Hoppa till huvudinnehåll

Ny hinderbana invigdes i Korsholm: ”En vuxenlekpark som ger extra motivation att röra på sig”

Joakim Träskelin klättrar på klätterkub i skogsmiljö.
Joakim Träskelin kämpar över klätterkuben. Joakim Träskelin klättrar på klätterkub i skogsmiljö. Bild: Yle/Markus Bergfors Hinderbana,Korsholm,joakim träskelin

Hinderbanelopp och terränglöpning blir allt populärare både ute i världen och i Finland. I Korsholm har man därför byggt en hinderbana, eller vuxenlekpark som Joakim Träskelin, projektledare för Toughest i Finland, kallar det. Hinderbanan är del av Yle Österbottens sommarserie "Gratis sommarnöjen".

Mitt i skogen, längs med spånbanan intill Botniahallen, dyker flera märkliga och färggranna saker upp ur marken. Bland annat finns där en blå och grön kub och lite längre fram finns en ställning med orangea rattar som hänger ner.

Vid en första anblick kan det se ut som ett modernt konstverk, men det visar sig vara en klätterkub och något som heter "spinning wheels". De här installationerna är två av de fjorton hinder som finns längs den nya hinderbanan som invigdes i Korsholm på tisdagen.

Elisabeth Wiklund och Kjell Backlund i skogsmiljö.
Elisabeth Wiklund, idrottsinstruktör och Kjell Backlund, idrottsanläggningsansvarig vid Korsholms kommun. Elisabeth Wiklund och Kjell Backlund i skogsmiljö. Bild: Yle/Markus Bergfors Korsholm,Österbotten,elisabeth wiklund

Kjell Backlund är idrottsanläggningsansvarig vid Korsholms kommun och har planerat hinderbanan.

– Om man ser på tävlingar som arrangeras runtomkring är hinderlopp och terränglöpning i diverse former, både i Österbotten och i övriga Finland en innegrej för tillfället och det har vi hakat på. Så vi har byggt en hinderbana som kanske inte är lika svår som de extrema hinder som Team Toughest tävlar i, utan lite lättare och familjevänligare, säger Backlund.

"Man får använda sin egen fantasi"

Toughest är nordens största hinderbanelopp, ett lopp som också kommer gå av stapeln i Vörå i augusti. Joakim Träskelin är projektledare för Toughest i Finland och är med och förevisar hur man kan använda hinderbanan i Korsholm.

– Man ska hänga och ta sig framåt, och man ska inte använda så mycket kraft framåt utan använda momentum. Man får öva lite för att klara det, säger Träskelin när han svingar sig fram längs de orangea rattarna som snurrar.

Joakim Träskelin klättrar i ett hinder.
Spinning wheels är ett av de mer utmanande hindren. Joakim Träskelin klättrar i ett hinder. Bild: Yle/Markus Bergfors Hinderbana,Korsholm,joakim träskelin

Träskelin säger att hinderbanan är som en vuxenlekpark som också passar för de lite äldre barnen. Hindren är gjorda för personer som är över 140 centimeter långa.

– Vid många av hindren får man använda sin egen fantasi. Det är lite som en lekpark där man också får hitta på egna rutter och saker att göra.

Det är lite som en lekpark där man också får hitta på egna rutter och saker att göra.― Joakim Träskelin

Hur är det med skaderisken?

– Förståndet ska vara med. Så fort man stiger upp ur soffan ökar skaderisken och börjar det fara mer mot extremhållet ökar förstås risken. Men har man med förnuftet brukar det gå bra, säger Träskelin.

Eftersom en del av hindren är ganska avancerade finns det en QR-kod vid varje hinder som man kan scanna med telefonen, då får man en kort instruktionsvideo för hur hindret ska användas.

Man scannar QR-kod vid en hinderbana.
Vid varje hinder finns en QR-kod man kan scanna med telefon för att få instruktioner. Man scannar QR-kod vid en hinderbana. Bild: Yle/Markus Bergfors Hinderbana,Korsholm

Hinderbanan är uppdelad så att man kan välja två rutter, antingen en lättare längs spånbanan eller en svårare som går genom skogen.

– Man får välja själv, för hindren är placerade så att man når alla hinder oberoende vilken väg man väljer, säger Backlund.

Gratis sommarnöjen i Österbotten – här är era bästa tips

Karleby

Larsmo

 • Köpmanholmen (fritidsområde)

Jakobstad

 • Aspegrens trädgård
 • Fäboda (fritidsområde)
 • Gamla hamn

Pedersöre

Nykarleby

 • Storsand (badstrand)

Vörå

Korsholm

Vasa

 • Kråknäsgrunden (grillplats)
 • Metvikens lekpark
 • Sandö (badstrand)

Närpes

Kaskö

 • Kaskö stad

Kristinestad

 • Kanonviken
 • Fågeltornet i Sideby
 • Kilen
 • Lauhanvuori Nationalpark (Kauhajoki och Storå)

Övriga saker att göra

”Viktigt med annorlunda träningsformer”

Kommunens mål med hinderbanan är helt enkelt glada motionärer, berättar Backlund. Och till hösten kommer skolorna att bjudas in att prova på hinderbanan, säger Elisabeth Wiklund, idrottsinstruktör vid Korsholms kommun.

Hon tycker det är viktigt med annorlunda träningsformer.

– Det behöver allihopa, att det inte är ett och samma, säger Wiklund.

Karta över hinderbanan i Korsholm.
Karta över hinderbanan. Karta över hinderbanan i Korsholm. Bild: Korsholms kommun. Karta,Hinderbana

Träskelin säger att just variationen är en av fördelarna med hinderbanor.

– Man utmanar grepp, smidighet och styrka. Och förstås konditionen. Det ger extra motivation att röra på sig och är också mer mångsidigt än vanlig löpning, säger Träskelin.

Man i träningskläder springer i skog. I bakgrunden syns spånbana.
Den mer utmanande skogsbanan följer man genom märkta stenar och stubbar och med band som bundits fast i träden. Man i träningskläder springer i skog. I bakgrunden syns spånbana. Bild: Yle/Markus Bergfors Trail running,löpning,motion,Skogen,Korsholm,motionsspår

Träskelin påpekar också att det är en sport som inte kräver så mycket utrustning.

– Man ska inte ha för bra kläder, för man får vara beredd på att de kan bli slitna under loppet. Det jag rekommenderar är bra skor som håller, i övrigt ska man bara komma med sig själv.

Yle Österbottens sommarserie "Gratis sommarnöjen" hör du direkt i Yle Vega på onsdagar 9.33–10.00. Har du tips på egna gratis sommarnöjen i Österbotten kan du skicka in dem till osterbotten@yle.fi. Kolla in kartan här nedan så hittar du alla tips som kommit in.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten