Hoppa till huvudinnehåll

Ersättningarna till svenska damlandslagsspelare väcker reaktioner – Svenska Fotbollsförbundet anmäls för diskriminering

Svenska damlandslagsspelare är samlade och diskuterar.
Svenska damlandslagsspelare är samlade och diskuterar. Bild: EPA-EFE/SEBASTIEN N​OGIER Sveriges damlandslag i fotboll,Stina Blackstenius,Sofia Jakobsson,Magdalena Ericsson

Svenska Fotbollsförbundet har anmälts till den svenska Diskrimineringsombundsmannen. Orsaken till anmälningen är oproportionerliga ersättningar till det svenska damlandslaget.

Dagar efter att det svenska damlandslaget säkrat VM-brons anmäls Svenska Fotbollsförbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Det är Nina Rung (kriminolog och föreläsare) och Peter Rung (jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrotten) som gjort anmälningen.

– Jag vill anmäla Svenska Fotbollförbundet för oskälig lönediskriminering på grund av kön. Fotbollförbundet beslutar om ersättning till både dam- och herrlandslagen i Sverige. De delar inte ut ersättningen för landslagsspel för våra seniorlandslag på ett sätt som är skäligt då damernas landlagsspelare inte får lika ersättning för lika prestation som herrarna, står det bland annat i anmälan enligt SVT.

Damlandslagets ekonomiska förutsättningar har varit på tapeten även förr i Sverige. Hösten 2017 var landslaget nära att bojkotta Fotbollsgalan, men ett nytt avtal gjorde att den strejken inte blev av.

Förklarar i debattartikel

I en debattartikel i Expressen motiverar Nina och Peter Rung sin anmälan.

– Vårt damlandslag har under många år presterat bättre än herrarna, sett till turneringar och medaljer. Det är en relativt enkel jämförelse mellan olika prestationer. Ändå har damerna fått nöja sig med smulor när det kommer till ersättning.

– Vi har i dag lämnat in en anmälan om lönediskriminering på grund av kön till Diskrimineringsombudsmannen. Nu förväntar vi oss inget mindre än att Sverige tar efter våra grannländer och ser till att landslagen får jämställda ersättningar.

– Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation, skriver man bland annat i artikeln.

DO:s pressansvariga Clas Lundstedt säger till SVT att man inte fått in liknande anmälningar tidigare.