Hoppa till huvudinnehåll

Trumps linjedragning för miljön: Skogsvård, kristallklart vatten och ekonomisk tillväxt som ger jobb

Trump med knuten näve, vänd til höger i talarstolen.
Trump med knuten näve, vänd til höger i talarstolen. Bild: EPA-EFE Donald Trump,miljöpolitik,Knytnäve

President Donald Trump prisar sitt internationella ledarskap inom miljövården. Men amerikanska miljöförbättringar får inte skada arbetsplatserna. Vid ett möte i Vita huset påminde Trump också om hur skogsfolken gör för att undvika bränder.

Donald Trump besökte de branddrabbade skogsområdena i Kalifornien och Oregon i höstas. Då fick han utstå hån för sitt förenklade påstående om att det bara handlar om att sköta och kratta i skogarna. Då finns där inte något som kan brinna, menade han.

Donald Trump anser nu att han fick rätt i fråga om skogsbränderna. I Kalifornien slutade de skratta efter en tid, sade Trump vid ett miljömöte i Vita huset på måndagen.

- Och efter fem veckor sa de: Han har ju rätt.

Finlands modell

Trump skrev under ett presidentdekret i december om en aktivare skogsförvaltning, för att förhindra katastrofala markbränder. Det börjar nu förverkligas.

Trump upprepade vad han tidigare fått höra av utländska statschefer: Det handlar om att sköta skogen.

Donald Trump med följe passerar utbränd brun paketbil efter skogsbrand i Kalifornien
Skogsbrand i Kalifornien. Donald Trump med följe passerar utbränd brun paketbil efter skogsbrand i Kalifornien Bild: EPA-EFE Donald Trump,skogsbränder,Kalifornien

- Jag talade med representanter för några länder, välkända länder, och de förklarade att de kommer från skogsnationer.

Det var ett nytt begrepp för Trump.

- De lever i skogen, och de har inga problem med skogsbränder.

Trump har använt uttrycket också tidigare, då citerande president Sauli Niinistö. Nu är den finländska skogspolitiken aktuell igen i USA.

Klimatförändringen nämns inte som miljöproblem

Trump betonar aktiv skogsskötsel, men inte andra frågor som exempelvis skillnader i klimat och väderleksförhållanden eller trädslag.

Klimatförändringen verkar inte vara något problem, varken gällande skogsbränder eller i andra miljösammanhang.

Tvärtom antyder president Trump att USA förverkligar minskade utsläpp av luftföroreningar och växthusgaser snabbare än många andra länder, det vill säga de som är med i Parisavtalet.

Donld Trump med följe studerar skogsbrandens härjningar i Kalifornien.
Donld Trump med följe studerar skogsbrandens härjningar i Kalifornien. Bild: EPA-EFE skogsbränder,Kalifornien,Donald Trump

"Världsbäst på miljö"

Det var miljövårdens dag i Vita huset på måndag. President Donald Trump och hans tjänstemän inom miljösektorn kände behov av att berätta hur bra den amerikanska miljön mår och hur världens bästa experter jobbar i Vita huset med miljöfrågor.

Presidenten talar om det kristallklaraste vattnet. Han betonar behovet av dricksvatten efter några svåra skandaler på olika håll i USA.

Världens renaste luft finns också på listan. De amerikanska koldioxidutsläppen minskar varje år. Utsläppen av de viktigaste luftburna partiklarna är sex gånger mindre i USA än i världen i medeltal, sa presidenten.

Usa är numera världsledande leverantör av ren, förmånlig naturgas, och andra energikällor. Trump tror också på solenergi. Däremot har han uttalat sig föraktfullt om vindkraften som nyckfull och otillräcklig.

Miljömyndigheten förverkligar ekonomisk tillväxt

Trumps miljöpolitik som den förklarades i Vita huset på måndagen består av tre enkla delar; rent vatten, ren luft och fortsatt ekonomisk tillväxt som tryggar jobben.

Andrew wheeler.
Andrew Wheeler. Andrew wheeler. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Andrew Wheeler

De går att kombinera försäkrar både presidenten och hans man vid miljömyndigheten EPA, Andrew Wheeler. Han har jobbat ett drygt år och kom från ett jobb som lobbyist för kolindustrin.

Han är kontroversiell för andra, men inte för president Trump som brukar prisa det rena amerikanska kolet.

Kritikerna misstänker att Wheelers mål är att upplösa miljömyndigheten inifrån och eliminera så många hämmande regleringar som möjligt för energi-industrin. Många sådana förenklingar har redan gjorts.

"Allt blir bättre"

Både presidenten och miljömyndighetens chef bollar med stora siffror för att visa hur mycket bättre allting har blivit. Från år 1970 har luftföroreningen i USA minskar med 74% - samtidigt som ekonomitillväxten var långt över 200%.

Siffrorna är svåra att greppa och kritikerna anser att de inte är speciellt relevanta – åtminstone fungerar de inte som bevis på att president Trumps miljöpolitik är en stor succé.

Miljöorganisationerna är kritiska till president Trump, men har knappast alls någon genomslagskraft i USA.

Miljöinnehåll i handelsavtalen

Parisklimatavtalet beskrivs fortfarande som ett dyrt avtal som är tänkt att lura USA på ekonomisk framgång, och klimatförändringen i övrigt nämns knappt.

Däremot framhäver Trump det nya handelsavtalet med Mexiko och Kanada, USMCA. Trump betonar att det för första gången också har miljöinnehåll.

Trump nämner USA:s oro över mängden plastavfall i världshaven. Tusentals och åter tusentals ton av avfall dumpas av andra länder, och det landar vid USA:s stränder, klagar Trump.

Kina och Ryssland kan inte hjälpa

Sextio procent av havens föroreningar kommer från sex asiatiska länder, påpekar EPA-chefen Andrew Wheeler.

- När andra länder behöver hjälp med att rena sin luft, sitt vatten eller land, så vänder de sig till oss för hjälp. De går inte till Kina eller Ryssland.

USA har all lagstiftning och teknologi på som krävs. Vi är och förblir det land som har den bästa standarden för miljöskydd, hävdade Andrew Wheeler.

Obamas och demokraternas fel?

President Trump säger sig ha många praktiska åtgärder på gång – och han missar aldrig en chans att berätta hur många fel president Obamas administration gjorde.

Men nu ska gamla regleringar försvinna. Enligt Trump gjorde de att amerikanska företag måste flytta sin produktion utomlands med arbetsplatserna, och anpassa sig till andra länders sämre miljöstandard.

Trump förtalar också demokraternas nya gröna politik, ”Green new deal” som över hundra kongressledamöter står bakom.

Det är ett stort dyrt paket, som enligt Trump kommer att kosta nästan 100 biljoner dollar. Enligt olika faktagranskare är den summan tagen ur luften, eftersom demokraternas program är långt ifrån klart.

Demokraterna själva presenterar paketet som ekonomisk stimulanspolitik som beaktar klimatförändring och resurseffektivitet. Men enligt Trump tar det livet av miljoner arbetsplatser och krossar de fattigaste amerikanernas drömmar.

Fiskeredskapsförsäljaren Bruce Hrobak i blå skjorta i Vita husets talarstol
Bruce Hrobak var också på plats. Fiskeredskapsförsäljaren Bruce Hrobak i blå skjorta i Vita husets talarstol Bild: EPA-EFE Donald Trump,miljöpolitik,Bruce Hrobak

Miljöbalans i valkampen

Trumps balanskonst går ut på att försvara miljön men också försvara amerikanskt självbestämmande, ekonomiskt välstånd och amerikanska arbetsplatser.

Trumps miljösatsning väcker förundran, men är också förståelig. Trumps miljöpolitik har svårt att väcka entusiasm hos de amerikanska väljarna. Över 60% av amerikanerna sägs ogilla presidentens hantering av klimatförändringen.

Vid evenemanget i Vita huset deltog också talare som Bruce Hrobak. Han är ägare av en sportfiskebutik och tackade presidenten för åtgärder som minskar förekomsten av giftiga alger i hans hemvatten.
Han betonade ändå mer vikten av att återvälja Trump.

Läs också