Hoppa till huvudinnehåll

Författaren Christina Andersson: "Bra historier kommer alltid att fungera"

Christina Andersson har på sig en randig skjorta och sitter i en stol framför en bokhylla.
Christina Andersson tycker barnböcker har utvecklats åt rätt håll. Christina Andersson har på sig en randig skjorta och sitter i en stol framför en bokhylla. Bild: Andrea Wiklund/Yle Christina Andersson,författare,jakob dunderskägg

Jakob Dunderskägg, piraten som blev barnvakt. En välkänd figur för både unga och äldre, som sedan 1960-talet har fascinerat en mängd barn.

Bakom karaktären, som i år fyller 50 år, finns åboländska författaren Christina Andersson. Inspirationen till Jakob Dunderskägg finns i Anderssons barndom.

- Han är en blandning av olika personer, bland annat av olika personer från Nagu. När det här huset byggdes fanns det många som kom och hjälpte till. Pappa bjöd på snaps efter ett välgjort arbete, och då var det en av dem som tyckte om att berätta historier. Jag var nio år och nog lite kär i honom. Han fanns med i bakgrunden då jag skapade Dunderskägg, säger Andersson.

Jakob Dunderskägg var ingen barnbok från början, utan en karaktär som Andersson skrev för radio. Hon tyckte att barnen behövde något roligt att lyssna på i morgonradion.

- Mina barn var då i den åldern att de ville ha något spännande att lyssna på i radion, och jag tänkte att finns det inget sådant får man hitta på det själv!

Närbild på en Jakob Dunderskägg-bok med en illustration.
Christina Andersson har själv illustrerat böckerna om Jakob Dunderskägg Närbild på en Jakob Dunderskägg-bok med en illustration. Bild: Andrea Wiklund/Yle Christina Andersson,böcker,författare,jakob dunderskägg

Senare visade hon manuskriptet till sin författarvän Sebastian Lybeck. Han förde det till sin förläggare i Sverige som nappade och gav ut den första boken.

Det är viktigt att barn tas på allvar― Christina Andersson

Jakob Dunderskägg har alltså 50 år på nacken, men orkar ändå hänga med på äventyr lika aktivt som förut. Enligt Andersson har han ingen sämre sida, men däremot desto flera bra sidor.

- Han tycker det är roligt att vara med barnen men han älskar ingalunda alla barn utan tyckte att barnvakt är ett jobb han kunde prova på. Han har inga fördomar och huvudsaken är att de har roligt tillsammans.

Börjar han känna sig gammal?

- Nej, jag skulle säga att han känner sig yngre! Han är just så trevlig som jag hoppades han skulle vara och han klarar nog att åldras ännu mera.

Barnböcker i dag mera accepterande

I dag lyfter många barnböcker upp viktiga frågor såsom rätten att få vara sådan man är och klimatfrågor.

Sådant var det dåligt med förr, berättar Andersson.

- För femtio år sedan fanns det nästan inga bra barnböcker. Det fanns bara den gamla typen av barnböcker, traditionella och tråkiga. Men sen kom det en vändning, kanske främst i Sverige och Danmark, då barnböckerna började fyllas av alkoholist-pappor och skilsmässor. Jag hängde med i svängen och gjorde en tecknad barnfilm om skilsmässa.

Hon poängterar att det är viktigt att det inte blir för tragiskt och sorgligt, utan man ska också ta fasta på det roliga.

- Det är viktigt att det alltid finns ett hopp i dessa historier.

Christina Andersson står ute på sin gård med en Jakob Dunderskägg-bok i handen.
Andersson ser fram emot att se Skärgårdsteaterns uppsättning av Jakob Dunderskägg Christina Andersson står ute på sin gård med en Jakob Dunderskägg-bok i handen. Bild: Andrea Wiklund/Yle Christina Andersson,böcker,författare,jakob dunderskägg

Christina Andersson tycker också det är viktigt att barnen tas på allvar, som publik och som individer.

- Förr var barn satta åt sidan, de var små och de var b-kategorin och barnböcker var en b-kategori av böcker. Som tur har det förbättrats.

Andersson konstaterar att barnböckerna i dag är mycket mera accepterande och att mångfalden är större. Det ser hon som en positiv utveckling.

Ändå tror hon inte att Jakob Dunderskägg skulle vara annorlunda om hon hittat på honom i dag.

- Hans mål är att berätta historier. Roliga, bra historier har hållit i alla tider och de kommer alltid att hålla. Det handlar om att fängsla och fascinera.

Dunderskägg besöker Åboland

Skärgårdsteatern sätter i år upp Jakob Dunderskägg för sin sommarturné.

- Jag ser fram emot att se pjäsen. Jag är väldigt intresserad och spänd så jag rusar som en blixt dit då den besöker Nagu!

Skärgårdsteaterns turné besöker bland annat Nagu, Hitis och Korpo. Se hela schemat på Skärgårdsteaterns webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland