Hoppa till huvudinnehåll

De minsta pensionerna höjs med några tior - över 600 000 får höjd pension

Närbild av händerna på en äldre person med slantar i ena handen
Närbild av händerna på en äldre person med slantar i ena handen Bild: All Over Press pensionärer,pension,pengar,metallmynt,fattigdom,inkomster

Regeringen föreslår att de minsta folkpensionerna höjs med några tiotals euro. En höjning var ett av statsministerpartiet SDP:s vallöften.

Det förslag som regeringen ska föra till riksdagen för beslut gå ut på att folkpensionen höjs med 31 euro och garantipensionen med 50 euro i månaden.

Social- och hälsovårdsministeriet har berett ärendet. Enligt beredningen kommer cirka 609 000 pensionstagare att få en höjning av sin pension.

Höjningen gäller uppskattningsvis pensionärer med månadspensioner på högst 1 000 euro.

Enligt regeringsprogrammet används 183 miljoner euro per år till att höja de lägsta pensionerna.

Mindre förhöjning än i vallöfte

Nuvarande statsminister Antti Rinne (SDP) meddelade inför riksdagsvalet att Socialdemokraterna vill höja de lägsta pensionerna med 100 euro, men förhöjningen hans regering har enats om är alltså mindre än så.

Syftet med förhöjningen är enligt Social- och hälsovårdsministeriet att minska fattigdom, utanförskap och inkomstskillnader.

– Vi är glada och stolta över att vi kan föreslå att de minsta pensionerna höjs märkbart. Höjningen riktas till dem som allra mest märker av lite mer pengar i vardagen, säger social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF).

Läs också