Hoppa till huvudinnehåll

Damfotbollen växer och slår rekord - "det sker inte av sig självt, utan vi måste jobba för det"

Sonja och Laura Hillberg spelar i HJK:s U18-lag i tjejernas FM-serie.
Tvillingarna Sonja (t.v.) och Laura Hillberg tränar i HJK:s U18-tjejlag. Sonja och Laura Hillberg spelar i HJK:s U18-lag i tjejernas FM-serie. Bild: Yle/Sonja Fredriksson personporträtt

Pågående VM i damfotboll har nått nya höjder. Tv-publiken har varit större än någonsin tidigare. I Finland ser man förväntansfullt på damfotbollens framtid.

- Damfotbollens framtid ser väldigt bra ut i och med att det finns fler tittare och nivån blir bättre och bättre, säger Laura Hillberg,16-årig fotbollstjej.

Laura Hillberg spelar i HJK:s U18-tjejlag på FM-nivå. I samma lag spelar också hennes tvillingsyster Sonja Hillberg, som också ser positivt på framtiden.

- Jag hoppas att damfotbollen blir ännu populärare och att man också börjar uppskatta damfotbollsspelare, säger Sonja Hillberg.

HJK-tjejernas träning.
HJK:s U18-tjejer tränar fyra gånger i veckan med sitt lag. Dessutom ordnar föreningen morgonträningar tre gånger i veckan för dem som kan vara på plats. HJK-tjejernas träning. Bild: Yle/Sonja Fredriksson fotboll,HJK Helsingfors

Mari Savolainen, huvudtränare för HJK-tjejernas U18-lag, förhåller sig också positiv till utvecklingen. Hon säger att situationen är bättre nu än någonsin tidigare.

- Stora klubbar har mera pengar och de är intresserade av att bilda damlag, eftersom de får in pengar den vägen, säger Savolainen.

Hon tror att damfotbollens uppsving beror på flera olika faktorer.

- Kvinnornas spel har utvecklats mycket på sistone, och stora länder har börjat satsa på damfotboll. Den samhälleliga diskussionen kring jämställdhet har säkert också haft en inverkan, säger Mari Savolainen.

Pengarna kommer inte av sig själva, utan vi måste jobba för det.― Mari Savolainen, huvudtränare för HJK:s U18-tjejer

Resursskillnaderna är fortfarande betydliga mellan dam- och herrfotboll. Under pågående dam-VM är den sammanlagda prispotten knappa 27 miljoner euro, varav vinnarlaget får cirka 3,5 miljoner euro. Det är dubbelt så mycket som under senaste dam-VM 2015.

På herrsidan fick vinnarlaget i fjol knappa 34 miljoner, det vill säga mera än damernas totala prispott. Den sammanlagda prispotten låg omkring 354 miljoner euro.

Skillnaderna kommer att öka. Fifa har meddelat att prispengarna sammanlagt går upp till knappa 390 miljoner under herrarnas VM 2022 i Qatar.

Det är fortfarande mycket svårare att livnära sig som damspelare än som herrspelare, men enligt Savolainen kan en viss positiv förändring märkas. Hon säger ändå att det inte räcker med att man önskar att situationen ska bli bättre, utan att man måste jobba hårt för att det ska ske.

- Pengarna kommer inte av sig själva, utan vi måste jobba för det, säger Savolainen.

Mari Savolainen, huvudtränare för HJK:s U18-flickor
Mari Savolainen är huvudtränare för HJK:s U18-tjejer. Mari Savolainen, huvudtränare för HJK:s U18-flickor Bild: Yle/Sonja Fredriksson personporträtt

Både Sonja och Laura Hillberg drömmer om att leva på fotboll i framtiden. De svarar dock försiktigt på frågan om damfotboll någonsin kommer att nå lika stora siffror som herrfotboll. De är eniga om att det eventuellt kan ske, men att det kommer att ta en lång tid innan vi är där.

Tränaren Mari Savolainen säger att det är viktigt att låta utvecklingen ske i sin egen takt.

- Hellre växer vi sakta men säkert, än att vi strävar för högt för tidigt, säger Savolainen.

Savolainen tror ändå att damfotbollens resurser kommer att växa under de följande tio åren.

Förändringen är redan igång. Under pågående VM har Real Madrid meddelat att klubben kommer att satsa på ett damlag.

Jag hoppas att damfotbollen blir ännu populärare och att man också börjar uppskatta damfotbollsspelare.― Sonja Hillberg, HJK-spelare

Damfotbollens situation i Finland ser ljus ut. Flickornas landslag klarar sig bra och finländska damer har lyckats ta sig in de stora föreningarna, bland annat Chelsea, Juventus och AC Milan. Mari Savolainen säger ändå att vi inte får bli blinda för det.

- Världen går framåt med stormsteg. Om vi ska hållas med i utvecklingen måste vi jobba hårt, säger Savolainen.

Hon tillägger att de finska föreningarna borde satsa mera långsiktigt på tjejer.

Dam-VM avgörs på söndagen. Bronsmatchen mellan England och Sverige spelas i dag, lördag, klockan sex. Finalen mellan USA och Nederländerna avgörs på söndag klockan sex.