Hoppa till huvudinnehåll

Iran retirerar ytterligare från kärnenergiavtalet - nu höjer man anrikningsgraden av uran

Kärnkraftverket i Bushehr byggdes med hjälp av Ryssland och stod klart 2010. Bilden tagen i oktober 2010.
Kärnkraftverket i Bushehr byggdes med hjälp av Ryssland och stod klart 2010. Bilden tagen i oktober 2010. Kärnkraftverket i Bushehr byggdes med hjälp av Ryssland och stod klart 2010. Bilden tagen i oktober 2010. Bild: AFP / Lehtikuva Iran,Bushehr Nuclear Power Plant

Iran uppger att man nu höjer anrikningsgraden av sitt uran över den gräns som står skriven i det internationella kärnenergiavtalet. Iran varnar också för fortsatta brott mot avtalet om inte de europeiska stormakterna gör något för att skydda Iran från USA:s sanktioner.

- Vi kommer att anrika uran till den nivå som behövs för reaktorn i Bushehr, sade Behrouz Kamalvandi, talesman för Irans atomenergimyndighet på söndagens presskonferens.

- Tillsvidare behöver vi inte anrika uran för reaktorn i Teheran, tillade Kamalvandi.

Det har redan tidigare angetts att den anrikningsgrad som nu i första hand är aktuell är fem procent. Det är vad som behövs för att starta reaktorn vid kärnkraftverket i Bushehr i södra Iran.

Arkivbild på Behrouz Kamalvandi, talesman för Irans atomenergimyndighet, under en presskonferens i juli 2018.
Arkivbild på Behrouz Kamalvandi, talesman för Irans atomenergimyndighet, under en presskonferens i juli 2018. Arkivbild på Behrouz Kamalvandi, talesman för Irans atomenergimyndighet, under en presskonferens i juli 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Iran

Enligt det internationella kärnenergiavtalet (JCPOA) tillåts Iran inte höja sin urananrikning över 3,67 procent.

Vid anläggningen i Teheran låg anrikningsgraden på 20 procent före JCPOA trädde i kraft.

Rätt anspråkslös höjning

Också om höjningen av anrikningsgraden till fem procent är ett brott mot JCPOA, så är höjningen rätt anspråkslös.

För att tillverka en atombomb så måste anrikningsgraden nå upp till 90 procent.

Syftet med anrikningsgränsen och andra bestämmelser i JCPOA är att förlänga den tid som det skulle ta för Iran att tillverka kärnvapen, från de två-tre månader som man bedömde att Iran låg på före avtalet till över ett år.

Iran har hela tiden påstått att man inte har haft några planer på att tillverka kärnvapen.

Redan i maj gjorde Iran sitt första avsteg från JCPOA då man meddelade att man tänker börja lagra mera än 300 kilogram låganrikat uran.

Nya brott mot avtalet var 60:nde dag?

Söndagens nyhet från Iran är ytterligare ett bakslag för de europeiska stormakter som försöker hålla kärnenergiavtalet JCPOA vid liv efter att USA drog sig ur det i maj i fjol och efter att USA stegvis infört allt hårdare sanktioner mot Iran.

Under presskonferensen i Teheran lämnade iranierna ändå dörren öppen för diplomatiska ansträngningar.

Iran kräver att de europeiska stormakterna som förhandlade fram och undertecknade JCPOA ska göra mera för att rädda avtalet och för att skydda Iran från USA:s sanktioner.

Det är framför allt Irans oljeindustri och bankväsende som har drabbats hårt av sanktionerna och åtminstone inom de sektorerna vill Iran nu ha hjälp.

Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi under ett möte i Wien den 7.juli 2019.
Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi under ett möte i Wien den 7.juli 2019. Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi under ett möte i Wien den 7.juli 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Iran

- Vi hoppas att vi kan nå en lösning. Annars kommer vi att ta ett tredje steg om 60 dagar, sade Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi på söndagens presskonferens.

Iran hotar alltså med nya avsteg från avtalet med 60 dagars mellanrum.

Det har visat sig svårt att kringgå USA:s sanktioner eftersom också de europeiska företag som vill göra affärer med Iran omfattas av sanktionerna.

Ännu har det inte blivit något av de "finansiella instrument" som européerna lovat utarbeta för att möjliggöra affärer med Iran.

Tungvattenanläggningen i Arak, 320 kilometer sydväst om Irans huvudstad Iran.
Tungvattenanläggningen i Arak, 320 kilometer sydväst om Irans huvudstad Iran. Tungvattenanläggningen i Arak, 320 kilometer sydväst om Irans huvudstad Iran. Bild: AFP / Lehtikuva Iran

Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att förhandlingarna med iranska myndigheter fortsätter. Enligt Macron har han och Irans president Hassan Rouhani kommit överens om att försöka hitta gemensamma utgångspunkter för en ny dialog om den iranska kärnenergifrågan före den 15 juli.

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs mera:

Iran utesluter samtal med USA efter "skandalösa och idiotiska" sanktionsbeslut

Iran uppger att USA:s beslut att införa nya sanktioner mot Irans högsta ledare Ayatolla Ali Khamenei och en rad andra iranska ledare betyder slutet för all dialog med USA.