Hoppa till huvudinnehåll

Valtteri Bottas kan bli en konkurrent fattigare – Mercedes redo att låta Esteban Ocon gå

Valtteri Bottas sprutar champagne
Valtteri Bottas ligger tvåa i VM-serien. Valtteri Bottas sprutar champagne Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA Formel 1,Valtteri Bottas

Esteban Ocons dröm om att köra för Mercedes börjar kännas allt mer avlägsen efter Valtteri Bottas starka säsongsstart. Stallchefen Toto Wolff öppnar också för att man kan släppa iväg Ocon till ett annat stall.

Inför den här säsongen ställde Mercedes stallchef Toto Wolff ett ultimatum till Valtteri Bottas. Finländaren var tvungen att vinna tävlingar och hänga med i kampen om VM-titeln för att hans kontrakt ska förlängas efter den här säsongen.

Då årets säsong snart är halvvägs kan man konstatera att Bottas har gjort det som förväntades av honom. Han har vunnit tävlingar och ligger tvåa i VM-serien då tolv lopp återstår att köra.

– Valtteri sade förra året att han inte har något problem med ett ettårskontrakt även om han inte gillar det. Valtteri förtjänar en plats i formel 1 och han vet att allt beror på hur han presterar. Vi gillar honom väldigt mycket, säger Wolff i en intervju för Motorsport.

Toto Wolff och Valtteri Bottas sitter och pratar
Toto Wolff och Valtteri Bottas. Toto Wolff och Valtteri Bottas sitter och pratar Bild: Pixathlon/REX/All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas,Toto Wolff

Bottas fick en utmärkt start på säsongen då hann vann två av de fyra första tävlingarna. På senare tid har han dock tappat mot sin stallkamrat Lewis Hamilton som nu ligger 31 poäng före Bottas.

– Under de första tävlingarna var han riktigt stark. Han behöver komma igen och prestera på samma nivå igen. Det är vi alla överens om, säger Wolff.

Ingen Ocon i Mercedes nästa säsong?

Bottas uppryckning den här säsongen har inte varit goda nyheter för Esteban Ocon. Fransmannen ses som ett av de största framtidsnamnen i sporten men blev utan förarplats till den här säsongen.

I stället har han fått agera reservförare hos Mercedes i väntan på att få sin chans i stallet. Den chansen kan mycket väl rinna ut i sanden då Wolff öppnar för att låta Ocon gå vidare i karriären.

– Det finns en uppfattning om att han är Mercedesförare och kanske borde vi låta honom få jaga en förarplats i ett annat stall som samtidigt respekterar det stöd vi gett honom och som inte stänger dörrar.

– Om han kör för ett annat stall så lämnar han oss oavsett. Om han skriver kontrakt med någon annan så är han inte Mercedesförare eftersom han ger allt för det stallet, säger Wolff.

Det naturligaste steget skulle vara att Ocon går till antingen Williams eller Racing Point som kör med Mercedesmotorer.

Enligt Motorsport kan dock dörren öppnas till Renault dit Ocon var på väg redan förra säsongen eller till Haas där Romain Grosjeans position är ifrågasatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport