Hoppa till huvudinnehåll

Jordbävning skakade Kalifornien igen - kraftigaste på 20 år

Många krossade flaskor i den här spritbutiken i Ridgecrest efter jordbävningen med magnituden 7,1.
Många krossade flaskor i den här spritbutiken i Ridgecrest efter jordbävningen med magnituden 7,1. Många krossade flaskor i den här spritbutiken i Ridgecrest efter jordbävningen med magnituden 7,1. Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT Ridgecrest,Kalifornien,jordbävningar

Södra Kalifornien skakades av ett jordskalv med magnituden 7,1 på fredag kväll lokal tid, lördag morgon finsk tid. Skalvet var ännu kraftigare än jordbävningen som inträffade i samma område knappt två dygn tidigare.

Jordbävningen inträffade klockan 20.20 lokal tid och hade sitt epicentrum i ett glest befolkat område i Mojaveöknen drygt 200 kilometer nordost om Los Angeles, 17 kilometer från staden Ridgecrest. Staden har knappt 30 000 invånare.

karta över los angeles och ridgecrest
karta över los angeles och ridgecrest Bild: Tommi Pylkkö / Yle Los Angeles,Ridgecrest

Enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS var det här skalvet elva gånger kraftigare än torsdagens skalv som hade styrkan 6,4 på Richterskalan.

Ändå verkar skalvet inte ha krävt några dödsoffer och de materiella skadorna är inte heller massiva, enligt Jed McLaughlin som är polischef i Ridgecrest.

Stadens borgmästare Peggy Breeden uppgav tidigare att jordbävningen orsakat gasläckor, en del bränder, spruckna vattenledningar och att några människor skadats.

På sociala medier har det spridits bilder och videor bland annat från lokala affärer där varor ligger utspridda på golven.

"Min mamma jobbar på lokala super walmart, det här är skadorna efter 7,1-jordbävningen", står det i en Twitter-uppdatering som påstås visa en video från en lokal matbutik.

Myndigheterna varnar för fortsatta efterskalv i området.

USGS uppger att det finns en 10 procents sannolikhet att de två stora skalven kan följas av ännu en jordbävning med styrkan 7,0 eller mer under de kommande dagarna.

Det senaste stora skalvet kändes av så långt i norr som Sacramento och så långt i söder som i Mexico.

Källor: AP, Reuters, AFP, CNN