Hoppa till huvudinnehåll

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat besvären mot Pyttis flygplats - nu är miljölovet i skick

Ett litet flygplan i närbild. Två män är i cockpiten, en av dem håller på att hoppa ut.
Arkivbild. Ett litet flygplan i närbild. Två män är i cockpiten, en av dem håller på att hoppa ut. Bild: Yle/Vesa Grekula Pyttis,flygplan,flygplatser,flygfält,småflygplan

Vasa förvaltningsdomstol har nu godkänt miljölovet för Pyttis flygplats. Beslutet ger en god grund för den fortsatta utvecklingen av flygplatsen, säger Redstone Aeros ordförande Esa Korjula.

- Det här gick som förväntat. Det innebär att förvaltningsdomstolen anser att de rapporter som hör till ansökan om miljölovet har gjorts på ett adekvat sätt både från vår och miljömyndigheternas sida, säger Korjula.

Enligt Korjula ger det bolaget en ännu starkare grund för att fortsätta verksamheten.

Han är nöjd över det beslut som förvaltningsdomstolen har kommit fram till, även om det egentligen inte förändrar arbetet i praktiken.

En medelålders man tittar in i kameran. Han står inomhus framför en karta. Kvällssolen lyser honom i ansiktet med ett gult sken.
Arkivbild. Esa Korjula. En medelålders man tittar in i kameran. Han står inomhus framför en karta. Kvällssolen lyser honom i ansiktet med ett gult sken. Bild: Yle/Kari Saastamoinen Pyttis,flygplan,flygplatser,flygfält,Esa Korjula

Flygplatsens första skede är redan färdigt och har tagits i bruk. Transport- och kommunikationsverket Traficom har beviljat flygplatsen ett officiellt tillstånd att bedriva verksamheten.

- Såtillvida är flygplatsen redan en del av flygplatsnätverket, säger Korjula.

Det här betyder också att bolaget redan sedan tidigare har arbetat som om miljölovet redan blivit godkänt.

- Vi har haft tillstånd och möjlighet att upprätthålla verksamheten trots att besvärsprocessen har varit pågående, säger Korjula.

För tillfället fortsätter byggandet av landningsbanan som ska bli 1 800 meter lång. I slutet av sommaren öppnar Meteorologiska institutet en väderstation på flygplatsen.