av jordbävning. Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT Kalifornien,jordbävningar,Ridgecrest,Rör,Vattenledning,arbetare

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

EU-kommissionens besök i Helsingfors fortsätter i dag. Kommissionen och regeringen träffas i Ständerhuset varefter de besöker president Sauli Niinistös slott för lunch. Besöket görs med anledning av att Finland har blivit EU-ordförandeland.

Det har blåst mer än det brukar den senaste tiden - det har gjort att mer elektricitet har producerats med hjälp av vindkraft. Under perioden maj i fjol till maj i år producerade vindkraft nästan 30 procent mer elektricitet än året innan.

Utrikes

I USA skakades södra Kalifornien och delar av Nevada av den kraftigaste jordbävningen på tjugo år. Skalvet, som inträffade i ett glest befolkat område, mätte 6,4 på Richterskalan och skall inte ha orsakat några dödsfall.

Sudans militärjunta och proteströrelsen har kommit överens om hur makten ska fördelas och landet styras fram till nästa val. Maktkampen mellan militärjuntan och proteströrelsen i Sudan har pågått sedan april då diktatorn Omar al-Bashir störtades.

President Trump hyllade den nationella enigheten då USA firade sin nationaldag. Självständighetsfirandet med stridsvagnar och bombplan kritiseras av många.

Väder

I dag är det mulet till halvmulet och på många håll förekommer regn eller regnskurar, i landets mellersta del är det rätt så soligt. Dagens högsta temperatur är 16 till 20 grader, i de regniga områdena 12 till 14 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes