Hoppa till huvudinnehåll

Konservativa Ny demokrati har vunnit valet i Grekland - Kyriakos Mitsotakis tar över som premiärminister i dag

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis firade valsegern utanför Ny demokratis partikansli i Aten. Kyriakos Mitsotakis Kyriakos Mitsotakis,Grekland

Konservativa oppositionspartiet Ny demokrati går mot en klar seger i det grekiska parlamentsvalet. Partiet får absolut majoritet i det grekiska parlamentet. Partiledaren Kyriakos Mitsotakis tar över som premiärminister i dag, måndag.

Aten

Då en majoritet av rösterna är räknade ser Ny demokrati ett stöd på 39,8 procent och vänsterpartiet Syriza ett stöd på 31,6 procent.

Omvandlat till parlamentsplatser innebär det det här att Ny demokrati får 158 platser och Alexis Tsipras Syriza 86 platser.

Den stora skillnaden i antalet platser förklaras av det grekiska valsystemet ger valvinnaren 50 extraplatser i parlamentet.

På tredje plats kommer mittenvänstergruppen Kinal dit det traditionella grekiska socialdemokratiska Pasok-partiet hör.

Kinals stöd ser ut att landa på 7,9 procent vilket ger partiet 22 platser i parlamentet.

Kommunisterna ser ut att säkra en plats i parlamentet med 5,4 procent av rösterna. Tidigare grekiska finansministern Yanis Varoufakis parti MeRA25 ser likaså ut att knipa en plats i parlamentet med knapp marginal.

Christos Salaounis och Katerina Laiou firar Ny demokratis seger i Aten. Salaounis har haft flaggan sedan 1981.
Christos Salaounis och Katerina Laiou firar Ny demokratis seger i Aten. Salaounis har haft flaggan sedan 1981. Christos Salaounis och Katerina Laiou firar Ny demokratis seger i Aten. Salaounis har haft flaggan sedan 1981. Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland,Ny demokrati

Mitsotakis: Högre löner och bättre pensioner

I ett televiserat tal räknade den blivande premiärministern Kyriakos Mitsotakis att valresultatet ger honom ett starkt mandat att reformera Grekland.

- Jag förbinder mig vid färre skatter, många investeringar, nya och bra jobb och tillväxt som kommer att leda till bättre löner och högre pensioner i en effektiv stat, sade Mitsotakis.

I ett tal till partimedlemmar påtalade Mitsotakis den våg av utflyttning som Grekland kämpat med allt sedan krisen. Tusentals unga har lämnat Grekland i hopp om en bättre framtid utomlands.

- Jag vill se detta folk blomstra. Jag vill se de barn som lämnat återvända, sade Mitsotakis.

Tsipras gratulerade Mitsotakis

Premiärminister Alexis Tsipras ringde på söndag kväll partiledaren för Ny demokrati Kyriakos Mitsotakis för att gratulera denne till segern.

- För att ta Grekland dit landet är i dag har vi varit tvungna att fatta svåra beslut, till ett högt politiskt pris, sade Tsipras med hänvisning till den stränga budgetdisciplinen under de Syrizaregeringens första år vid makten.

Tsipras uttryckte en förhoppning om att Ny demokratis återgång till makten inte ska leda till att de åtgärder som vidtagits för att trygga arbetarnas rättigheter kommer att omkullkastas.

Alexis Tsipras avlägsnade sig med huvudet sänkt efter en presskonferens i Zappeion i centrum av Aten.
Alexis Tsipras lämnar Zappeion i centrum av Aten efter en presskonferens på söndag kväll. Alexis Tsipras avlägsnade sig med huvudet sänkt efter en presskonferens i Zappeion i centrum av Aten. Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland,Alexis Tsipras,Zappeion

I och med att Ny demokrati får absolut majoritet i parlamentet kan maktskiftet ske imorgon, måndag.

Det är första gången sedan 2012 som Grekland får en enpartiregering.

Avvärjningsseger för Syriza

Valresultatet kan ses som en avvärjningsseger för premiärminister Alexis Tsipras.

Regeringen Tsipras fyra år vid makten har överskuggats av det tuffa åtstramningsprogram som Grekland förband sig vid som en del av det krispaket som krävdes för att rädda landets ekonomi år 2015.

I EU-valet i maj fick Syriza 23,7 procent av rösterna.

Det dåliga resultatet var orsaken till att premiärminister Tsipras beslöt sig för att utlysa nyval tre månader i förväg.

Ytterhögern vann och förlorade

För den grekiska ytterhögern var valresultatet tudelat. Ytterhögerpartiet Elliniki lisi ser ut att klara av röstspärren med ett prognostiserat stöd på 3,7 procent.

Däremot ser ytterhögerpartiet Gyllene gryningen ut att hamna under röstspärren. Det här skulle innebära att partiet åker ur parlamentet.

Släkten Mitsotakis har dominerat den grekiska politiken

51-åriga Kyriakos Mitsotakis kommer från en inflytelserik släkt som dominerat den grekiska politiken i generationer. Fadern Konstantinos Mitsotakis var premiärminister i Grekland i början av 90-talet.

Kyriakos Mitsotakis tog över som partiledare för tre år sedan. I valrörelsen har han bland annat gått ut med löften om lägre beskattning och ökad säkerhet om Ny demokrati blir premiärministerparti.

Kritikerna hävdar att skattelättnader inte är möjliga att genomföra utan att det går ut över de greker som redan drabbats hårt av den ekonomiska krisen.

Läs mera:

Kriströtta greker går till förtida val - vänsterpartiet Syriza ser ut att förlora makten till konservativa Ny demokrati

Konservativa Ny demokrati väntas ta en klar seger i det förtida parlamentsvalet i Grekland. Alexis Tsipras vänstergrupp Syriza har tappat stöd trots förbättrade ekonomiska utsikter under hans period.