Hoppa till huvudinnehåll

Kasper Björkqvist väcker beundran i Pittsburgh Penguins: “Han har slagit nästan alla våra styrke- och konditionsrekord”

Kasper Björkqvist på Lejonens träningar, april 2018.
Kasper Björkqvist på Lejonens träningar, april 2018. Kasper Björkqvist på Lejonens träningar, april 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson Kasper Björkqvist

Kasper Björkvist skrev sitt första NHL-kontrakt i maj. Under sommaren har han imponerat på klubbledningen i Pittsburgh Penguins med sina insatser på gymmet.

– Han har slagit nästan alla våra styrke- och konditionsrekord som vi har i Pittsburg, konstaterar Penguins assisterande GM Bill Guerin för EP Rinkside.

Den Esbobördiga 21-åringens chanser att vika åt sig en plats i NHL ser inte omöjliga ut – åtminstone inte på lång sikt.

– Han är ett fysiskt fenomen med en fin personlighet. Han blir bättre på isen för varje år och vi är ivriga över honom, säger Guerin

Sajten DK Pittsburgh Sports tog en närmare titt på Björkqvists träning och kontaktade finländarens fystränare Yunus Barisik. Björkqvist och Barisik har samarbetat sedan år 2015 då Björkqvist spelade för Esbo Blues juniorer.

Öppna Instagram-inlägget

Enligt Barisik beror Björkqvists exeptionella fysik på tre saker. Han har genetiska anlag för att få styrka via träning lättare än de flesta, han har tränat på rätt sätt, och han är driven att bli bättre.

– Han är en av de mest tävlingsinriktade människorna jag någonsin träffat. Han vill vinna varje aktivitet vare sig det handlar om styrketräning på gymmet, ett sprintlopp eller ett konditionstest, säger Barisik.

Björkvist var inte stark när samarbetet med Barisik inleddes.

– När vi började kunde han göra en serie på fem frivändningar med 50 kilos tyngder. Vi började med lätta vikter för han hade inte lyft tyngder tidigare. Vi måste se till att hans teknik var i skick för större vikter.

– Förra sommaren gjorde han frivändningar med 125 kilo. Det är otroligt stora framsteg på ett par somrar, säger Barisik.

Björkvist reserverades av Pittsburgh Penguins i andra omgången sommaren 2016. Tidigare samma år vann Björkqvist JVM-guld.

De tre senaste säsongerna har anfallaren spelat för universitetslaget Providence College.

Läs mera:

Kasper Björkqvist jagar en NHL-plats i höst: "Med tanke på hur laget ser ut var tiden mogen att krita på för Pittsburgh"

Den finlandssvenska ishockeyspelaren Kasper Björkqvist tecknade för ett par veckor sedan ett NHL-kontrakt med Pittsburgh. Under försäsongen ska den nu 21-årige Björkqvist visa upp sig med målsättningen att så småningom få chansen i NHL. Björkqvist ingick i Jukka Jalonens JVM-guldlag 2016 och välkomnar diskussionen om NHL-spelarnas VM-deltagande. Han är övertygad om att landslaget lockar.

Läs också