Hoppa till huvudinnehåll

Kriströtta greker går till förtida val - vänsterpartiet Syriza ser ut att förlora makten till konservativa Ny demokrati

En kvinna tackar nej till en valbroschyr.
En kvinna tackar nej till en valbroschyr. Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland,val,parlamentsval

Konservativa Ny demokrati väntas ta en klar seger i det förtida parlamentsvalet i Grekland. Alexis Tsipras vänstergrupp Syriza har tappat stöd trots förbättrade ekonomiska utsikter under hans period.

Aten

I centrum av Aten står parlamentvalskandidaten Sofia Nikolaou och delar ut flygblad. Förmiddagssolen gassar.

Några förbipasserande gör en avvärjande rörelse då Nikolaou sträcker ut handen. Andra stannar.

- Jag tror på att den nya premiärminister (Mitsotakis) kommer att göra allt för att trygga säkerheten som Tsipras regering har struntat i, säger Ny demokrati-anhängaren Toula Makri som tar en pratstund med kandidaten.

- Man kommer också att ta hand om hälsovården och andra viktiga nationella angelägenheter.

Själv har Nikolaou en bild av vad som borde förbättras i Grekland under den kommande valperioden.

- Vi måste förbättra livet för majoriteten genom att sänka skatterna för företag, yrkesutövare och pensionärer. Det här ska bli en stor lättnad för alla.

kandidaten Sofia Nikolaou
Kandidaten Sofia Nikolaou ställer upp för Ny demokrati. kandidaten Sofia Nikolaou Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland
Kyriakos Mitsotakis
Ny demokrati-ledaren Kyriakos Mitsotakis kommer från en politikersläkt. Fadern Konstantinos Mitsotakis var grekisk premiärminister i början av 90-talet. Kyriakos Mitsotakis Kyriakos Mitsotakis

Väljarna vände Syriza ryggen

Då det regerande vänsterpartiet Syriza tog över makten år 2015 stod Grekland inför en ekonomisk kollaps.

Efter en rad tuffa ekonomiska åtgärder har Grekland kunnat lämna EU:s räddningsprogram efter år av åtstramning. Nu växer ekonomin samtidigt som arbetslösheten minskar.

Det ekonomiska trendbrottet återspeglar sig ändå inte i stödet för Syriza. Färska opinionssiffror tyder på att partiet går mot en klar förlust i valet.

Valaffisch med vänsterpartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras. I bakgrunden sitter en äldre dam till synes likgiltig på en stol.
Många greker ställer sig likgiltiga till valet. Valaffisch med vänsterpartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras. I bakgrunden sitter en äldre dam till synes likgiltig på en stol. Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland,val,Radikala vänstern

- Syrizaregeringen var tvungen att genomföra strukturella åtgärder för att balansera ekonomin i tre års tid, förklarar Syrizakandidaten Dimitris Tzanakopolous.

- Människor är trötta på recession, höga skatter och problem inom administrationen och det är naturligt att regeringen blir måltavlan för den här kritiken.

Tzanakopolous befarar att Ny demokrati kommer att privatisera statlig egendom och avreglera arbetsmarknaden om partiet får makten i landet. Han säger att det här inte ligger i landets intresse.

- Istället behöver vi ännu mer sociala insatser för att få bukt med alla de problem som den ekonomiska fört med sig för grekerna.

Dimitris Tzanakopolous
Syriza får bära hundhuvudet för krisen säger kandidaten Dimitris Tzanakopolous. Dimitris Tzanakopolous Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland
Tsipras
En röst på Ny demokrati är en först för åtstramning varnade Syrizaledaren Alexis Tsipras i fredags. Tsipras Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Alexis Tsipras,Grekland
Syriza-anhängare
Syriza var till en början ett yttervänsterparti. Serdermera har partiet gått mot den politiska mitten. Syriza-anhängare Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland,Radikala vänstern

Syriza och Ny demokrati delar på merparten av kakan

Opinionsmätningar som gjorts inför valet ger Ny demokrati ett stöd på närmare fyrtio procent. Stödet för Syriza ligger på knappt 30 procent.

Till följd av Ny demokratis och Syrizas dominans är spelrummet för de övriga politiska partierna litet.

På tredje plats i mätningarna kommer mittenvänsteralliansen Kinal där socialdemokratiska Pasok ingår. Partiet väntas få ett stöd på cirka sju procent i dagens val.

