Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty kräver att Filippinernas president avblåser kriget mot droger

Demonstranter demonstrerar på en trappa där man lagt ut gosedjur. På ett av plakaten står det namn på unga personer som dött på grund av kriget mot droger.
Amnesty räknar med att åtminstone 6 600 personer har dött i Filippinernas krig mot droger. Demonstranter demonstrerar på en trappa där man lagt ut gosedjur. På ett av plakaten står det namn på unga personer som dött på grund av kriget mot droger. Filippinerna,Kriget mot droger

För tre år sedan utlyste Filippinernas president Rodrigo Duterte ett krig mot droger. Kriget har krävt 6 600 liv på grund av polisvåld och många offer har dessutom varit oskyldiga, rapporterar Amnesty International.

- FN måste omedelbart utreda de brott och kränkningar mot mänskliga rättigheter som pågår i Filippinerna under kriget mot droger, skriver Amnesty International i sin rapport.

Rapporten visar att polisen helt ostraffat mördar människor från fattiga områden som fått sina namn uppräknade på fabricerade listor över personer som använder, säljer eller tillverkar droger.

Droglistorna blev dödslistor

Listorna över personer kopplade till drogverksamhet har blivit dödslistor efter att lokala myndigheter känner sig pressade att kunna påvisa framsteg i Dutertes krig.

- Duterte har skapat ett system där myndigheter tvingas fabricera och följa listor över människor vare sig personerna har haft något med droger att göra eller inte. Systemet belönar då man blint följer order och mördar, förklarar Nicholas Bequelin som är regionchef på Amnesty.

När man väl är antecknad går det inte att rentvå sig vilket skapar enorm rädsla för att hamna på listan.

Bequelin framför en banner med Amnestys logo och text på koreanska.
Nicholas Bequelin är regionchef Amnesty. Bequelin framför en banner med Amnestys logo och text på koreanska. Amnesty International

Åtminstone 6 600 personer har dött

På tre år har kriget mot drogerna i Filippinerna skördat åtminstone 6 600 offer. Mörkertalet är stort och enligt Amnesty har tusentals fler mördats av okända personer som har kopplingar till polisen.

De som dött i polisräd är ofta från de fattigaste områdena och det finns sällan bevis på att offren verkligen varit inblandade i olaglig verksamhet.

Ögonvittnen säger att många av dem som polisen attackerat aldrig ägt ett vapen på grund av att de är för fattiga för att köpa ett.

Ändå påstår polisen att de under en husrannsakan varit tvungna att svara med våld då de blivit beskjutna.

Det har också hänt att polisen rapporterat om det dödliga våldet först efter att en försvunnen person hittats mördad.

En stor folkmassa ses tåga efter en paketbil med den mördade Kian delos Santos bild på taket.
När 17-åriga Kian Delos Santos mördades av polisen demonstrerade människor på gatorna. På bilden ses människor tåga till pojkens begravning. En stor folkmassa ses tåga efter en paketbil med den mördade Kian delos Santos bild på taket. Filippinerna,Kriget mot droger

Ett fall har lett till undersökningar.

I augusti 2017 dog 17-åriga Kian Delos Santos till följd av övervåld av polisen. På grund av Santos unga ålder nådde fallet över nyhetströskeln också utomlands, varpå polischefen för området tvingades ta tjänstledigt.

Senare åtalades inte polischefen, men tre personer under honom dömdes för mord.

Amnesty ställer krav på presidenten

Amnesty publicerar i samband med sin rapport en lång lista på åtgärder riktade bland annat åt president Duterte, FN, polisen och hälsovårdsmyndigheten.

- Presidenten måste omedelbart avsluta det dödliga kriget mot drogerna, skriver organisationen.

Organisationen kräver också att polisen slutar med "det nyckfulla dödandet, arresterandet och tortyren."

- Internationella lagar måste följas, redan utförda brott måste undersökas och de skyldiga ska ställas till svars för sina handlingar, skriver Amnesty.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes