Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Två sårade lag hoppas på plåster när Sverige och England spelar om brons

Semifinalförlusterna svider, fysiskt men framför allt mentalt. Bronsmatchen blir en kamp om vem som lyckas återhämta sig bäst. Sverige siktar på fjärde medaljen på åtta VM medan England försöker vinna andra raka bronset.

England–Sverige

VM i fotboll, damer, bronsmatch.
Allianz Riviera, Nice, avspark klockan 18.00, direkt i TV2 och på Arenan.
Kommentatorer på svenska Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.

– Det är två sårade lag som möts, säger Englands tränare Phil Neville.

– En match som båda helst hade sluppit, konstaterar mittfältaren Jade Moore.

Men den här kampen kommer ingen undan, i Fifa-sammanhang spelas bronsmatcher. England försöker resa sig från 1–2 mot USA och en sen straffmiss, Sverige försöker repa nytt mod efter 0–1 mot Holland i ett förlängningsdrama.

Matchen om tredje pris handlar om vem som återhämtat sig bättre. Fysiskt, men också mentalt.

Sverige mer tröttkört

Klockan var nästan midnatt i Lyon på onsdag när den svenska gulddrömmen sprack efter 120 tunga minuter mot Holland.

Att med bara två vilodagar emellan spela bronsmatch på lördag eftermiddag blir en utmaning, inte minst med tanke på att de svenska spelarna såg väldigt trötta ut från 60 minuter framåt i semifinalen, de tog helt enkelt slut.

England har fått vila ett dygn längre, och har i VM gått runt på ett aningen bredare material än Sverige. Det ger en klar engelsk fördel.

Det som allra mest talar för England i bronskampen är ändå kvaliteten som sitter på bänken. Många byten lär bli aktuella i båda lagen jämfört med semifinalerna, och Sverige blir ofrånkomligen lite svagare och mindre rutinerat när reserverna spelar. Englands bänk är både mer erfaren och av högre klass än den svenska.

Båda har goda bronsminnen

Det är de två senaste turneringarnas bronslag som möts. Lagen som slutade trea 2011 och 2015 slåss om samma placering 2019.

England tog nationens första dammedalj i VM genom att för fyra år sedan slå Tyskland med 1–0 efter förlängning. Fara Williams satte in enda målet på straff i en match där Tyskland hade dubbelt fler avslut och engelska målvakten Karen Bardsley (skadad i tisdags) var bäst på plan.

Lucy Bronze kämpar om bollen mot Caroline Seger.
Caroline Seger och Luzy Bronce vill föra sina länder till en ny VM-medalj. Lucy Bronze kämpar om bollen mot Caroline Seger. Bild: imago/PRiME Media Images/ All Over Press Lucy Bronze,Caroline Seger

Fyra år tidigare vann Sverige över Frankrike med 2–1 efter ett sent drömmål av Marie Hammarström i ett läge då Sverige spelade i numerärt underläge efter en utvisning på Josefin Öqvist. Av årets svenska VM-spelare medverkade Hedvig Lindahl, Nilla Fischer och Linda Sembrant i den bronsmatchen.

Sverige vann också bronsmatchen i turneringen 1991 (4–0 mot Tyskland) och med silvret 2003 har Sverige chans att vinna sin fjärde medalj på åtta VM, ett imponerande saldo och näst bäst i världen.

Bara USA som säkrat medalj för åttonde turneringen i rad är vassare. Tyskland har tre medaljer, Norge, Japan och Brasilien två var. England hoppas vinna sin andra medan Kina har en VM-medalj och Holland i onsdags säkrade sin första.

Ingen garanti för målfest

I Fifas herr-VM brukar den mindre betydelsefulla bronsmatchen leda till svängdörrar i försvaret och en mer öppen och målrik match är den oftast tillknäppta finalen. Sedan 1990 har det sammanlagt gjorts mer än dubbelt fler mål i matchen om tredje pris än i guldmötet.

På damsidan finns ingen sån skillnad alls. De tänkbara orsakerna är många (att damerna kanske tar bronskampen på större allvar än herrarna en av dem) men sedan den första turneringen 1991 har finalerna faktiskt producerat fler mål än bronsmatcherna (21 mot 19). Sex av 14 lag som spelat matchen om tredje pris har misslyckats med att göra mål under ordinarie matchtid.

Större målmässig underhållning på gång nu? Förutsättningar finns, England har gjort mål i tolv raka VM-matcher och den svenska semifinalen mot Holland var första gången på 15 matcher i knockoutskedet som Sverige misslyckades med att göra mål.

Tomt värre på läktarna?

VM har när det gäller tv-publik världen över varit en framgång, med 11,7 miljoner brittiska tittare på Englands semifinal som ett exempel.

På arenorna har det varit magrare, och publikmängden som satt kvar under förlängningen i Sveriges semifinal var den senaste i raden av besvikelser.

Alla sämst har det varit i södra Frankrike, där damfotbollen har mindre traditioner och VM-arrangemangen knappt alls har synts på stan. Nice är ett av de sorgligare kapitlen, och det är dessvärre här bronsmatchen spelas. De fyra matcherna i Nice där Frankrike inte varit med har lockat mellan 9 000 och 14 000 åskådare på en arena som rymmer 35 000. Bara att hoppas att arrangörerna lyckats skapa större drag kring bronsmatchen, men risken för det motsatta är överhängande.

Troliga laguppställningar: Väldigt ovisst, och hur mår Asllani?

Att förutspå elvorna är rena rama lotteriet, att plocka de 22 startspelarna är som att försöka pricka in 13 rätt på Stryktipset en svår vecka.

I England finns det frågetecken på snart sagt varje startspelare, och tränaren Phil Neville har hela tiden påpekat att VM handlar om att ha 23 starka spelare. Tipset är ändå att rutinerade spelare som Lucy Bronze, Steph Houghton och Jill Scott inte petas.

Karen Carney gör karriärens sista match och hoppar åtminstone in från bänken, och Neville är säkert sugen på att ge åsidosatta anfallaren Jodie Taylor speltid, men vill samtidigt inte ta ifrån Ellen White chansen att vinna skytteligan.

En ändring är given, då mittbacken Millie Bright är avstängd efter det röda kortet senast.

Elin Rubensson i närkamp med Beth Mead.
Elin Rubensson och Beth Mead hoppas få hålla sina platser i startelvorna. Elin Rubensson i närkamp med Beth Mead. Bild: imago/PRiME Media Images/ All Over Press Beth Mead

Den stora svenska frågan är om Kosovare Asllani kan spela efter den otäcka smällen i slutminuterna av semifinalen. Nyckelfiguren Asllani tränade på fredagen, men det känns ändå osannolikt att Sverige låter henne starta så nära inpå ett sjukhusbesök. Någon naturlig ersättare finns inte, en lösning kan vara att låta Fridolina Rolfö, avstängd mot Holland, gå in som släpande forward.

Annars måste Sverige fundera över om trötta spelare som Stina Blackstenius, Sofia Jakobsson, Elin Rubensson och Magdalena Eriksson har mer att ge än mindre slitna alternativ som Madelen Janogy, Anna Anvegård, Nathalie Björn och Jonna Andersson. Tipset är att tränaren Peter Gerhardsson i huvudsak litar på det gamla gardet som tagit Sverige till medaljmatcherna.

England (4–2–3–1): Karen Bardsley – Lucy Bronze, Steph Houghton, Abbie McManus, Alex Greenwood – Jade Moore, Jill Scott – Nikita Parris, Fran Kirby, Georgia Stanway – Ellen White.

Sverige (4-3–3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson – Nathalie Björn, Fridolina Rölfö, Caroline Seger – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Lina Hurtig.

Kommentatorns tips:

Sverige vinner kampen på motivationssidan, bronset betyder mindre för ett England som hade seriösa guldtankar. Den engelska truppens bredd kommer ändå tydligast fram i turneringens sjunde match och det blir England vinner med 2–1.