Hoppa till huvudinnehåll

Otursdrabbade pigor och kvarlevor under kyrkogolvet - en rundtur i Ekenäs gamla stan bjuder på en stor dos kuriosa

linvävaregatan i Ekenäs gamla stan
På Linvävaregatan finns antagligen Ekenäs äldsta hus. linvävaregatan i Ekenäs gamla stan Bild: YLE / Linus Westerlund Ekenäs,Raseborg,Västnyland,linvävaregatan

Sommartid samlas många semesterfirare i Ekenäs med omnejd. För merparten är säkert orten bekant - men hur många känner till exempel till att det var en piga som tros ha orsakat den förödande branden på 1800-talet?

En guidad rundtur i gamla stan i Ekenäs tar deltagarna på en resa i tiden, från den första dokumenterade bosättningen på 1200-talet till arkeologiska utgrävningar i slutet av 1990-talet.

Café Gamla stan
Varje onsdag i juli ordnas guidade turer i gamla stan. Café Gamla stan Bild: YLE / Linus Westerlund Ekenäs,Raseborg,Västnyland,cafe gamla stan

Turerna arrangeras av Västra Nylands guideklubb. Föreningen har 23 aktiva guider som visar besökare runt i Raseborg.

En av dem är Mona Blomqvist. Efter att hon flyttade tillbaka Ekenäs insåg hon att hon ville lära sig mer om barndomsstaden.

- Jag gick en kurs i att lära känna hembygden och på den vägen är jag, berättar hon.

Kvinna med mörkt hår och i vit jacka står vid en buske vid en grusväg.
Mona Blomqvist ville lära känna hemstaden bättre. Kvinna med mörkt hår och i vit jacka står vid en buske vid en grusväg. Bild: Nicole Hjelt / Yle guide,Ekenäs,Västnyland,ekenäs gamla stan

Yle Västnylands redaktör följde med på säsongens första vandring i gamla stan i Ekenäs. Turerna ordnas varje onsdag klockan 11 fram till den sista juli.

Vid samlingsplatsen utanför Ekenäs gamla stadshus visar det sig att redaktören blir rundturens enda deltagare.

Mona Blomqvist berättar att det blivit svårare för turister att hitta turerna efter att turistbyrån flyttade bort från Rådhustorget.

- Då turistbyrån var vid torget så samlades folk där, förklarar hon.

Guidningarna sker alltid på finska och svenska, och engelska vid behov. I dag verkar det som om samtliga valt den finskspråkiga turen.

Ser staden efter trettio år

Åbobon Lotte Rasinkangas har kommit tillbaka till Ekenäs för första gången på tre decennier.

- Vi är här på en cykeltur med min väninna. Jag jobbade i Ekenäs för 30 år sedan, så jag tänkte att det är skojigt att se staden på nytt och gamla stan, berättar hon.

Kvinna med svart skjorta och mörkt hår ser mot kameran och ler. Torg i bakgrunden.
Lotte Rasinkangas är på besök från Åbo. Kvinna med svart skjorta och mörkt hår ser mot kameran och ler. Torg i bakgrunden. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs,turister,Västnyland,Lotte Rasinkangas

Mona Blomqvist säger att merparten av dem hon guidar de facto är tidigare Ekenäsbor som besöker sin gamla hemstad.

- De har kanske flyttat till Sverige på 60- och 70-talen och vill komma hem och titta på gamla rötter.

Skampålen höll folket i styr

Från Rådhustorget bär det av mot skampålen på Basatorget. Blomqvist ställer sig vid pålen.

När guiden för den andra gruppen frågar vilket brott hon gjort sig skyldig till lättar hon på sitt samvete.

En kvina i page och vit jacka står vid en skampåle framför en orange vägg.
Mona Blomqvist vid skampålen på Basatorget. En kvina i page och vit jacka står vid en skampåle framför en orange vägg. Bild: Nicole Hjelt / Yle skampåle,Ekenäs,guide,Mona Blomqvist

- Jag lånade grannens häst då min egen sprungit till skogs, ropar hon skämtsamt.

Då skampålen var i användning stod den på en annan plats.

- Den var inte här på Basatorget utan högre upp. Om man hade gjort något värre så blev straffet längre och det fanns även andra straffmetoder, till exempel den så kallade hästen utan sadel som var vass och som man fick sitta på på torget, berättar Blomqvist.

Olyckligt för pigan som lagade mat

När vi sonat våra synder fortsätter färden längs med Hattmakaregatan till Stora Kyrkogatan och kyrkan som stod färdig i nuvarande form år 1842. Den tidigare byggnaden skadades i en brand år 1821.

