Hoppa till huvudinnehåll

Jonathan Åstrands comeback blev på hälft – Jonna Berghem öppnade tävlingssäsongen i SFIM i Karis

Joinathan Åstrand promenerar över mållinjen.
Jonathan Åstrand promenerade i mål på 200 meter. Joinathan Åstrand promenerar över mållinjen. Bild: Bubi Asplund / Yle Svenska Finlands Idrottsförbund,Karis,Raseborg,Västnyland,friidrott,friidrottare,Jonathan Åstrand,närpes kraft

Bland annat två väntade comebacks stod på programmet då SFI-mästerskapen i friidrott började på lördagen. Jonathan Åstrand från Närpesföreningen Kraft promenerade i mål på 200 meter, medan Hangö IK:s Jonna Berghem slutförde sitt comebacklopp.

Berghems comeback i det regniga och kyliga vädret blev kanske inte riktigt vad löparen själv väntat sig, men visst var hon glad att vara med igen.

- Det är ju två år sedan jag tävlade sist. Nog kändes det väldigt tungt, säger Jonna Berghem.

Hennes tid 25,50 räckte till en femte plats där segern gick till Jeanine Nygård, IF Drott. Nygårds tid var 24,95. Tvåan Nea Mattila, Helsingfors IFK, klockades i mål på tiden 25,12.

JOnna Berghem löper i mål.
Jonna Berghem kommer i mål. Bredvid henne Maisa Laakso från IF Drott. JOnna Berghem löper i mål. Bild: Bubi Asplund / Yle Svenska Finlands Idrottsförbund,Karis,Raseborg,Västnyland,friidrott,friidrottare,Jonna Berghem,Hangö IK

Jonna Berghem är långt ifrån toppform.

- Återhämtningen efter operationen har inte varit helt okay, jag känner fortsättningsvis smärta i baklåret. Nu har jag kunnat träna snabbhet i tre veckor.

- Jag ville prova var vi står för tillfället, säger hon om tävlingen på Centralidrottsplan i Karis.

När hon kommer att löpa sitt första häcklopp för säsongen är öppet.

- Jag har inte löpte häck alls ännu. Troligen tävlar jag i ett 200 meters lopp om två veckor i Åbo, säger hon.

Otillräcklig träning stoppade Åstrand

Flerfaldige finska sprintermästaren Jonathan Åstrand löpte tiden 22,58 i kvalet och gick till final. När det väl var finaldags var Åstrand nog med, men han valde att promenera sträckan.

- Största orsaken var den att jag kände direkt efter försöksheatet att väggen kom emot vid 120 meter. Jag har så pass dålig träningsbakgrund, säger Åstrand.

- Och jag visste att om jag vill löpa 100 meter i morgon får jag nog avstå från att löpa två 200 meters lopp.

År 2016 avslutade Åstrand sin sprinterkarriär. Nu gör han comeback som 33-åring. Han har redan tävlat ett par gånger den här säsongen.

- Jag märkte att det var något som var borta. Jag hade ändå idrottat så länge och så slutade jag rakt av.

- Min sambo tyckte jag var för sur och nedstämd, så hon uppmanade mig att tävla lite igen. Hon tyckte att det hjälpte, småskrattar Åstrand.

Seriös comeback

Han tvekar lite innan han tar ställning till frågan hur seriös comeback det handlar om.

- Jag har nog tänkt träna till viss mån. Förutsättningar nu är lite annorlunda än då jag var aktiv, jag har ju familj och jobb. I nästa år får jag tävla i veteranklasser för över 35-åringar och då kan jag ta mig an finska rekordet på 200 meter, säger Åstrand.

Roope Saarinen från Esbo IF kan titulera sig SFI-mästare på 200 meter. Hans segertid var 21,58. Eljas Aalto från Sibbo Vargarna var tvåa på tiden 21,58.

Överlägsen Nathalie Blomqvist

En av dagens mest överlägsna SFI-mästare var IK Falkens Nathalie Blomqvist. Hon vann damernas 800 meter på tiden 2.10,90 och slog tvåan Katariina Liipo med över åtta sekunder.

- Det stör inte mig så mycket att jag inte får draghjälp. Det är ganska ofta jag får löpa ensam, säger Blomqvist.

Nathalie Blomqvist löper i mål.
Nathalie Blomqvist var överlägsen på 800 meter. Nathalie Blomqvist löper i mål. Bild: Bubi Asplund / Yle Svenska Finlands Idrottsförbund,Karis,Raseborg,Västnyland,friidrott,friidrottare,nathalie blomqvist

Hon konstaterar att SFI-mästerskapen är kul tävling.

- Det är alltid trevlig stämning här. Man träffar många bekanta.

Hård kamp på herrarnas 800 meter

På herrarnas 800 meter blev det hård kamp om segern på upploppet. Vasa IS:s Alex Rauhala drog det längre strået före arrangörsklubben IF Raseborgs Tuomas Puputti.

Rauhala klockades i mål på tiden 1.56,67. Puputti förlorade 35 hundradelar.

- Vi hade kommit överens att turas om med vem som drar, tiden blev ändå inte riktigt vad jag hade önskat mig, säger Rauhala.

Många löpare kommer in i kurvan.
Alex Rauhala leder, Tuomas Puputti jagar. Många löpare kommer in i kurvan. Bild: Bubi Asplund / Yle Svenska Finlands Idrottsförbund,Karis,Raseborg,Västnyland,friidrott,friidrottare,alex rauhala

Han konstaterar att han så gott som blivit kvitt sina allergiproblem vilket gör att löpningen fungerar.

- Jag fördubblade min dos helt enkelt och nu orkade jag löpa andra varvet bra, säger han.

Tuomas Puputti ville vinna loppet, men Rauhala var för starkt på slutrakan.

- Då vi kom på målrakan låg jag en meter efter och tänkte att jag ska nog vinna. Den här gången var Rauhala starkare, säger Puputti.

Regnet störde kulstötarna

I herrarnas kula var tävlingens förhandsfavorit IF Raseborgs Tomas Söderlund bäst. Hans segerresultat var 18,16.

- Tävlingen gick helt bra förutom att regnet störde. Om det regnar hela tävlingen stör det inte så mycket, men om det är som det var i dag att det regnar emellanåt så blir det besvärligt, säger Söderlund.

Kankaanpään Seudun Leiskus Arttu Kangas deltog utom tävlan och stötte 18,42.

- Det är kul att Arttu var med. Det borde ha sporrat mig till ett bättre resultat.

Var Söderlund tävlar nästa gång är öppet.

- Vi är några kulstötare som brukar komma överens om vilka tävlingar vi deltar i. Så här gör vi för att sporra varandra till bättre resultat, säger Söderlund.

Svenska Finlands Idrottsförbunds mästerskapstävlingar i friidrott fortsätter i morgon söndag (7.7).

Resultaten från första tävlingsdagen finns på arrangörernas webbplats.