Hoppa till huvudinnehåll

”Nu jävlar ska vi ta det där bronset” – revanschlustan växer hos svenska spelarna efter målvaktens inspirerande tal

Hedvig Lindahl klappar händerna
Hedvig Lindahl. Hedvig Lindahl klappar händerna Bild: Bagu Blanco/BPI/REX/All Over Press fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,Sveriges damlandslag i fotboll,Hedvig Lindahl

I bussen efter semifinalförlusten i VM höll Sveriges målvakt Hedvig Lindahl ett brandtal för att få lagkamraterna att snabbt försöka glömma och gå vidare. Målvakten ville inte att spelarna skulle ha samma känsla som hon hade för åtta år sedan.

En match återstår för Sverige och England i VM. En match som avgör vilket lag som får resa hem med en medalj runt halsen.

England är regerande bronsmedaljörer medan Sveriges senaste medalj är från 2011 då man besegrade Frankrike i bronsmatchen.

Målvakten Hedvig Lindahl var med senast det begav sig i en bronsmatch för Sverige och direkt efter semifinalen gjorde hon sitt för att spelarna skulle börja ladda om. Det hade hon nämligen svårt att göra efter semifinalen för åtta år sedan.

– Jag hade mycket negativa känslor och bröt ihop dagen efter. När väl känslan kommit ut så var det lättare att fokusera om. Det är det jag försöker förmedla, har man med sig något nu så prata om det och älta och sedan vända blad och gå vidare.

– I bussen efter semifinalen sade jag något i stil med att jag är väldigt stolt över laget, att vi har gjort det väldigt bra och nu jävlar ska vi ta det där bronset, säger Lindahl till Radiosporten.

Lindahls ord gick hem hos spelarna och revanschlustan blir bara större och större ju närmare bronsmatchen kommer.

– Det var skönt att ha henne som driver på lite. Att få medalj i VM är bland det största man kan få. Det hade varit det största i min karriär, säger Hanna Glas.

Svenska spelare ser besvikna ut
Besvikna svenska spelare har laddat om till bronsmatchen. Svenska spelare ser besvikna ut Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,Sveriges damlandslag i fotboll

Asslani går kamp mot klockan

Kosovare Asllani som bars ut på bår med en misstänkt huvudskada i slutet av förlängningen mot Holland har återhämtat sig bra men det är fortfarande osäkert om hon kan spela på lördag.

En som däremot är tillgänglig för spel är Fridolina Rolfö som missade semifinalen på grund av avstängning.

– Nu vill man visa den där ilskan på planen istället för bara på hotellrummet så det känns skönt att ha en match kvar för egen del också, säger hon till SVT Sport.

England har fått ett dygns mer vila än Sverige inför bronsmatchen. Sveriges semifinal gick dessutom till förlängning och avgjordes efter 120 minuter.

– England är precis som oss besvikna så det blir två revanschsugna lag som möter varandra. Så det kommer handla mycket om dagsform och pigga och fräscha kroppar, säger Rolfö.

”Stor besvikelse om vi inte vinner bronsmatchen”

England har bara förlorat en match i VM, semifinalen mot USA och att förlora de två sista matcherna i mästerskapet ska inte få ske säger lagets skyttedrottning Ellen White.

– Det skulle vara en stor besvikelse om vi inte vinner bronsmatchen. Vi gick inte till final och vi har bara oss själva att skylla. Vi vill verkligen ha bronset.

– Det finns flera spelare i laget som var med 2015 och flera som inte var det. En medalj skulle göra att vi kan se varandra i ögonen och säga att vi uppnådde något, säger hon till BBC.

Bronsmatchen mellan Sverige och England spelas på lördag klockan 18.00. Matchen sänds direkt i TV2 och på Arenan med referat på svenska av Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.