- Det berättas att det var en piga som var ovarsam med elden då hon tillredde mat, med den påföljden att kyrkan brann ganska illa och alla omkringliggande hus.

En vit stenkyrka med gräsmatta och grusväg utanför.
Den gamla kyrkan brann 1821. En vit stenkyrka med gräsmatta och grusväg utanför. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs,kyrka,Västnyland,stenkyrkor,ekenäs kyrka

På 1600-talet revs en kyrka på samma plats. Den sägs ha luktat illa eftersom man begravde de döda under golvet, berättar Blomqvist.

- Det var allmän kutym, man ville vara nära sina anhöriga. Det ledde till att det kanske inte var så fräscht en vacker sommardag.

Välbärgade invånare

Under vår promenad från kyrkan mot Linvävaregatan berättar Mona Blomqvist om en betydande arkeologisk upptäckt på Stora Kyrkogatan i slutet av 1990-talet.

Då man grävde ner fjärrvärmerör på gatan kom man över gamla ler- och glasbitar.

Stora Kyrkogatan 17
På Stora Kyrkogatan bodde välbärgade människor. Stora Kyrkogatan 17 Bild: YLE / Linus Westerlund Ekenäs,Raseborg,Västnyland,stora kyrkogatan

- Universitetet kom hit följande sommar och gjorde mer omfattande utgrävningar. Då hittade man bland annat Westerwaldkeramik, stenkrukor och matkärl som var rätt så dyra. Man hittade också kabinettglas och till och med guldsmycken från drottning Kristinas tid.

Det är alltså frågan om värdefulla föremål och forskning har också visat att Stora Kyrkogatan haft välbärgade invånare.

- På basen av jordlagren som man låtit undersöka så hade de som bodde här både nöt- och svinkreatur. De åt väldigt omfattande, både kött och fisk.

Svenskan och skönheten väcker förundran

När vi passerar en av gamla stans många kvartersskyltar säger Mona Blomqvist att många förvånas över att namnen är enbart på svenska, och överlag över hur svenskspråkigt Ekenäs är.

- Jag har fått frågan om man ska tala engelska i affärerna.

Husnummer på en husgavel i Ekenäs gamla stan
Kvartersskyltarna är endast på svenska. Husnummer på en husgavel i Ekenäs gamla stan Bild: YLE / Linus Westerlund Ekenäs,Raseborg,Västnyland,ekenäs gamla stan

Utöver språket så väcker Ekenäs skönhet förundran.

- Grönskan, närheten till havet, lugnet och naturen. Fågelsången ute på Ramsholmen, beskriver Blomqvist Ekenäs tjusning.

Paradisbuske i gamla stan i Ekenäs
Många fascineras över grönskan i staden. Paradisbuske i gamla stan i Ekenäs Bild: YLE / Linus Westerlund Ekenäs,Raseborg,Västnyland,paradisbuske

Vi slår oss ner på kajkanten vid Fisktorget som numera fungerar som parkeringsplats.

- Som namnet säger så användes Fisktorget av fiskarna som kom från skärgården för att sälja sin fisk.

Ett staket med ett gammalt, uppförstorat fotografi och en docka som kikar över staketet.
Dockan vakar över det gamla fotografiet av Fisktorget. Ett staket med ett gammalt, uppförstorat fotografi och en docka som kikar över staketet. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs,Skylt,fotografier,historia,Västnyland,fisktorget

Längs med kajen har gamla fotografier hängts upp för att visa hur det såg ut förr.

Vi avslutar turen i Skepparträdgården vid minnesmärket som Stiftelsen Pro Artibus beställde i samarbete med Schjerfbeck-sällskapet och Raseborgs stad till minne av den världskända konstnären Helene Schjerfbeck.

På äldre dar syntes hon ofta måla i skuggan av de täta trädkronorna.

Ett monument med två stålpelare och en lina med en gammal kyrkoklocka.
Minnesmärket har gjorts av den norska konstnären Anne Katrine Dolven. Klockan härstammar från en gammal engelsk kyrka och ringer om man drar i ett handtag. Ett monument med två stålpelare och en lina med en gammal kyrkoklocka. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs,Västnyland,Minnesmärke,Helene Schjerfbeck,konstnärer,klocka,skepparträdgården

Rättelse: Tidigare stod det felaktigt att minnesmärket till Helene Schjerfbeck köpts av staden.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland