Hoppa till huvudinnehåll

Tullen beslagtog hundratals kilogram dopningsmedel värda 2,5 miljoner euro i fjol

En ampull innehållande dopningsmedel i beslag hos Tullen.
Detta jättebeslag är inte det första av sitt slag. Bild: Tullen. En ampull innehållande dopningsmedel i beslag hos Tullen. Bild: Tullen Tullens beslag,dopning

Tullen avslöjade ett fall av transittransport och tullagring av 900 kilo illegala dopnings- och läkemedel i samband med tullbevakningen hösten 2018. Detta framgår ur Tullens pressmeddelande.

Tullens förundersökning visade att medlen härstammade från Kina. De har transporterats i fyra partier till Finland som flygfrakt via Turkiet, Polen och Tyskland.

Tre partier beslagtogs i ett tullager i Kymmenedalen i november i fjol. Den arbetstagare som var ansvarig för lagrets verksamhet uppges vara misstänkt för brott.

De beslagtagna medlen innehåller anabola steroider, tillväxthormoner, testosteron och andra läkemedel som räknas som dopningsmedel.

Fallet har undersökts i samarbete med Europol och olika länders myndigheter som grovt dopningsbrott, läkemedelsbrott och olovlig utövning av ett yrke inom hälso- och sjukvården.

Enligt Tullen går fallet inom kort till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Salpausselkä.

Felaktiga varubeskrivningar utnyttjas vid smuggling

Det här är inte det första fallet av sitt slag. År 2017 undersökte Tullen ett fall där ett antal partier dopningsmedel med en totalvikt på nästan 1000 kilogram transporterats till Finland som flygfrakt via Singapore och Hongkong.

Varubeskrivningarna angav att försändelserna innehöll kreatin, men i Tullens laboratorieundersökning framgick det att de innehöll flera olika dopningsmedel.

Tullen uppger att felaktiga varubeskrivningar är ett återkommande mönster i dessa fall.

Tullen samarbetar med olika myndigheter i Europeiska unionen vid utredningen av transittransporter av dopnings- och läkemedelsförsändelser.