Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar vill få en skejtpark till Liljendal: "Det skulle betyda mycket för oss"

En pojke sitter på en bänk med en skejtboard i famnen.
Oliver Nylund är en av ungdomarna som önskar sig en riktig skejtpark till Liljendal. En pojke sitter på en bänk med en skejtboard i famnen. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Skejt,skateboardåkning,rullbrädsåkning,Liljendal,Oliver Nylund

Liljendalungdomar saknar ett ställe att skejta på. I brist på en skejtpark har ungdomarna byggt ihop egna ramper för att ha någonstans att skejta.

Oliver Nylund och Arne Könönen har byggt skejtramperna som finns inne i rinken bakom Sävträsk skola i Liljendal.

- När skolan renoverades så tog vi plankor från en container. Med dem har vi nu byggt en ramp som vi åker upp och ner för, säger Nylund.

En pojke som åker på en skejtboard inne i en rink.
Oliver Nylund. En pojke som åker på en skejtboard inne i en rink. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Skejt,skateboardåkning,rullbrädsåkning,Liljendal,Oliver Nylund

Nylund och Könönen är två av de ungdomar som har försökt få Lovisa stad att bygga en ordentlig skejtpark i Liljendal.

- En skejtpark skulle betyda mycket för oss. Då skulle vi ha någonstans att skejta och ett ställe att vara på, säger Könönen.

”Vi har gjort allt”

En ordentlig skejtpark är inte bara något som pojkarna drömmer om. Bakom deras önskan ligger också en del arbete.

- Vi har gjort allt möjligt. Jag har personligen skickat ett meddelande till Lovisa stad men jag har inte fått svar. Vi som vill ha en skejtpark har också via skolan tillsammans fyllt i ett papper som vi har skickat i väg, säger Nylund.

Än så länge har pojkarnas arbete inte gett några resultat. Könönen berättar att de nu har planer på att försöka samla in pengar för att få en egen park.

- Vi har funderat om vi skulle få människor att donera pengar så att vi själva skulle kunna bygga en skejtpark.

En pojke som åker på en skejtboard inne i en rink.
Skejtramperna inne i rinken är gjorda av trä och är inte lika hållbara som i en ordentligt byggd skejtpark. En pojke som åker på en skejtboard inne i en rink. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Skejt,skateboardåkning,rullbrädsåkning,Liljendal,Oliver Nylund

Kirsi Kinnunen, direktör för centralen för bildning och välfärd på Lovisa stad, berättar att en skejtpark i Liljendal har diskuterats men att ärendet behandlades innan hon började arbeta på Lovisa stad i januari.

- Vad jag vet så finns det inga pengar för en skejtpark i Liljendal för i år.

Kinnunen uppmuntrar ändå Liljendalungdomarna att lämna in en ny motion.

- Det finns hopp för ungdomarna i budgeten för 2020. Den här tidpunkten är bäst eftersom budgeten börjar planeras nu.

Säkrare med en ordentlig park

Skejtandet är ett kärt intresse för pojkarna som båda berättar att de skejtar så gott som dagligen. En ordentlig skejtpark skulle alltså knappast stå tom.

- Jag skulle vara där alla dagar, säger Arne Könönen.

Ramperna som ungdomarna nu åker upp och ner för är gjorda av trä, vilket gör att de inte är hållbara.

- En planka kan brista eller glida bort när som helst. En riktig skejtpark är ordentligt byggd och har bättre grund, säger Oliver Nylund.

En rink med olika skejtramper på asfalten.
Så här ser skejtparken som Nylund och Könönen själva har byggt ut. En rink med olika skejtramper på asfalten. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Skejt,skateboardåkning,rullbrädsåkning,Liljendal,skejtpark

En skejtpark skulle inte bara glädja dem som skejtar. Nylund berättar att parken skulle kunna vara ett ställe där ungdomarna kan umgås.

- Alla som vill kan besöka en skejtpark. Småbarn kan vara där med sparkbräda och så kan man även komma dit med cyklar, berättar Könönen.

Just nu saknar pojkarna saker att göra i Liljendal på fritiden.

- Helt ärligt sagt så finns här nästan ingenting att göra, förutom att spela fotboll, säger Nylund.