Hoppa till huvudinnehåll

Svenska bronshjälten var osäker på spel in i det sista: ”Varenda jävla smäll har varit värt det”

Svenska spelare firar bronset
Sverige tog brons i VM. Svenska spelare firar bronset Bild: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER Dam-VM i fotboll 2019,fotboll,Sveriges damlandslag i fotboll

På fredagen sade läkaren nej till spel för Kosovare Asllani i bronsmatchen, morgonen efter kändes det bättre och hon fick grönt ljus att spela. Tur för Sverige eftersom det var just hon som gjorde första målet då Sverige knep brons i VM.

– Jag mår guld just nu. Varenda jävla smäll man har fått och allt man lagt ner har varit värt det då man står här med en medalj. Det här är stort, säger Kosovare Asllani till SVT Sport efter att Sverige besegrat England med 2–1 bronsmatchen.

Asllani åkte på en smäll i huvudet i semifinalen mot Holland och bars ut på bår i slutet av förlängningen. Det var länge osäkert om hon skulle kunna spela mot England.

– I går sade läkarna nej till spel men i morse kändes det bättre och jag fick godkänt, säger hon.

Det var också Asllani som inledde målskyttet för Sverige i bronsmatchen. I den elfte minuten fick hon bollen efter slarv i det engelska försvaret och dunkade in 1–0.

– Vi får en otroligt bra start på matchen och är överlägsna i första halvlek. Vi var effektiva då vi hade momentum i matchen.

– Vi är så värda det här och gör ett fantastiskt VM. Vi står upp för varandra och jag är otroligt stolt över laget, säger hon.

Svenska spelare jublar.
Asllani gjorde Sveriges första mål i matchen. Svenska spelare jublar. Bild: AFP / Lehtikuva Dam-VM i fotboll 2019,Sveriges damlandslag i fotboll,Englands damlandslag i fotboll,fotboll

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är både nöjd och lättad efter bronsmatchen.

– Vilken match, det måste ha varit dramatik på absolut högsta nivå. Som vi spelade i första halvlek var kanske det bästa vi har gjort någonsin och vi gör det i sjunde och sista matchen.

– Vi har många spelare i truppen som spelar i damallsvenskan och det visar att det finns en stor skicklighet i klubbarna. Det är spelarna som är nyckeln bakom det här, säger han.

"Vi ville ha guld"

I det engelska lägret var det betydligt bittrare miner. Laget har gjort en stark turnering men förlorade sina två sista matcher.

– Första 20 minuter var det sämsta vi har spelat i hela turneringen. I början av första halvlek kunde man se vilken effekt semifinalförlusten hade på oss.

– Vi är besvikna och frustrerade eftersom vi inte nådde vårt mål i den här turneringen. Vi ville vinna guldet, säger förbundskaptenen Phil Neville på presskonferensen efter matchen.

I BBC:s intervju efter slutsignalen kallade Neville matchen för en nonsensmatch. På presskonferensen utvecklade han sitt resonemang.

– Vinna är allt som räknas, inte att sluta trea eller fyra. Så känner jag och alla spelare. Vi har inte behandlat bronsmatchen respektlöst men vi ville vinna guld. Det var därför jag sade att det är nonsens.

– 2015 tog vi brons efter en fantastisk insats. Nu är det 2019 och vi ville ha guldet. Det var så här vi kände. Ingen minns förlorare endast vinnare, säger han.