Hoppa till huvudinnehåll

Norrskata utan gästhamn och butik för tredje sommaren i rad - "läget är avvaktande" säger staden

En sliten brygga som tar slut. Långt ute på vattnet ser man ensamma, röda bojar.
Av den långa gästbryggan som i dag är stadens finns bara en stump kvar. Bojarna guppar ensamma långt ute i vattnet. En sliten brygga som tar slut. Långt ute på vattnet ser man ensamma, röda bojar. Bild: Yle Norrskata,Houtsala

Det är nu tredje sommaren i rad som Norrskata i Korpo skärgård inte har någon gästhamnsverksamhet eller butik.

Många är förundrade över läget och varje vår har Norrskataborna hoppats på att det ska ordna upp sig, berättar Elisabeth Nymalm som är ordförande för Norrskata byaråd.

- Det är ledsamt och tråkigt för det finns ett stort behov av både butik och serveringsställe. I dagens läge går det inte ens att få en kaffekopp på Norrskata, säger Nymalm.

Närbild på Elisabet Nymalm. Hon står i skogsbrynet, har grått hår och glasögon.
Elisabeth Nymalm, ordförande för byarådet. Närbild på Elisabet Nymalm. Hon står i skogsbrynet, har grått hår och glasögon. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala

Verksamheten med restaurang och butik i Houtsala by avslutades efter att gästhamnsbryggan sjönk hösten 2016.

Pargas stad och företaget Dagema, som drev butiksverksamheten och arrenderade bryggtomten, var oense om på vems ansvar det var att hålla bryggan i skick.

Hovrätten avgjorde fallet i våras till stadens fördel. Nu har tomten med bryggstumpen som är kvar återgått till Pargas stads ägo. Den intilliggande fastigheten med den före detta restaurangen och butiken är på privat mark.

Den röda fastigheten där det tidigare fanns restaurang och butik.
Fastigheten där det tidigare fanns en restaurang och butik är stängd och i privat ägo. Den röda fastigheten där det tidigare fanns restaurang och butik. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala,korpo
Vy över Houtsala hamnbassäng.
Mindre båtar kan ta i land vid ett par bryggor i Houtsala. Vy över Houtsala hamnbassäng. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala

Det går att ta i land – men bara om du har liten båt

Pargas stad har nyligen tryggat tillfarten till det som är kvar av gästbryggan i Houtsala, men det går endast att ta i land vid den med mindre båtar.

De röda bojarna som hörde till bryggdelen som sjönk, guppar långt ute på vattnet i sin ensamhet.

En tom infotavla som står nära vassen.
Infotavlan vid stadens brygga gapar tom. En tom infotavla som står nära vassen. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala,infotavla

- Det finns uthyrningsstugor på Norrskata, vi har många deltidsboende och fast bosatta som nu har svårt att komma i land till ön. Bryggan har varit viktig, säger Nymalm.

Staden kommer inte att satsa på ny brygga

Enligt stadsjurist Monica Avellan vid Pargas stad stampar situationen vid Norrskata på stället.

Det har inte heller varit aktuellt för staden att bygga ut bryggan sedan tomten i våras övergick i stadens ägo.

- Man får bilden av att läget i Houtsala är avvaktande. Ingen företagare har tagit vid än så länge. Jag undrar också vad Pargasborna skulle säga om staden byggde en ny, motsvarande brygga där för upp till 130 000 euro, vilket den skulle kosta i dag. Det är svårt att motivera en sådan satsning utan att ha ett klart redovisat behov varför man skulle bygga en brygga där.

Närbild på Monica Avellan.
Pargas stads jurist Monica Avellan. Närbild på Monica Avellan. Bild: Marie Söderman/Yle Pargas,stadsjurist

De allra flesta gästbryggor i skärgårdsstaden Pargas är i privat regi. Endast gästhamnarna i Pargas centrum, kyrkbyn i Nagu, Näsby i Houtskär och Norrby i Iniö är stadens egna.

Bensinpumpen i Houtsala hamn.
Bensin går fortfarande att få i Houtsala. Bensinpumpen i Houtsala hamn. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala,seo

För att något ska ske i Houtsala igen behövs det enligt Avellan företagare och idéer.

- Vi skulle behöva intressenterna och deras behov. Då kan vi se om vi som kommun kan svara mot deras behov. Vi ställer oss positiva till satsningar, men vi har inte blivit presenterade planer för satsning, säger Avellan.

Strandtomten som har återgått till stadens ägo i Houtsala är inte stor, 3500 kvadratmeter. Vad finns det för möjligheter att göra på den tomten om man inte ansluter närliggande hus till tomten?

- Då hänvisar jag till planläggningsavdelningen. Genom planläggning möjliggör man strandbyggande. Det måste undersökas, men är inte uteslutet.

Kunde till exempel företagaren som tidigare arrenderade tomten satsa på nytt?

- Det är inte heller en omöjlig tanke om det tidigare företaget har ett koncept det vill satsa på. Avtalstvisten är ett avslutat kapitel så om vi hittar varandra kan vi öppna ett nytt kapitel om det finns intresse för att utveckla området.

Heimdal är en gammal rödmyllad ungdomsgård med vita knutar.
Vid gamla ungdomsgården Heimdal finns en bar som har öppet tre kvällar i veckan. Alldeles intill finns en tennisplan Heimdal är en gammal rödmyllad ungdomsgård med vita knutar. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala,Heimdal,heimdal
Smal, asfalterad väg på Norrskata.
Änkisvägen på Norrskata. Smal, asfalterad väg på Norrskata. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala,korpo

Bara en har hört av sig

Tillsvidare har intresset för att driva verksamhet i Houtsala varit litet.

Enligt stadens samhällsingenjör Matias Jensén har endast en sammanslutning hört sig för ifall ett lokalt bryggandelslag kunde få bygga en ny brygga på stadens tomt i Houtsala.

Profilbild på Matias Jensén.
Samhällsingenjör Matias Jensén. Profilbild på Matias Jensén. Bild: Yle / Nora Engström Pargas,matias jensén

Men den bryggan skulle i så fall ha båtplatser för fast boende och för deltidsboende, inte för gästhamnsverksamhet. Ärendet har inte gått vidare.

Deltidsboende och öbor samlas till Norrskatadag

Trots att Norrskata saknar sin gästhamn är ön full av deltidsboende sommartid. Bilkön till och från Norrskatafärjan är väldigt lång en sommardag i juli.

Enligt Elisabeth Nymalm gör byaföreningen sitt bästa för att liva upp ön och snart är det dags för Norrskatadagen.

Norrskata skola är ett gulrappat hus i 1-2 våningar. Gräset är övervuxet.
Norrskatadagen ordnas vid Norrskata skola. Norrskata skola är ett gulrappat hus i 1-2 våningar. Gräset är övervuxet. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala,norrskata skola

- Vår medelålder börjar vara hög och det är svårt att få resurser, men vi ordnar dagen i år igen och väntar oss 150- 200 personer. På Norrskatadagen får man äta, ta del av program, träffas och umgås och det är viktigt!

Norrskatadagen ordnas lördagen den 13 juli 2019 i den gamla skolan med start klockan 14.


Norrskata ligger norr om Korpo, öster om Houtskär i Pargas stad.