Hoppa till huvudinnehåll

Den snåriga vägen till gruppspel i Europa inleds i kväll – “Om HJK ska utvecklas som klubb borde man klara av att ta sig till gruppspelet varje år”

Rafinha på träningar med sina lagkamrater på Tölö fotbollsstadion inför HJK:s match mot HB Tórshavn.
Rafinha på träningar med sina lagkamrater på Tölö fotbollsstadion inför HJK:s match mot HB Tórshavn. Rafinha på träningar med sina lagkamrater på Tölö fotbollsstadion inför HJK:s match mot HB Tórshavn. Bild: Lehtikuva HJK Helsingfors

HJK inleder kvalet till Champions League på tisdag. HB Tórshavn från Färöarna är en motståndare som HJK i normala fall ska klara av att besegra.

HJK har spelat i europeiska cuptävlingar varje år på 2010-talet. Endast en gång har äventyret tagit slut i den första kvalomgången – sommaren 2013 mot estniska Nõmme Kalju.

Två gånger tidigare har HJK mött på motstånd från Färöarna. År 1994 slog Klubi B71 Sandur med 7–0 och i fjol fick Víkingur Gøta se sig besegrade med 2–5.

HB Tórshavn är Färöarnas mest framgångsrika klubb med sina 23 mästerskap, men den här säsongen ligger laget endast på femte plats i serien.

– Jag var överraskad av att få veta att de i sin egen liga spelar med stort bollinnehav i stil med gamla goda Barca. Matcherna i Europa är förstås annorlunda. Vi mötte på färöiskt motstånd i fjol också och då visade sig deras spel vara helt annorlunda än på video. Det var vi som hade bollen i matchen, säger HJK:s Nikolai Alho på klubbens webbplats.

Under årens lopp har HB Tórshavn besegrat endast två motståndare i Europa: år 1993 mot FK Jelgava från Lettland och 2014 mot Lincoln Red Imps från Gibraltar.

– Vi fokuserar på vår egen grej. Vi är förhandsfavoriter, slår Alho fast.

Nikolai Alho tror på avancemang.
Nikolai Alho, HJK. Nikolai Alho tror på avancemang. Bild: Matti Raivio/All Over Press fotboll,Nikolai Alho,Fotbollsligan,HJK Helsingfors,HJK Helsinki,Finska Ligasystemet i fotboll

HJK har haft sina egna utmaningar den här säsongen. Efter en trevande start fick den långvariga tränaren Mika Lehkosuo gå i slutet av maj.

Under den nya tränaren Toni Koskelas ledning har HJK på sina sex matcher tagit fyra segrar. Den senaste kom i torsdags då HJK besegrade HIFK med 2–0 i Helsingforsderbyt.

– Början på säsongen var svår men vi har bättrat på vårt anfallsspel som rullar på bättre och i högre tempo än tidigare, intygar Alho.

Returmötet mellan HJK och HB Tórshavn står på programmet nästa vecka den 16 juli.

Vinnaren möter sannolikt Röda Stjärnan från Serbien i den andra kvalomgången. I den första omgången möter Belgradlaget FK Suduva från Litauen.

Siktet inställt på gruppspel i Europa League

För att HJK ska ta sig till gruppspelet i Champions League, efter en paus på 21 år, krävs att laget tar sig segrande genom fyra kvalomgångar.

26 lag är direktkvalificerade till gruppspelet i Champions League där 32 lag deltar. Av de sex platserna som är tillgängliga via kval är endast fyra reserverade för ligamästare från mindre fotbollsnationer som Finland. Två av platserna går till lag som slutat på andra eller tredje plats i mellanstora fotbollsländer (som Ryssland, Belgien och Holland).

HIFK:s och HJK:s spelare strider.
HJK besegrade HIFK i sin senaste match. HIFK:s och HJK:s spelare strider. Bild: Matti Raivio/All Over Press HJK Helsingfors,HIFK Fotboll

För HJK:s del känns gruppspelsfasen i Europa League betydligt mer realistisk.

Alla förlorande lag i kvalomgångarna i Champions League flyttas till kvalet i Europa League. Även där finns fyra kvalomgångar innan gruppspelet, men motståndarna är i snitt av det lättare slaget jämfört med lagen i den senare omgångarna i Champions League-kvalet.

Ifall HJK exempelvis vinner över HB Tórshavn men torskar mot Röda Stjärnan i Champions League-kvalets andra omgång, fortsätter äventyret i Europa med den tredje kvalomgången i Europa League.

Det har gått fem år sedan HJK tog sig till Europa League-gruppspelet.

– Jag är sugen på att få uppleva gruppspelet igen. Jag tror att det är möjligt får oss att ta oss dit. Om HJK ska utvecklas som klubb borde man klara av att ta sig till gruppspelet varje år, anser Nikolai Alho.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport