Hoppa till huvudinnehåll

Seglaren Kaarle Tapper ett steg närmare OS trots misslyckad sista dag i VM – “Potentialen har vuxit igen sedan förra VM”

Kaarle Tapper slutade på 26:e plats i OS-regattan i Rio.
Kaarle Tapper slutade på 26:e plats i OS-regattan i Rio 2016. Kaarle Tapper slutade på 26:e plats i OS-regattan i Rio. Bild: EPA Kaarle Tapper,segling

Kaarle Tapper tappade flera placeringar under den sista dagen av VM i Laser Standard. Han var ändå klart bästa finländare och tog ytterligare kliv mot att få tävla i OS i Tokyo.

Inför den sista dagen låg Tapper på en nionde plats i VM i Sakaiminato i Japan. I guldfleeten fick Tapper nöja sig med en 42:a och 43:e plats. Den svåra avslutningsdagen resulterade i ett ras på tio placeringar.

I fjol säkrade Tapper en nationsplats till OS med sin tolfte plats i VM i Danmark. I årets VM blev placeringen 19:e.

– Nivån i Laser Standard är verkligen bred. När man tänker på Kaarles 19:e plats, så har han omkring sig sådana som har tagit OS- och VM-medaljer tidigare, berättar seglingslandslagets tränare Joakim Wilenius för Yle Sporten.

– Men det är klart att 19:e är en liten besvikelse, i synnerhet som han var nia efter gårdagen.

Förhållandena under VM var varierande. 23-årige Tapper klarade av att ta topplaceringar i starter som gick i olika slags vindar (samtliga placeringar: 5, 20, 1, 16, 15, 10, 36, 9, 4, 3, 42, 43).

– Potentialen har vuxit igen sedan förra VM, intygar Wilenius, trots att Tappers placering i år var aningen sämre.

Skip Instagram post

För tillfället är Kaarle Tapper Finlands klara etta i båtklassen Laser Standard. Finlands OS-plats är säkrad, och det mesta tyder på att det är Tapper som kommer att representera Finland i Tokyo nästa sommar.

Det är Finlands Olympiska kommitté som utser OS-seglarna. Tappers plats i truppen kan klarna redan på det här årets sida.

Tapper är den enda finländaren i Laser Standard-klassen som är på väg till för-OS i Enoshima i augusti.

Tre finländare med i VM – guldet till Australien

Finlands två övriga VM-deltagare Nooa Laukkanen och Aleksi Tapper slutade på 85:e respektive 94:e plats i regattan. Duon hör till utmanargruppen i Finlands seglingslandslag.

– De funderade från början om de alls ska åka dit eller inte. De har ändå börjat klara sig mycket bättre, och det här var en riktigt bra efrarenhet. De har definitivt gått framåt, säger tränaren Wilenius.

Tom Burton vann OS-guld i Rio.
Tom Burton vann OS-guld i Rio. Tom Burton vann OS-guld i Rio. Bild: EPA segling,Tom Burton

I VM i Laser Standard deltog 156 seglare.

VM-guldet i Japan gick till den regerande olympiska mästaren Tom Burton från Australien. Burtons landsman Matthew Wearn kom tvåa och nyzeeländaren George Gautrey trea.

Internt OS-kval mellan de finländska damseglarna

Damernas VM i Laser Radial avgörs på samma ort, Sakaiminato, 17 till 24 juli.

VM är samtidigt den första delen av ett internt OS-kval mellan Monika Mikkola och Tuula Tenkanen. Mikkola säkrade en nationsplats till Finland med sin fjärde plats i VM i fjol. Det interna OS-kvalets andra del är i VM 2020 i Melbourne i februari.

– Vi har gjort allt i kvalsystemet för att topplaceringar ska ha stor betydelse, det vill säga att de inte ska titta för mycket på den andra, säger Wilenius.

OS-kvalsystemet mellan Mikkola och Tenkanen är sådant att seglarna får poäng för placeringar bland de 16 bästa i VM. Poängsystemet är logaritmiskt så att en topplacering ger betydligt fler poäng än två halvbra placeringar.

Skip Instagram post

Tenkanen har seglat bättre än Mikkola i årets tävlingar så här långt, men vindarna i VM kan komma att spela stor roll. Tenkanen är bättre i hård vind medan Mikkolas styrkor kommer fram i lätt vind.

Läs mera:

Tuula Tenkanen i ny roll i bekant sits – måste slåss om en plats i Tokyo, där karriären tar slut: ”Efter OS gör jag något annat”

För drygt tio år sedan snuvade Tuula Tenkanen Sari Multala på konfekten då hon knep biljetten till OS i Peking framför näsan på förhandsfavoriten. Nu kan Tenkanen själv förlora sin plats till klubbkamraten Monika Mikkola.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport