Hoppa till huvudinnehåll

CKP: Tre finländare misstänks ha lett koppleriliga - tjänade 40 miljoner

Krp:n rakennus vantaalla.
Krp:n rakennus vantaalla. Bild: Markku Rantala / Yle Centralkriminalpolisen,Vanda

Tre finländare misstänks ha lett en omfattande koppleri- och penningtvättsverksamhet. Centralkriminalpolisen har utrett härvan i samarbete med myndigheter från Sverige, Spanien och EU.

Ligan misstänks ha tjänat över 40 miljoner euro på brotten, sedan år 2010. De misstänks ha upprätthållit en nätsida som förmedlade sexuella tjänster.

Enligt Helsingin Sanomat handlar det om nätsidan Sihteeriopisto som stängdes ner i mars.

Sidan var Finlands mest kända förmedlare av sexuella tjänster innan den stängdes ner på grund av misstankar om människohandel.

Enligt Europol befann sig den finländska huvudmisstänkta i Marbella i Spanien, därifrån personen misstänks ha upprätthållit sidan. Via nätsidan såldes åtminstone nigerianska människohandelsoffer. Det egentliga koppleriet ska ha skett i Finland och Sverige.

Anhållanden och husrannsakningar har gjorts i flera europeiska länder. Myndigheterna har gjort beslag och bankkonton har frusits.

De tre huvudmisstänkta, som alla är finska medborgare, är häktade i Spanien.

Brottsrubriceringen för CKP:s förundersökning är grovt koppleri. De spanska myndigheterna utreder misstänkt grov penningtvätt och medlemskap i kriminell organisation, skriver CKP i ett pressmeddelande. Utredningen har pågått sedan år 2012.

– Operationen lyckades tack vare effektivt internationellt samarbete och en lyckad arbetsfördelning. Utredningen av härvan har pågått en länge tid och först senare i år kommer vi att kunna höra misstänkta, säger kriminalöverkommissarie Mika Ihaksinen på Centralkriminalpolisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes