Hoppa till huvudinnehåll

VM guldet ger vatten på kvarn - USA:s fotbollsdamer kräver lika lön för lika arbete

USA:s damlandslag i fotboll firar sitt VM-guld år 2019.
Supportarna jublade på läktaren då USA vann. USA:s damlandslag i fotboll firar sitt VM-guld år 2019. Bild: AFP / Lehtikuva USA,fotboll,världsmästerskapet i fotboll för damer,firande

”Lika lön” skrek amerikanska fans i talkörer på fotbollsstadion i Lyon minuterna efter att de amerikanska fotbollsdamerna hade segrat i VM-finalen. Många tror att det nu kan lyckas.

Det var en värdefull seger för det amerikanska fotbollslandslagets damer. Var och en av dem uppges få 250 000 dollar som tack och lön för segern.

Men motsvarande honorar för vinnande amerikanska män skulle vara 1,1 miljoner dollar.

De amerikanska fotbollsdamernas seger på plan kan betyda också en annan seger inom kort. I mars i år lämnade de in en stämning mot sin arbetsgivare, den amerikanska fotbollsfederationen.

Hoppa över Twitterpostning

Marknadens realiteter på väg att ändras?

De klagade än en gång över att de förtjänar bara en bråkdel av vad deras mindre framgångsrika manliga kolleger får.

Fotbollsförbundet har hänvisat till marknadens realiteter, att kvinnor bara inte ska ha lika mycket betalt som männen.

Det har hävdats att fotbollsherrarna drar in mycket mera pengar i reklamintäkter och betalande publik. Därför ska de manliga spelarna ha del av vinsten, som i deras fall är större.

Nu går fotbollsdamerna till förhandlingsbordet med trumf på hand. Ännu en seger i världsmästerskapet. Det är rätt strategi, anser många kommentatorer i USA.

USA:s damfotbollspelare håller i en pokal och jublar.
USA:s damfotbollspelare håller i en pokal och jublar. Bild: AFP / Lehtikuva Dam-VM i fotboll 2019,USA

Lika lön för lika arbete, i teorin

Tidningen The Atlantic påpekade i en artikel i juni att lika lön för lika arbete har varit en lagstadgad princip i USA sedan år 1963. I praktiken fungerar det inte så bra.

Ute på den amerikanska arbetsmarknaden är kvinnornas medellön 81,1 cent mot männen dollar, med betydligt sämre resultat, på cirka 60%, för färgade och latinokvinnor.

Fotbollsdamerna lämnade in stämningen en symbolladdad dag, den internationella kvinnodagen 8 mars. I vissa fall tjänar de bara 38% av de manliga lönerna för en match.

Ändå anser de sig göra exakt samma fysiskt hårda arbete; mycket fysisk träning, deltagande i läger, hårda krav på matvanor och livsstil, och upprätthålla sin höga kompetens som spelare.

Övertygande argument?

De kvinnliga fotbollsspelarna har fört en effektiv och synlig kamp och har medierna med sig. En segermatch kan ge maximal 5000 dollar för kvinnolandslaget, men över 13000 dollar för herrlandslaget.

Ändå har fotbollsdamerna, påpekar de, genererat större vinster och omsättning för fotbollsförbundet de senaste åren.

Damerna har lockat större åskådarmassor. De har spelat oftare och mer framgångsrikt än männen. Det amerikanska herrlandslaget lyckades inte ens kvalificera sig till VM-turneringen i fjol.

Fotbollsdamerna fick ett nytt kollektivavtal år 2017, som ett resultat av den förra stämningen. Lönerna höjdes för fotbollskvinnorna, men de exakta lönerna är inte offentliga. Och de steg tydligen inte tillräckligt.

Politiker på damernas sida

För några dagar skrev 50 amerikanska kongressledamöter ett brev till Fotbollsförbundets ledning med en fråga om varför fotbollsdamerna betalas så mycket mindre.

Det är en oförlåtlig orättvisa, enligt brevet. Politikerna frågar vad det amerikanska fotbollsförbundet tänker göra åt den organiserade könsdiskrimineringen.

Fotbollsdamerna har också hunnit ha en kontrovers med president Donald Trump. Redan för några veckor sedan sa några av damerna att det inte tänker gå, även om de blir bjudna till Vita huset.

President Trump svarade på Twitter att de inte ska vara så stora på sig, utan se till att vinna först. Nu har de gjort det.

"Vi har inte tänkt på inbjudan"

På söndagen gratulerade president Trump fotbollsdamerna. Han svarade på några journalistfrågor på väg till helikoptern efter sin golfsöndag. Han fick också frågan om laget nu ska bjudas in till Vita huset.

-Vi har inte tänkt på det, vi ska se på det, sa presidenten och tog följande fråga.

Amerikanska kommentatorer skämtar om att Trump säkert är den enda i hela USA som inte redan har tänkt på att laget borde bjudas in till Vita huset. Alla andra framgångsrika idrottare har fått inbjudan.

Preisdent Trump bakom ett bord fullt av hamburgare som serverades åt fotbollslaget Clemson Tigers i Vita huset
President Trump bakom ett bord fullt av hamburgare som serverades åt fotbollslaget Clemson Tigers i Vita huset. Preisdent Trump bakom ett bord fullt av hamburgare som serverades åt fotbollslaget Clemson Tigers i Vita huset Bild: epa hamburgare,Donald Trump

Storstjärnan Megan Rapinoe och flera andra spelare håller fast vid att de inte går, även om de blir inbjudna till Vita huset. President Trump har råkat ut för det tidigare. Han har låtit bli att bjuda in lag som kan tänkas vara fientligt inställda.

Bedömningen i USA är att det är högst osannolikt att president Trump bjuder in damlandslaget, bland annat för att undvika förolämpningen om de inte kommer. Men det kan finnas flera skäl.

Gayspelare mindre välkomna?

Just damernas fotbolls-VM hade låg prioritet i Vita huset. Presidenten sände iväg en amerikansk delegation bestående av huvudsakligen kvinnliga tjänstemän.

Amerikanerna skämtar om att han inte sände iväg ens dottern Ivanka, som annars syns överallt i internationella sammanhang.

När det var dags senast, sände president Barack Obama iväg sin vicepresident Joe Biden för att stötta och gratulera i finalen. Och efteråt bjöd Obama in laget till Vita huset och sa att det ”att spela fotboll som en tjej” numera är den bästa tänkbara hedersbetygelsen.

För Trump var det knappast aktuellt att sända vicepresident Mike Pence. Flera av spelarna i damlaget är öppet homosexuella. Vicepresidenten med sin mycket kristna framtoning anses negativt inställd till homosexualitet.

Politisk seger

Däremot har det varit tal om bjuda in det segrande damlaget till kongressen. Det skulle innebära ännu en politisk storseger för demokraternas Nancy Pelosi.

Kongressledamöterna är minst lika intresserade som president Trump att blir fotograferade tillsammans med idrottshjältarna.

Plötsligt är europeisk fotboll – också för damer – en populär och viktig gren. Nu kan den bli också lika kommersiellt intressant som andra amerikanska idrottsgrenar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes