Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ett räddningsfartyg trotsar Italiens inrikesminister Matteo Salvini - lade till i hamn i Lampedusa

Räddningsfartyget Alex tar i hamn i Lampedusa.
Räddningsfartyget Alex tar i hamn i Lampedusa. Räddningsfartyget Alex tar i hamn i Lampedusa. Lampedusa,Italien,Matteo Salvini

Ännu ett räddningsfartyg har trotsat Italiens inrikesminister Matteo Salvini och lagt till i hamnen i italienska Lampedusa. Det här rapporterar flera medier.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini bedriver en hård linje i invandrings- och flyktingsfrågor, men det verkar inte hindra räddningsfartygen från att komma i hamn.

Poliserna väntade i hamnen när fartyget Alex kom i hamn med 41 migranter ombord. Malta hade erbjudit sig att ta emot fartyget men enligt hjälporganisationen Mediterranea handlade det om en alltför lång resa.

Som orsak uppgavs också "oacceptabla hygienska förhållanden" ombord på fartyget.

Migranterna eller besättningen på Alex har inte ännu fått gå iland i Lampedusa.

- Det är en ofattbar situation. Här finns människor som hotar svimma och toaletterna fungerar inte. Det är som om vi kidnappats, uppger Alessandra Sciurba, talesperson för Mediterranea.

- Inget händer och ingen vet när vi får gå i land.

När Alex förkunnade sina avsikter att ta iland lovade Salvini på Twitter att myndigheterna var "redo att ingripa".

Höga böter

Drygt en vecka sedan greps den tyska sjökaptenen Carola Racketeefter att hon med räddningsfartyget Sea Watch 3 hade tagit i land på ön Lampedusa med på Medelhavet räddade mänskor ombord.

Rackete frigavs senare, men kan fortfarande bli åtalad för att ha underlättat illegal immigration.

Italien har varit en av de största destinationerna för migranter som försöker ta sig till Europa, huvudsakligen från Libyen. Människosmugglare har för vana att lasta uppblåsbara båtar med dussintals människor vilket ofta leder till att de måste räddas.

Salvini insisterar att sådana båtar borde stoppas av Libyens gränsbevakningsväsende, som har fått ökad EU-finansiering.

Förra månaden godkände Salvinis regering lagar som gör det möjligt att bötfälla fartyg som utan tillstånd tar i hamn i Italien. Bötessummorna kan nå upp till 50 000 euro.

Ett tredje fartyg på väg

Ännu ett fartyg vid namn Alan Kurdi följer i Alex kölvatten. Alan Kurdi hör till den tyska räddningsorganisationen Sea-Eye och är för tillfället belägen i internationella farvatten utanför Lampedusa.

Ombord på fartyget finns ytterligare 65 personer.

Alan Kurdi har uppgett sig ha som avsikt att följa Alex exempel och ta i land i Lampedusa.

- Vi är inte rädda för inrikesministern utan söker oss i stället till närmaste trygga hamn, skriver fartyget på Twitter.

Källor: AP, Reuters, AFP, BBC