Hoppa till huvudinnehåll

Köttkonsumtionen minskar i Sverige - finländarna äter mer kött än tidigare men ändå mindre än svenskarna

Kalv i Kristoffer Nilssons ladugård
Arkivbild. Kalv i Kristoffer Nilssons ladugård Bild: Yle/ Stefan Paavola lantbruk,jordbrukare,Ko,Kalv,Ladugård,kristoffer nilsson

Svenskarna har under de två senaste åren skurit ner på köttkonsumtionen. År 2016 konsumerades 87,7 kilogram kött per person, medan dom bara åt 83,5 kilogram per person under förra året. Det är en minskning på 4,2 kilogram, eller omkring åtta maletköttpaket.

På Lantbrukarnas riksförbund är man nöjd med utvecklingen eftersom minskningen främst gäller importerat kött.

Svenskt kött är ur klimatsynvinkel bättre än importkött, menar Åsa Odell, vice ordförande på Lantbrukarnas riksförbund. Den svenska köttproduktionen har ökat och utgör nu 67 procent av köttmarknaden. År 2013 var den svenska andelen den lägsta någonsin, 61 procent.

– 60 procent av nötköttet kommer från mjölkkor som både producerar mjölk och kött, säger Odell.

Kor och nötkött har i onödan skällts på, säger Odell. Hon betonar att kon behövs för att upprätthålla traditionella landskap och att gödsel behövs för att producera mat.

Dessutom säger hon att kor omvandlar gräs till mat för människan vilket gör kon till en viktig del av kretsloppet.

Köttkonsumtionen har ökat rejält sedan 50-talet

Efter att Sverige blev medlem i EU år 1995 sköt köttkonsumtionen i höjden. Stora mängder importkött fanns plötsligt tillgängligt på marknaden till ett rimligt pris.

Levnadsstandarden har ökat sedan 50-talet vilket syns i ökad köttkonsumtion - det konsumeras mer än dubbelt så mycket kött sedan just 50-talet.

– På den tiden åt man dessutom också inälvor och hästkött. Nu syns ökningen främst i fjäderfä- och nötkött. Konsumtionen av svinkött ligger mer eller mindre på samma nivå som tidigare, säger Åsa Lannhard Öberg, expert på Jordbruksverket.

Vegetarisk boom märks av

Vegetariska och veganska alternativ är allt mer populära och det syns i detaljhandeln.

– Försäljningen av växtprotein växer med god fart. Vi har lagt märke till att försäljningen ökat med en femtedel, säger Tobias Rydgren, presschef på Coop.

Konsumtionen mäts i kött med ben. Efter tillagning försvinner ungefär hälften av den vikten.

I Finland har köttkonsumtionen fortsatt öka, och ligger på 81,3 kilogram kött per person. Det är en ökning på 300 gram.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes