Hoppa till huvudinnehåll

Självständighetsdagen i USA: Patriotism, flaggor och militär hyllning från Trump

Donald Trump och Melania Trump anländer till självständighetsfesten.
Donald Trump och Melania Trump anländer till självständighetsfesten. Donald Trump och Melania Trump anländer till självständighetsfesten. Bild: EPA USA:s självständighetsdag,4 juli

Stora ord om USA:s historia och betydelse i världen fyllde president Donald Trumps tal på självständighetsdagen. Presidentens omstridda fest i huvudstaden stördes av regn, men lockade ändå en stor publik.

Tv-bilderna från The National Mall i centrala Washington DC visar en stor publik. Presidenten har marknadsfört festen i en månads tid.

På dagen hölls en traditionell folklig parad i huvudstaden med historiska inslag, men regn och åska störde eftermiddagen.

När presidentens festlighet inleddes hade regnet upphört. Senare på kvällen hölls en traditionell fest med musikunderhållning och fyrverkeri.

Presidentens tal dominerade den nya tillställningen vid Lincolnmonumentet. Han talade om USA:s enastående historia som en episk framgångssaga.

Det handlade om modiga medborgare som drömde om en bättre framtid, och därför kastade ifrån sig det brittiska oket och deklarerade sin självständighet.

Stora ord om landets historia

Det hölls fester runtom i USA. De flesta demokratiska presidentkandidaterna förde också kampanj i samband med självständighetsdagens firande.

Presidenten talade om sin fest som en möjlighet att komma samman som en nation. Han ville hylla både historien, folket och de modiga hjältarna som försvarar den amerikanska flaggan, alla män och kvinnor som tjänstgör i armén.

Många formuleringar kan tolkas som överdrivna, men fick rikligt med applåder av publiken.

- Vi delar en strålande historia. Tillsammans deltar vi i en av de största berättelserna som har berättats, historien om Amerika, sa presidenten.

Publiken på självständighetsfesten i Washington.
Publiken på självständighetsfesten i Washington. Publiken på självständighetsfesten i Washington. USA:s självständighetsdag,4 juli

Han beskrev det som en episk berättelse om den storslagna nationen vars folk har riskerat allt för vad de visste var rätt och sant. Det är en krönika om modiga invånare som aldrig ger upp drömmen om en bättre och ljusare framtid, målade presidenten i sitt tal.

- För 243 år sedan skrev man under självständighetsdeklarationen och lovade försvara våra gudagivna rättigheter, fortsatte Trump.

Presidenten höll sig till det skrivna talet. Det rörde sig mer i patriotisk historia än i nutid, och undvek politiska angrepp på Demokraterna, pressen och president Obama.

"USA starkare än någonsin"

Presidenten betonade amerikanernas frihetsälskan, den kan ingen ta ifrån oss, sa president Trump.

Den samma amerikanska glöden har hållits levande. Trump talade om amerikanernas mod, trots och motstånd, patriotism, lojalitet, kärlek och pålitlighet.

Tillsammans deltar vi i en av de största berättelserna som har berättats, historien om Amerika― President Donald Trump

I president Trumps värld är allting exceptionellt, historien en episk framgångssaga. USA är enastående och starkare än någonsin, sa han.

- Vi är amerikaner, inget är omöjligt, sa president Donald Trump. Han nämnde amerikanska uppfinningar som telefonen, glödlampan och flygmaskinen, det löpande bandet och bilarna.

Han tackade hjältar från olika områden, som satt i publiken.

En av dem hade varit med och lett Apollos månlandning för 50 år sedan. Presidenten lovade att amerikanerna snart är tillbaka på månen. Och inom kort kan man placera en amerikansk flagga på Mars, lovade han.

Trump fick sin uppvisning - men pansarvagnarna stod stilla

Presidenten fick slutligen både fest, tal och militärmusik. De modernaste stridsplanen flög över festområdet med ett dån, diverse militärhelikoptrar visades upp och presidentens eget plans Airforce one fanns på plats.

Det enda som saknades var pansarvagnarna längs Washingtons gator. Nu stod de parkerade invid festplatsen, men i allt annat fick Trump som han ville.

I några dagar har det rapporterats om Vita husets oro för en alltför liten publik. Nu regnade det på eftermiddagen. Det kunde ha dugt som en förklaring till liten uppslutning.

Men åtminstone på tv-bilderna såg det välfyllt ut längs vattenbassängerna. Och vip-läktaren fylldes av den republikanska gräddan och deras sponsorer.

Bland publiken fanns tydligt också de som hade varit med förr på Trumps kampanjmöten och visste när man skulle reagera på presidentens tal. Taktfasta rop "USA, USA, USA" hördes.

Däremot var det ingen som skrek glåpord om Hillary Clinton eller den amerikanska pressen.

Höll sig till manus

På förhand varnades det för att Trump fyller självständighetsdagen med sig själv och med politisk republikansk propaganda. Känslan av valmöte blev ändå inte överlägsen.

Demokraterna kan dock fortfarande protestera mot själva tillställningen och alla kostnader, och det militära övermod som kom fram i presidentens tal.

Vi ska aldrig glömma att vi är amerikaner och framtiden tillhör oss― President Donald Trump

Presidenten manade amerikanerna att gå vidare i enighet. Han uppmanade amerikanerna att komma ihåg sin historia och aldrig sluta kämpa för en bättre framtid. Det finns inget som inte Amerika kan göra, sa president Trump.

- Vi ska aldrig glömma att vi är amerikaner och framtiden tillhör oss.

Presidenten tog inte ställning i dagsaktuella politiska frågor, vilket han fick beröm för efteråt. Han höll sig till manuskriptet och gjorde inga hörbara utvikningar som ibland kan leda honom på allvarliga villovägar.

Festen blev en hyllning till USA och militären, säkert upplyftande för den del av publiken som håller med Trump.

Mer lättsamt firande på andra håll

I resten av landet har man tagit festligheterna lite lättare och betonat möjligheten att fira på ett mer avslappnat sätt.

I Coney Island hölls det årliga mästerskapet i hotdog-ätning. Fjolårets segrare vann också i år, men lyckade nu äta bara 71 hotdogs på tio minuter, och klarade inte fjolårsresultatet på 73 stycken.

Hettan sägs ha försvårat firandet och ätandet.

På Historic Society invid Central Park hade man öppet med specialprogram för barnen. Det var högläsning ur Självständighetsdeklarationen.

Museipedagogen Michael Grillo spelade George Washington, som förklarade hur de olika striderna och krigshandlingarna gick till i New York.

Mueseipedagogen Michael Grillo såpelar George Washington på amerikanska självständighetsdagen i New York.
Mueseipedagogen Michael Grillo spelar George Washington på amerikanska självständighetsdagen i New York. Mueseipedagogen Michael Grillo såpelar George Washington på amerikanska självständighetsdagen i New York. Bild: Bengt Östling/Yle USA,USA:s självständighetsdag,George Washington

Han betonade att självständigheten egentligen inte kom till den 4 juli 1776. Men det var den dagen representanterna för de 13 delstaterna skrev under självständighetsdeklarationen, som hade röstats igenom två dagar tidigare.

Kampen hade inletts tidigare och fortsatte också efter undertecknandet. Kriget med britterna tog slut år 1783.

Den 3 september kunde också firas som amerikansk självständighetsdag. Då erkände Storbritannien USA som en självständig stat, förklarade George Washington, alias Michael Grillo.

Han ville hålla sig i i historien och tog inte ställning till om president Trumps nya sätt att fira självständigheten med militära hyllningar är korrekt eller inte.

Många kritiska till militant firande - föredrar fyrverkerier

Ute på trappan satt Carlos och Jennifer, som inte ville ge sina efternamn. De hade firat självständighetsdag med en picknick i Central Park intill, och sedan besökt det historiska museet.

- Jag understöder vår armé och tror att vi borde erkänna dens betydelse för vår historia. Jag har inga problem med att militären uppmärksammas på festligheterna, sa Carlos. Han var mer tveksam till pansarvagnar på gatorna och en egentlig militärparad.

Fyrverkerier ovanför Brooklyn bridge på USA:s självständighetsdag.
Fyrverkerier ovanför Brooklyn Bridge. Fyrverkerier ovanför Brooklyn bridge på USA:s självständighetsdag. Bild: EPA-EFE/PETER FOLEY USA:s självständighetsdag,USA,New York,Brooklyn Bridge,fyrverkerier

Jennifer var mindre förtjust, och inte intresserad att följa firandet i Washington på tv.

- Jag tycker inte att det ska finnas några militära inslag i självständighetsfirandet. Det ger associationer till diktaturer. Dessutom är det Trumps firande, och därför är jag inte intresserad, sa Jennifer.

Både Jennifer och Carlos var eniga om att självständighetsfirandet ska kulminera i fyrverkeri. I New York skedde det efter klockan nio vid Brooklyn Bridge. Det största varuhuset i New York stod som vanligt för arrangemanget och kostnaderna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes