Hoppa till huvudinnehåll

Entreprenören Nora Rosendahl: Mitt arbete definierade mig som människa

Vegas sommarpratare 2019 Nora Rosendahl
Entreprenören och författaren Nora Rosendahl forskar i arbetslivsrelaterad stress. Vegas sommarpratare 2019 Nora Rosendahl Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle. Vegas sommarpratare,forskare,Nora Rosendahl

Vegas sommarpratare Nora Rosendahl säger att det var svårt att medge att hon inte orkade. Att hon måste minska sina arbetstimmar för att kunna fortsätta. Hon kände sig så otroligt misslyckad.

Nora hade varit duktig flicka i hela sitt liv. Inga utmaningar var för stora och med ökade krav arbetade hon bara mer.

Hon jobbade på ett större företag med 70 timmars veckor och hon levde inte bara upp till de förväntningarna utan bjöd ofta på ännu en rapport eller ett ännu mera komplicerat diagram.

Nora Rosendahls laptop och anteckningsblock och kaffekopp.
Att jobba hållbart är nödvändigt på alla plan, enligt Nora Rosendahl. Nora Rosendahls laptop och anteckningsblock och kaffekopp. Bild: Privat. Vegas sommarpratare,Nora Rosendahl

En dag blev arbetsmängden för stor - och tröttheten överrumplade henne

År 2010 kom förändringen.

- Jag kunde inte längre springa så hårt, jobba så snabbt, sova så lite. Jag var plötsligt så otroligt trött. Även jag hade tydligen en gräns. Och jag är inte unik.

Utmattningssyndrom och burn out är i särklass den främsta orsaken till långtidssjukskrivningar och kvinnor är överrepresenterade i statistiken.

Lösningen blev att jobba mindre och ta pauser

Nora gick inte in i väggen utan hade kraften att bryta det destruktiva arbetsmönstret. Och inte bara bryta det utan även förändra det.

- Lunch borta från datorn, promenad till kontoret, stänga telefonen till natten. En liten sak åt gången, nånting varje dag.

Med tiden kom Nora ut ur sin utmattning.

- Här är det intressanta: jag berättade inte för någon om min förändringsprocess, säger hon.

Man och barn på brygga ser på solnedgång.
För Nora Rosendahl är sommaren tid med familjen. Man och barn på brygga ser på solnedgång. Bild: Privat. Vegas sommarpratare,Nora Rosendahl

Nora minskade sina arbetstimmar successivt, men inte ens då hon var nere i 50 till 60 timmar per vecka berättade hon om sin nya strategi, utan låtsades att hon fortfarande gjorde 80 timmars veckor.

Men hon började läsa på om arbetsframgång, kreativitet och resultat.

Människovärdet definierades av arbetsmängden och prestationen

- Jag hittade forskning som visar att efter 50 timmar i veckan så ger varje extra timme knappt något extra i bättre resultat. Och efter 65 timmar i veckan är effekten negativ.

- Ju mer du jobbar, desto mer tar du bort av din skärpa och energi från morgondagens arbetsdag. Med andra ord: dina extra timmar förstör det arbete du redan gjort, säger hon.

Nora började forska i arbetsliv men hon började också reflektera över sitt eget liv. Hur hade hon blivit en arbetsnarkoman?

- Det fanns en sak över allt annat som definierade vem jag var: min yrkesframgång.

- Gick det riktigt bra på jobbet kände jag mig oslagbar. Det jag gjorde definierade mig som människa, säger hon.

Viktigt att dela in arbetsdagen i tre delar för balansen

Nora Rosendahl drog radikalt ner på sina arbetstimmar men hon ändrade också på hur hon jobbade.

- Forskare säger att den optimala dagen för hjärnvänligt arbete är tredelad: morgonen tillbringar jag med komplext kognitivt arbete – som att skriva, analysera, göra presentationer. Lunch är tid för återhämtning – äta, ta en promenad, lyssna på en podcast, gå på yoga. Eftermiddagen är till för medelkomplext arbete, t.ex. möten.

Hon insåg att hon arbetat fel men även att fritiden var fel, för där fanns inte heller någon återhämtning.

- Tidigare använde jag all min energi under arbetsdagen och kom hem med en tom energitank. Då var det lättast att lägga sig på soffan med telefonen och lite förstrött kolla nyheter och social media.

- Jag kunde åtminstone låtsas som om jag kopplade av, jag låg ju stilla. Men i själva verket fortsatte min hjärna på högvarv, med telefonen, förklarar hon.

Flera ben gör att sitsen blir stadigare

Men den största förändringen kom när den oplanerade babyn Maya föddes.

- Att bli förälder hjälpte mig separera det jag gör från den jag är. Nu känner jag mig inte längre lika hotad då allt inte går som på Strömsö på jobbet.

Tidigare använde jag all min energi under arbetsdagen och kom hem med en tom energitank

Noras stol fick många ben och hon sitter stadigare.

- Jag vet att oberoende om jag lyckas eller misslyckas i min karriär, så har jag min roll som förälder, som livspartner, som vän, som dotter och som mentor att luta mig tillbaka på.

I dag jobbar Nora Rosendahl med att hjälpa företag att få ett mera sunt arbetsklimat och effektivare arbetsmodeller, samtidigt som hon forskar kring framtidens arbetsplats på Aalto universitetet.

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA
Avicii: Wake med up
Rihanna & Drake: Work
Alanis Morrisette: Ironic
Sara Isaksson: Uti vår hage
Ed Sheeran: Thinking out loud
Tina Turner: Private dancer
Lost Frequencies: Are you with me

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP