Hoppa till huvudinnehåll

Hangö IK:s Linda Sandblom bäst i höjd – åskvädret avbröt SFIM i friidrott i Karis

Linda Sandblom glider över ribban.
Linda Sandblom vann höjdtävlingen i SFIM i Karis. Linda Sandblom glider över ribban. Bild: Bubi Asplund / Yle friidrott,friidrottare,Karis,Raseborg,Västnyland,Svenska Finlands Idrottsförbund,Linda Sandblom,höjdhopp,höjdhoppare,Hangö IK,sfim 2019

Den andra tävlingsdagen i SFI-mästerskapen i friidrott stördes – precis som den första – av olyckliga väderförhållanden. På söndagen var arrangörerna tvungna att avbryta tävlingen för en halv timme på grund av en häftig åskskur.

Höjdhopparen Linda Sandblom från Hangö IK var frustrerad över att tävlingen blev uppskjuten med en halv timme.

- Nu är det två och en halv timme sedan jag började värma upp, sade Sandblom efter avslutad tävling.

Hon stannade denna gång på 180, en höjd som inte tillfredsställer hopparen. De tre misslyckade försöken på höjden 185 säger hon att var jämntjocka.

- Aggressiviteten saknades i de hoppen. Jag vet inte om det berodde på att laddningen rann ur eller om jag kände mig för bekväm i dag, säger hon.

Sandblom siktar framåt trots att hennes årsbästa endast är 184, elva centimeter efter färska finska rekordhopparen Ella Junnila.

Ska kvala till VM i Qatar

Före FM-tävlingarna i augusti har hon ett par tävlingar inprickade i kalendern och i FM ska hon ta guld.

- Resultatmässigt är målet det som krävs att vinna guld.

Hangöhopparen har inte ännu släppt tanke på att få representera Finland i VM-tävlingarna i Doha i Qatar i månadsskiftet september – oktober.

- Det som gäller för mig är att klara kvalgränsen 194. Det kommer ännu, det känns att jag har det i kroppen. Bara jag får farten att stämma så kommer det, säger Sandblom självsäkert.

Häcklöparna kommer i mål.
Kira Kytölä (längst till vänster) var bäst på korta häcken. Häcklöparna kommer i mål. Bild: Bubi Asplund / Yle friidrott,friidrottare,Karis,Raseborg,Västnyland,Svenska Finlands Idrottsförbund,Esbo IF,sfim 2019

Under veckoslutet kröntes flera dubbelmästare i de allmänna klasserna i SFI-mästerskapen. Kira Kytölä från Esbo IF vann två mästerskap på söndagen. Hon var bäst i tresteg och på 100 meter häck. På lördagen tog hon silver i längd.

Flera dubbelmästare

Liljendal IK:s Jessica Meriheinä vann diskuskastningen på lördagen och på söndagen var hon bäst i kula.

IF Raseborgs Sara Oraheimo var tvåa i kultävlingen. Hon stötte nytt personligt rekord 13,15.

- Jag var nog helt taggad för den här tävlingen, men jag har inte stött så många träningar den här sommaren så det gick bättre än jag förväntade mig, säger Oraheimo.

Hon har haft en ansträngningsskada i handen. Skadan är inte helt okej ännu, men det går att stöta med handen.

I och med det nya rekordet tänker hon ändra sina ursprungliga planer och kommer att delta i FM-tävlingarna.

- Nu har jag klarat gränsen dit så visst reser jag till Villmanstrand. Jag kan inte ännu säga vilken målsättning jag ska ha där, säger hon.

IF Raseborgs Tomas Söderlund vann både kula och diskus i tävlingarna i Karis. Oliver Aristil från Borgå Akilles var bäst i höjd och i tresteg.

Överlägsen Kantele

Borgå Akilles Oliver Kantele var rätt överlägsen på 110 meter häck. Han slog tvåan Elias Ylöstalo från Sibbo Vargarna med 99 hundradelar. Kantele var inte speciellt nöjd med tiden 14,89.

- Formen är inte bättre än så. Förhållandena var det inget fel på, säger han.

Viktor Kantele springer över mållinjen.
Viktor Kantele var överlägsen på 110 meter häck. Viktor Kantele springer över mållinjen. Bild: Bubi Asplund / Yle friidrott,friidrottare,Karis,Raseborg,Västnyland,Svenska Finlands Idrottsförbund,Borgå Akilles,viktor kantele

Kantele överväger ännu om han kommer att delta i FM.

- För att klara mig där måste jag nog förbättra på tiderna.

Matilda Bogdanoff från Helsingfors IFK kan titulera sig snabbaste kvinnan i Svenskfinland. Hon vann nämligen 100 meters loppet på tiden 12,17. Tvåan Alina Strömberg från Larsmo IF klockades i mål på tiden 12,31.

Willem Kajander från Borgå Akilles är snabbaste mannen i Svenskfinland just nu. Han löpte tiden 10,79 och slog tvåan Eljas Aalto från Sibbo Vargarna med en hundradel.

Samtliga resultat från SFI-mästerskapen finns på arrangörernas webbplats.