Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet: President Erdoğan sparkade centralbankschefen för att han vägrat sänka räntorna

Chefen för Turkiets centralbank, Murat Çetinkaya, under en presskonferens i Istanbul den 30 april.
Chefen för Turkiets centralbank, Murat Çetinkaya, under en presskonferens i Istanbul den 30 april. Chefen för Turkiets centralbank, Murat Çetinkaya, under en presskonferens i Istanbul den 30 april. Bild: AFP / Lehtikuva Turkiet,Murat Çetinkaya

I Turkiet ökar oron för centralbankens självständighet efter att centralbankschefen Murat Çetinkaya tvingats lämna sin post. Ingen anledning anges, men man tror att han fick gå för att han har en annan uppfattning om penningpolitiken än president Erdoğan.

Presidentordern mot centralbankschefen Murat Çetinkaya publicerades på lördagen i Turkiets officiella tidning, men där anges alltså ingen officiell orsak till att Çetinkaya får sparken.

Marknaderna har under de senaste veckorna spekulerat i att Çetinkaya kan tvingas gå på grund av sin ovilja att sänka räntorna.

Det skriver nyhetsbyrån Reuters som talat med anonyma regeringskällor som säger att oenigheten om penningpolitiken har fördjupats ytterligare under de senaste månaderna.

Enligt en av Reuters källor så har president Recep Tayyip Erdoğan och hans svärson, finansminister Berat Albayrak, krävt av Çetinkaya att han avgår. Det har Çetinkaya vägrat göra. Istället har Çetinkaya hävdat centralbankens självständighet.

Höga räntor är "mor och far till all ondska"

President Erdoğan har länge krävt att räntorna ska sänkas. Han har beskrivit höga räntor som "mor och far till all ondska".

Çetinkaya har varit chef för den turkiska centralbanken sedan april 2016, I september i fjol höjde centralbanken styrräntan med hela 625 punkter från 17,7 procent till 24 procent, det för att bekämpa inflationen och stärka liran. Höjningen genomfördes trots högljudda protester från Erdoğan.

I motsats till de flesta ekonomer anser Erdoğan och hans svärson att hög inflation inte kan åtgärdas med hjälp av räntehöjningar. Tvärtom tror de att höga räntor orsakar inflation och att räntesänkningar ökar tillväxten.

Erdoğan har låtit antyda att det är en internationell liga, ledd av judar, som står bakom räntehöjningspolitiken.

En arkivbild på president Erdoğan och hans svärson, nuvarande finansminister Berat Albayrak (strax till vänster om Erdoğan) då de mötte moskébesökare utanför en moské i Istanbul i april 2017.
En arkivbild på president Erdoğan och hans svärson, nuvarande finansminister Berat Albayrak (strax till vänster om Erdoğan) då de mötte moskébesökare utanför en moské i Istanbul i april 2017. En arkivbild på president Erdoğan och hans svärson, nuvarande finansminister Berat Albayrak (strax till vänster om Erdoğan) då de mötte moskébesökare utanför en moské i Istanbul i april 2017. Bild: EPA/SEDAT SUNA Recep Tayyip Erdogan,Berat Albayrak

Çetinkaya efterträds nu av den tidigare vice chefen Murat Uysal. Enligt ett uttalande från Uysal kommer han att fortsätta med en självständig penningpolitik och han kommer att prioritera arbetet för att upprätthålla prisstabilitet.

Källor: Reuters, AFP, BBC, DN

Läs mera:

Den turkiska liran störtdök – Erdogan skyller på en internationell konspiration och öppnar för att dra Turkiet ur Nato

Den turkiska lirans störtdykning har bromsats upp åtminstone för tillfället, efter att liran förra veckan nådde sin lägsta nivå någonsin gentemot den amerikanska dollarn. President Erdogan skyller på en "politisk konspiration" för att ligga bakom de ekonomiska problemen.

Läs också