- Vi vill se progressivitet inom hälsovården och utbildningen, sammanfattar George Tsoumas som är medlem i partiets centralkommitté partiets målsättningar i valet.

Enligt Tsoumas vill Kinal erbjuda ett alternativ till Ny demokrati-ledaren Mitsotakis konservativa projekt och Syrizas "populism".

- Om den grekiska befolkningen ger oss en stark position kan vi bygga en bättre framtid för de yngre generationerna, säger Tsoumas.

George Tsoumas representerar mittenvänstergruppen Kinal
George Tsoumas (t.v.) är aktiv i mittenvänstergruppen Kinal. George Tsoumas representerar mittenvänstergruppen Kinal Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland
Man ser på tidningar
Valrörelsen i Grekland har varit lam säger lokala. Man ser på tidningar Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland

Höga skatter har fått många greker att resa ragg

Den stränga beskattningen är en av stötestenarna i det grekiska valet. För att styra upp ekonomin har Alexis Tsipras regering tvingats skärpa beskattningen.

Inom den grekiska medelklassen är det många som anser att Syrizas politik varit orättvis.

- De har gjort stor skada och jag är säker på att den nya regeringen kommer att göra bättre ifrån sig än den nuvarande, säger Virgina Tsapaki som säger att hon kommer att rösta på Ny demokrati.

Virgina Tsapiki
Virginia Tsapiki är missnöjd med den sittande regeringen. Virgina Tsapiki Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland
George Tzivelopoulos
George Tzivelopoulos anser att Syriza gjort väl ifrån sig. George Tzivelopoulos Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland

Men Tsipras politik får också förståelse. Utan de skärpta skatterna skulle situationen vara betydligt värre i Grekland säger George Tzivelopoulos.

- Läget i Grekland var fruktansvärt. Människor sökte efter mat i sopkärl och hade inte tillgång till hälsovård utan en försäkring.

Tzivelopoulos säger att han i egenskap av företagare tvingades betala skyhöga skatter under regeringen Tsipras.

- Men överbeskattningen har hjälpt samhället. Annars skulle människor gå omkring och hota varandra till livet för att råna dem. Detta har inte skett.

Professor Pagoulatos
Stödet för Syriza är inte dåligt med tanke på omständigheterna säger professor George Pagoulatos. Professor Pagoulatos Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Grekland

Professor: Mitsotakis kan stärka förtroendet för Grekland

I och med dagens parlamentsval tar landet ett steg tillbaka mot normalitet säger professor George Pagoulatos vid Atens ekonomiska universitet.

Då grekerna senast valde parlament i september 2015 befann sig Grekland i en djup politisk och ekonomisk kris. Nu är förutsättningarna för ett maktskifte bättre.

Pagoulatos tror på fortsatt kontinuitet i den grekiska politiken om Ny demokrati vinner valet. Han ser Ny demokrati som ett parti med en "normal oppositionsagenda."

- De övergripande ekonomiska ramarna kommer inte att ändra eftersom landet förbundit sig vid ett primärt överskott på 3,5 procent.

- Men Mitsotakis regering kan öka på förtroendet för Grekland på marknaden och locka fler investerare till landet.

Varför är stödet för Syriza inte högre med tanke på att man lyckats få igång tillväxten igen?

- Stödet för Syriza ligger på 25 procent eller mer. Det här är en betydande prestation av en regering som har genomfört ett åtstramningsprogram under fyra år. Inget annat parti har lyckats med detta sedan krisen började.

Enligt Pagoulatos är det uppebart att grekerna är besvikna med Syriza eftersom partiet lovat mer än vad man kunnat hålla.

Att recessionen fortsatte åren 2015 och 2016 trots tillväxt år 2014 lade sten på börda för många missnöjda greker.

- Dessutom är tillväxten man upplevt sedan dess anspråkslös om man jämför med andra länder i euroområdet.

Tsipras anseende fick sig också en törn i fjol i samband med de förödande skogsbränderna som krävde många dödsoffer. Många var missnöjda med hur regeringen hanterade situationen säger Pagoulatos.

Även om Syriza ser ut att förlora valet så har partiet etablerat sig som det dominerande center-vänster-alternativet i Grekland, konstaterar Pagoulatos.

- Vi håller på att utvecklas till ett slags tvåpartisystem med Ny demokrati och Syriza som de två stora partierna.