Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Värdig avslutning på festen, USA storfavorit mot underskattad Europamästare

För första gången i fotbollshistorien spelas en VM-final mellan den regerande världsmästaren och den regerande Europamästaren. Visst är USA favorit, men räkna absolut inte bort ett sällsynt stabilt holländskt lag. Finns alla förutsättningar för att VM-festen kulminerar med en thriller.

USA-Nederländerna

VM-final i fotboll, damer.
Stade de Lyon, avspark klockan 18.00, direkt på Arenan och i TV2.
Matchen kommenteras på svenska av Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.

Först var det USA:s kvartsfinal mot Frankrike som kallades ”den moraliska finalen”. Tills alla kom på att det franska laget varit rätt blekt i VM och att England var närmare att tvinga USA till en förlängning.

Då var det semifinalen USA–England som fick ta över epitetet, tills Sverige i en halvtimme spelade ut England efter noter, och fick oss att ifrågasätta uppfattningen att den engelsk-amerikanska halvan av slutspelsträdet varit klasser bättre.

Nu återstår bara den 52:a och sista matchen, och den moraliska finalen visade sig (som vanligt) vara den egentliga finalen. Två lag som hållit till i Frankrike i en hel VM-månad utan att ligga under en sekund. Världsmästarna mot Europamästarna i VM-final, något som heller aldrig hänt på herrsidan.

Helt enkelt en väldigt värdig avslutning på damfotbollens bästa mästerskap hittills.

Vilken av supersviterna spricker?

Kvaliteten på VM stiger för varje mästerskap och konkurrensen blir allt tuffare. Speciellt med det i åtanke är det hejdlöst imponerande att USA nu slagit ett nytt VM-rekord med elva raka segrar, en rad som startade i senaste VM.

I sviten ryms inte ens någon förlängningsseger utan det handlar om rena trepoängare från gruppspelet, eller avancemang i knockoutskedet under ordinarie matchtid. USA har aldrig legat under i någon av de elva matcherna, knappt varit illa ute. Vinner USA guld i kväll kan den här amerikanska spelargenerationen med lätthet kallas tidernas bästa.

Men Nederländernas pågående storturneringssvit går sannerligen inte heller av för hackor. Sex raka segrar i EM för två år sedan har följts upp med sex raka segrar i årets VM. Det är i princip samma spelare som radat upp ett dussin segrar och under hela den tiden sammanlagt legat under i fyra minuter, mellan matchminut 6 och 10 i EM-finalen mot Danmark 2017 (seger med 4–2 till slut).

Trots det finns det mer än en expert som hävdar att USA kommer att vinna lätt, att Holland är chanslöst. Att ett lag med en sån supersvit i ryggen räknas bort inför en VM-final är ett rent osannolikt tacksamt utgångsläge för Europamästarna.

Sjunde raka rivstarten?

Genom hela VM har vi ställt samma fråga kring det onekligen hackande holländska spelet: Vad händer om laget hamnar i underläge?

Hittills har det märkligt nog inte hänt. Utan att Holland övertygat i starten på en enda match har motståndaren ännu inte lyckats göra det första målet. Alla sex holländska matcher har stått oavgjort i paus och till slut har de orangefärgade växt in i handlingen och avgjort till sin fördel i slutet.

Närbild på Jackie Groenen.
Jackie Groenen såg till att Nederländerna tog ledningen också i semifinalen mot Sverige. Närbild på Jackie Groenen. Bild: imago images / Pro Shots/ All Over Press Jackie Groenen

Mot USA testas också den sviten som aldrig förr. Det amerikanska laget har gjort 1–0 senast i den tolfte minuten i samtliga sex matcher. Antingen bryter det nederländska försvaret den ståtliga sviten eller så får vi till slut svar på frågan vad som händer om årets Holland hamnar i underläge.

Avgörande: kampen på mittfältet

Bägge lagen är konstruerade på ett liknande sätt. Försvar som rent resultatmässigt glänst utan att egentligen imponera spelmässigt. Och namnstarka anfallslinjer med stor stjärnstatus (Alex Morgan och Megan Rapinoe mot Vivianne Miedema och Lieke Martens).

Men i bägge lagen är det ett tre spelare starkt maskinrum på mitten som styr och ställer, tar över matcherna och skapar förutsättningarna för segerraderna.

Holland har Sherida Spitse, livsfarlig på fasta situationer, tillsammans med outtröttliga dynamon Danielle van de Donk och semifinalens segerskytt Jackie Groenen. USA svarar med pudelkloka defensiva mittfältaren Julie Ertz tillsammans med två ur trion Rose Lavelle-Lindsay Horan-Sam Mewis, samtliga mångsidiga och kompletta spelare.

Den som vinner striden på mittfältet ligger bra till för att vinna VM-guldet.

Får vi en ensam skytteligavinnare?

Om Ellen White får en kraftig allergireaktion om någon nämner Var-granskningar förstår vi henne. Två gånger har hon med liten marginal fått sitt sjunde mål i turneringen bortdömt, på grund av en offside mot USA och en hands mot Sverige.

Det betyder att den engelska anfallaren stannade på sex mål, och att ett par amerikanska spelare har chans att ensamma ta hand om segern i målligan. Alex Morgan ligger likaså på sex mål medan USA:s straffskytt Megan Rapinoe antagligen frisknat till och därför hotar med sina fem fullträffar hittills.

Hollands Vivianne Miedema är bäst i sitt lag men med tre mål lär hon inte hinna i kapp.

Reflektionen: Hur bra är Holland om fyra år?

16 av de 23 spelarna i den holländska truppen är 26 år eller yngre. Häftig tanke att detta lag rimligtvis kommer att vara väldigt mycket vassare i nästa VM 2023.

Samtidigt är sex av spelarna i den förmodade amerikanska startelvan 30 år eller äldre. Generationsskiftet här är ofrånkomligt. Å andra sidan vet vi att USA:s återväxt garanterat är god.

Citatet:

”De har i princip redan gratulerat oss till andra platsen. Jag älskar det, låt dem säga vad de vill.”

Nederländernas mittfältare Danielle van de Donk är inte helt imponerad av USA-lagets självförtroende.

Sannolika laguppställningar:

Segersviterna, formationerna, skadorna. De två finallagen har onekligen en del gemensamt.

Inte minst det faktum att skador på bägge lagens offensiva stjärnor på vänsterkanten oroat inför guldkampen.

Megan Rapinoe faller i en närkamp.
Senast Megan Rapinoe mötte Holland i en landskamp var USA-stjärnans hår färgat blont. Megan Rapinoe faller i en närkamp. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Megan Rapinoe

I USA handlar det om lyskraftiga profilen Megan Rapinoe, som inte alls kunde spela i semifinalen. I Holland om EM-slutspelets MVP Lieke Martens som bara kunde göra en halvlek mot Sverige i onsdags.

Nu hävdas att bägge ska starta i finalen, men det snacket kan lika bra handla om att föra motståndaren bakom ljuset.

I övrigt finns ingen anledning till stora omskakningar på något håll. Varför ändra på semifinalvinnande lag?

USA (4–3–3): Naeher – O'Hara, Dahlkemper, Sauerbrunn, Dunn – Lavelle, Ertz, Horan – Heath, Morgan, Rapinoe

Nederländerna (4–3–3): van Veenendaal – van Lunteren, van der Gragt, Bloodworth, van Dongen – Groenen, van de Donk, Spitse – Beerensteyn, Miedema, Martens

Kommentatorns tips:

Någon utklassning har jag svårt att se vara på kommande. Holland besitter kvaliteten, självförtroendet och organisationen som krävs för att ge USA en riktigt jobbig final.

Men det amerikanska laget har ändå vad som krävs. USA tar sitt andra raka VM-guld och det fjärde totalt efter en finalseger med 1–0.