Hoppa till huvudinnehåll

"Det var som en actionfilm i Hollywood" - läs om festandet kring Hangöregattan genom tiderna

Segelbåtar
Över 200 segelbåtar tävlar under regattan. Segelbåtar Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Hangö,segelbåtar,Hangöregattan

Den så kallade regattasvansen, det vilda festandet kring regattahelgen i Hangö, har sett olika ut genom tiderna. Under vissa perioder har man tyglat festandet i södra Hangö, medan det ibland fått härja fritt, berättar Hangöbon Peter “Stena” Stenström.

Fredagen den 5 juli inleddes Hangöregattan, som är ett av Hangös mest långvariga och traditionella evenemang.

Drygt 200 båtar ska delta i årets kappseglingar som fördelar sig på 18 olika klasser. Den första starten var klockan 10 på fredag förmiddag.

- Hotellen och restaurangerna är fulla, och det är en stor och fin happening, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Stadsdirektör Denis Strandell och hunden Melker på Regattastranden i Hangö
Hangös stadsdirektör Denis Strandell gillar regattan. Stadsdirektör Denis Strandell och hunden Melker på Regattastranden i Hangö Bild: Yle/Helena von Alfthan Hangö,denis strandell

Han säger att man i högre grad börjat fokusera på själva seglingstävlingarna, än på allt kring dem.

Men visserligen är Hangöregattan är inte bara segling. För många handlar det mera om att fira sommaren och festa - kanske lite väl hårt.

Regattasvansen kallas fenomenet med folk som vallfärdar till Hangö för att släppa loss ett veckoslut och kanske slå upp sitt tält i någon park eller på en strand.

Peter “Stena” Stenström har upplevt regattasvansen från flera olika synvinklar.

Peter Stenström
Peter Stenström är expert på regattasvansen. Peter Stenström Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Hangö,Hangöregattan,traktör,Pub grönan

- Jag måste väl anses vara någon slags expert på regattasvansen. Först så hörde jag själv till svansen, sen började jag köra taxi och så har jag varit krögare i Östra hamnen och nuförtiden i centrum.

Stenström har också varit ordförande för en grupp som hade i uppgift av stadsstyrelsen att tygla festandet år 2005 och 2006.

Före de åren hade fenomenet spårat ut och blivit för stort och därför förbjöd man folk att slå upp tält eller parkera bilar i parkerna.

Det var en massa gnäll och det förstår jag― Peter Stenström

Till Stenströms förvåning fungerade åtgärderna och festandet lugnade sig under åren framöver. Men han tycker inte att man borde begränsa regattasvansen allt för mycket.

- Det var en massa gnäll och det förstår jag, folk blev tvungna att ändra sina vanor. Det är bra att vi vet att man kan tygla festandet, men det är inte värt att göra det, säger Stenström om åren 2005 och 2006.

Pub Grönan
Peter Stenström är numera krögare på Pub Grönan. Pub Grönan Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Hangö,pub,matta,Pub grönan

Han tycker det finns ett mönster med hur regattasvansen växer tills den blir för stor, då den tyglas och minskar för att sedan så småningom växa sig stor igen.

Också 20 år tidigare, år 1986, tyglades festandet - och då med hårdare tag.

- Det var som om man var på en inspelning av en actionfilm i Hollywood. Poliserna stannade bilar mitt på körbanorna och sprang ut med dragna revolvrar. Om någon drack alkohol öppet hällde de ut den och gjorde man motstånd så förpassades man till fylleceller bakom idrottsarenan, berättar Stenström.

När det var kö utanför så klättrade jag in genom fönstret― Peter Stenström

I dag festas det inte så mycket i parkerna men Stenström tror det kommer att öka inom de närmaste åren.

- Till regattan kommer man för att få göra hur man tycker. Det är “free life”, fritt liv. Man får slå upp sitt tält där man vill och dansa och sjunga hela natten.

Skräpet hör till regattan.
Många förknippar Hangöregattan med fest och alkohol. Det kan se rätt skräpigt ut efter regattan. Skräpet hör till regattan. Bild: YLE/Gustaf Westerholm regattasvansen

Hangöborna själva har delade åsikter om regattan, menar Stenström.

De som bor norr om järnvägen lider inte själva av att festfolket härjar i knutarna så de välkomnar dem, medan de som bor intill området kan känna sig nervösa eller otrygga.

- Oberoende vad man gör så är den andra sidan missnöjd, säger Stenström.

Trots allt är regattasvansen mer eller mindre en del av traditionen, och den går inte helt att skilja åt från resten av Hangöregattan.

De flesta som varit på regattan har något vilt minne från de gånger de själv varit en del av svansen. Inte minst Peter Stenström.

- På sjuttiotalet var alla krogar fyllda för det fanns inte så många. När det var kö utanför den legendariska Kajutan så klättrade jag in genom fönstret, berättar Stenström med ett skratt.

Han tillägger att han inte blev fast.

Artikeln baserar sig på en intervju som Veronica Montén gjort med Peter "Stena" Stenström.

Här kan du se en film (på finska) från Hangöregattan 1998: