Hoppa till huvudinnehåll

Finlands Lejons Ordens förtjänstkors till jordbrukaren Henrik Holm

En man och en kvinna poserar för fotografen.
Henrik och hustrun Ann-Lena Holm. En man och en kvinna poserar för fotografen. Bild: Kustmedia Ab/Lisbeth Bäck gifta par,henrik holm

Henrik Holm från Hirvlax i Nykarleby har av republikens president förärats Finlands Lejons Ordens förtjänstkors. Utmärkelsen är ett erkännande för mångårigt engagemang inom livsmedelsproduktion.

Det var senaste fredag som han fick ta emot utmärkelsen på Österbottens kötts premiering, men Henrik Holm fick veta om hedersbetygelsen redan i samband med självständighetsdagen.

- Frun ringde hem och frågade om jag hade läst tidningen, berättar han. Det var så jag hörde det.

Henrik Holm valdes på 1980-talet in i ungdomsklubben för producenter i Nykarleby. Efter det har det blivit en hel del förtroendeuppdrag.

- Den här utmärkelsen är inget som jag har eftersträvat, utan jag har alltid arbetat för regionen och branschens väl, säger han.

Familjejordbruket tog han över år 1995, det omfattade både spannmålsodling och svinproduktion. Numera har han avvecklat den egna djurhållningen och är delägare i en svinfarm.

- Jag har också trappat ner och lämnat de flesta förtroendeuppdragen. Det finns nog att göra på gården och så har jag nu också mer tid att ägna åt familjen, säger Henrik Holm.

Läs också